Zelf kimchi maken

In de Koreaanse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van kimchi. Dit is gefermenteerde kool met kruiden en groenten, leer hoe je zelf kimchi maakt!

Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen

Ingrediënten

  • 2 x Chinese kool
  • 2 rode pepers
  • 20 radijsjes
  • 1 knoflookbol
  • 5 lenteuitjes
  • Flink stuk verse gember
  • Suiker
  • Zout
  • Water
Zelf kimchi maken ingrediënten Zelf kimchi maken ingrediënten

Kookgerei nodig

  • Zuurkoolpot
  • Koksmes
  • Grote snijplank of snijblok
  • Blender
  • Dunschiller of eetlepel

Voorbereiding -- 15 minuten

Was de Chinese kool, lenteuitjes, radijsjes en rode pepers. Schil de verse gember met behulp van een dunschiller of een eetlepel. Als je gebruik maakt van een eetlepel dan kun je de gember schillen door er met de bolle kant overheen te schrapen. Snijd de lenteuitjes in grove stukken en de radijsjes in partjes. Snijd de rode pepers inclusief zaadlijsten in grove stukken. Pel een hele bol knoflook.

Voeg de rode peper, gember en de gepelde knoflook toe aan de blender en pureer tot een gladde massa. Snijd de 2 Chinese kolen in kleine stukken. In Korea worden de kolen een dag lang in de volle zon gelegd om de bladeren slap te maken, maar het gaat ook prima door er met je handen flink in te knijpen na het snijden. Maak de gesneden kool dus grotendeels beurs, dit is nodig om alle kool in de zuurkoolpot te proppen.

Voeg de helft van de gesneden Chinese kool toe aan de zuurkoolpot, dan het rode peper en knoflook mengsel, 3 flinke eetlepels zout, 1 eetlepel suiker, radijsjes, lenteui en de andere helft van de Chinese kool. Probeer de kool zo compact mogelijk in de zuurkoolpot te proppen, hoe gekneusder de kool wordt hoe beter. Gebruik tussentijds je vuist om de kool letterlijk in de pot te slaan (dit werkt echt!). Pas wel op dat je de bovenrand van de zuurkoolpot niet raakt.

Zelf kimchi maken Zelf kimchi maken

Wachten totdat de kimchi klaar is -- 1 week

Als het lukt dan kun je de zuurkoolpot gewichten er ook nog in doen, maar dit is niet noodzakelijk. Vul de zuurkoolpotot de rand met water en plaats de deksel erop. Voeg een laagje water in de rand om een waterslot te maken. Laat de kimchi een week lang op een lichte plek staan op kamertemperatuur. Let wel, het fermentatieproces in de zuurkoolpot zal ervoor zorgen dat er gasbubbels naar bovenkomen, en dat kan stinken.

Je kunt de kimchi nog langer in de zuurkoolpot laten zitten als je dat wilt, maar na een week is hij het lekkerst! Serveer de kimchi bij wokgerechten of in bijvoorbeeld een noedelsoep. Geniet ervan!


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-kimchi-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Zelf nasikruiden maken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.