Risotto met chorizo en erwtjes

(19)

Risotto met chorizo en erwtjes is een smaakvolle doordeweekse maaltijd. Een ideaal éénpansgerecht dat binnen 40 minuten op tafel staat.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Risotto met chorizo en erwtjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram risotto rijst
  • 1/2e licht pittige chorizo (125 gram)
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 200 gram (diepvries) erwtjes
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • flinke scheut droge witte wijn
  • 750 ml runderbouillon
  • optioneel: olijfolie
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas (grana padano)
  • peper en zout naar smaak
Risotto met chorizo en erwtjes Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan (bij voorkeur een diepe pan)
  • siliconen spatel

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/risotto-met-chorizo-en-erwtjes


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwijder eventueel het vel van de chorizo en snijd de chorizo in (halve) plakjes. Verwarm de bouillon. 

Risotto met chorizo en erwtjes
Risotto met chorizo en erwtjes

De risotto met chorizo en erwtjes afmaken – 30 minuten

De chorizo zou genoeg olie moeten vrijgeven tijdens het bakken, als dat niet het geval is kun je een scheutje olijfolie toevoegen. Bak de chorizo en spekjes enkele minuten in de grote bakpan. 

Bak dan de fijngesneden ui en knoflook enkele minuten mee. Voeg dan de risotto rijst toe en bak tot de rijstkorrels glazig zijn geworden. 

Zet het vuur lager en blus dan af met een flinke scheut witte wijn. Voeg dan telkens een beetje van de bouillon toe en voeg pas nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. 

Herhaal tot de rijst gaar is, misschien heb je een beetje extra vocht nodig of misschien is 750 ml net iets teveel. 

Roer er de erwtjes doorheen en na enkele minuten ook ongeveer 75 gram van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout en serveer direct met eventueel de resterende kaas. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

19 stemmen

Risotto met chorizo en erwtjes: Veel gestelde vragen

Welke rijst voor risotto?

Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meeste gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto.

Deze hebben namelijk een ronde korrel die tot vier keer haar gewicht kan opnemen tijdens het koken. Daarbij geeft deze korrel ook zetmeel af, wat de risotto een heerlijke smeuïge textuur geeft.

Welke wijn voor risotto?

Tijdens het maken van risotto wordt vaak wijn gebruikt om de rijst af te blussen. Hier kun je het beste een droge witte wijn voor gebruiken. Welke soort maakt niet zoveel uit, zolang de wijn maar niet zoet is.

Welke chorizo voor risotto?

Er bestaan vele soorten chorizo, het merk dat je gebruikt maakt niet zoveel uit. Kies de chorizo net zo pittig of zacht van smaak als je zelf wilt. 

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.