Inmaken

Inmaken is een manier om producten langer te bewaren. Het geeft groente en fruit ook een andere smaak en structuur.

Inmaken

Inmaken is al een eeuwenoude techniek, een manier om producten langer te kunnen bewaren. Ook wel wecken, inleggen of conserveren.

Inmaken geeft groenten en fruit ook een andere smaak en structuur, wat voor interessante smaakcombinaties kan zorgen. Zorg er altijd voor dat de potten en deksels goed schoon zijn.

Dit doe je door de potten te steriliseren, dit kun je gemakkelijk doen door ze enkele minuten te koken in kokend water. Zo dood je de bacteriën en blijven je ingemaakte ingrediënten langer goed.

Als je dit niet doet, bestaat er een kans dat je na het openen helaas verrast wordt met schimmel. Dus wees zorgzaam tijdens het inmaken. 

Groenten inmaken in onze (tijdelijke) keuken
Groenten inmaken in onze (tijdelijke) keuken

Je kunt het beste een trechter gebruiken om de potten te vullen, zo blijven de randen schoon. Dit is belangrijk om schimmelvorming tegen te gaan. Na het wecken is het belangrijk dat je de potten in het donker bewaart, zorg voor een ruimte waar zo min mogelijk temperatuurschommelingen zijn.

Vroeger bij mijn opa's en oma's stonden de kelders vol met potten, gevuld met de oogst uit de moestuin en van het land. Mijn opa en oma van mijn vaders kant hadden een boerderij in het midden van Frankrijk (Limousin).

Mijn opa en oma van mijn moeders kant hadden een boerderij in Limburg, daar werd op beide plekken heel wat geoogst en ingemaakt! Ik weet bijna zeker dat mijn groene vingers daar vandaan komen. 

Op het land van opa en oma samen met mijn broer (ongeveer 1990)
Op het land van opa en oma samen met mijn broer (ongeveer 1990)

Zelf wonen we sinds december 2017 in Zuid-Frankrijk (Gers), geen boerderij maar wel een tuin met fruitbomen en een moestuin.

Ik probeer altijd zoveel mogelijk te oogsten en te gebruiken, dus er zullen nog heel wat inmaakrecepten volgen.

Inmaak recepten 

Kersen in port
Kersen in port

Fermenteren is ook een manier van inmaken, je kunt het gefermenteerde ingrediënt hierna namelijk lang bewaren. Het beste voorbeeld hiervan is zuurkool, gefermenteerde kool. 

Zelf zuurkool maken
Zelf zuurkool maken

Begin vandaag nog met het inmaken van de lekkerste ingrediënten en je kunt ze zo een hele lange tijd bewaren, veel plezier!


Bekijk de orginele pagina via:
https://ohmydish.nl/inmaken


Vond je deze pagina interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorige pagina
Bonen recepten
Volgende pagina →
Onze honden

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.