Ohmydish.nl


Risotto met groene asperges

Met een risotto met groene asperges haal je de lente in huis. Romige risotto met kaas, verse asperges en een vleugje citroen.

Risotto met groene asperges
40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Risotto met groene asperges

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram groene asperges
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 300 gram risotto rijst
  • flinke scheut droge witte wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • scheutje room
  • handvol geraspte grana padano
Risotto met groene asperges ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • diepe bakpan
  • siliconen spatel
  • citrusrasp

Bereiden


40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/risotto-met-groene-asperges


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Snijd de kontjes van de asperges en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm.

Verwarm de groentebouillon en rasp eventueel de grana padano.

Risotto met groene asperges
Risotto met groene asperges

De risotto met groene asperges afmaken – 30 minuten

Verwarm een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de risotto toe en bak nog enkele minuten tot de rijst glazig begint te worden. Blus af met een flinke scheut witte wijn.

Zodra de witte wijn volledig is opgenomen, voeg je beetje bij beetje de groentebouillon toe. Roer af en toe en voeg pas een nieuwe hoeveelheid bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. 

Voeg de asperge stukjes toe als de risotto al een beetje gaar begint te worden. Als je de asperges meteen zou toevoegen, zouden ze te gaar worden. Groene asperges zijn namelijk het lekkerste als ze beetgaar zijn.

Het kan zijn dat de rijst al gaar is voor je de volledige 750 ml bouillon hebt gebruikt. Het kan ook zijn dat je een beetje extra vocht nodig hebt. Dit is o.a. afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt.

Zodra de risotto gaar is, roer je er een handvol kaas en een scheut room doorheen. Breng op smaak met peper, zout en de rasp van een citroen. Serveer met meer geraspte grana padano, eet smakelijk!

Risotto met groene asperges: veelgestelde vragen

Moet je groene asperges schillen?

Als je gebruik maakt van verse groene asperges hoef je ze niet te schillen. Snijd wel altijd de harde en eventueel uitgedroogde eindjes eraf. Gebruik hiervoor een scherp koksmes of keukenmesje.

Waar kun je groene asperges kopen?

Asperges die uit Nederland komen zijn in het seizoen vanaf februari tot ongeveer eind juni. Je ziet de groene asperges in die periode vaak vers liggen in de supermarkten of de weekmarkt. Je hebt ook groene asperges in pot of blik, deze zijn het hele jaar te koop. Asperges in blik hebben wel veel minder smaak en zijn vrij slap, het beste is om altijd verse asperges te gebruiken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van asperges?

Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen, let er vooral op dat de verse asperges niet verkleurd of uitgedroogd zijn. De stengel moet vrij stevig en niet verkleurd zijn. Voel met je duim aan de onderkant van een asperge, bij verse asperges druk je de onderkant vrij gemakkelijk in.

Wat vind jij van dit recept?
7 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Mac and cheese met kip

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.