Risotto met champignons en truffel
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Risotto met champignons en truffel

Deze risotto met champignons en truffel is bij velen favoriet door de romige volle smaak. Extra lekker met Parmezaanse kaas, paddenstoelenbouillon, knoflook en een groene salade.

50 minuten
2 personen

De exacte hoeveelheid truffeltapenade is afhankelijk van de soort tapenade die je gebruikt, aangezien veel soorten voor een groot gedeelte uit paddenstoelen bestaan. Mocht je truffeltapenade gebruiken die voornamelijk bestaat uit truffel, heb je veel minder nodig om deze risotto een truffelsmaak te geven.

Zorg ervoor dat je de champignons eerst mooi bruin bakt, een slecht gebakken champignon zal namelijk taai zijn en veel minder smaakvol. Vervang de paddenstoelenbouillon eventueel door groentebouillon, deze is wel iets flauwer van smaak.

Recept risotto met champignons en truffel
Risotto met champignons en truffel ingrediënten

Ingrediënten

2 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 29-02-2024, dit recept is voor 2 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totale tijd
50 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwarm de paddenstoelenbouillon.

Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier. 

Risotto met champignons en truffel
Risotto met champignons en truffel

De risotto met champignons en truffel afmaken – 40 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak de helft van de champignons mooi bruin. Voeg niet teveel champignons tegelijk toe aangezien ze dan niet bruin zullen worden.

Haal de champignons uit de pan en verhit opnieuw een scheut olijfolie. Bak de rest van de champignons bruin.

Voeg alle champignons terug aan de pan en bak de sjalot en knoflook nog 2 minuten langer mee.

Bak de rijst mee tot deze glazig begint te worden, dit zal ongeveer 5 minuten duren.

Zet het vuur iets lager en blus af met witte wijn. Zodra deze volledig is opgenomen begin je met het geleidelijk toevoegen van de paddenstoelenbouillon.

Voeg niet teveel bouillon tegelijk toe en voeg pas de volgende lepel toe zodra de vorige volledig is opgenomen.

Herhaal tot de risotto rijst gaar is, maar niet te gaar aangezien de risotto dan papperig zal worden. Het kan zijn dat je net iets meer bouillon nodig hebt, de exacte hoeveelheid is namelijk afhankelijk van meerdere factoren.

De risotto is klaar als deze al dente is, ofwel beetgaar. Breng op smaak met truffeltapenade, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout. Serveer met meer Parmezaanse kaas en een frisse groene salade, eet smakelijk!

Tips!

Risotto wel of juist niet roeren?

Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.

Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.

Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?

De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst. 

Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.

Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.

Wat vind je van dit recept?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Risotto met champignons en truffel"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.