Zelf zuurkool maken

Ouderwets recept om je eigen zuurkool te maken in een keramische zuurkoolpot. Fermenteer kool in 6 weken tijd tot heerlijke zuurkool!

Wat vind jij van dit blog?
1 stem

Ingrediënten

  • 2 grote witte kolen
  • 1 dl azijn per kilogram witte kool (staat niet op de ingrediënten foto)
  • 20 gram zout per kilo witte kool
  • peper
Zelf zuurkool maken ingrediënten
Zelf zuurkool maken ingrediënten

Kookgerei nodig

  • Zuurkoolpot van tenminste 3 liter
    • Dit is een keramische pot dat gewichten bevat en een luchtslot heeft. Kijk op de foto's om te zien hoe zo'n zuurkoolpot er uit ziet
  • Mandoline of snijplank
  • Koksmes
  • Snijplank

Voorbereiding -- 30 minuten

Haal de buitenste bladeren van de witte kolen af en gooi deze weg. Haal dan een aantal grote bladeren eraf en leg aan de kant. Je hoeft de witte kolen niet persé te wassen. 

Snijd de kolen in 4 parten met behulp van een koksmes en snijd de harde delen eruit. Schaaf elk kool part in lange reepjes met een mandoline of snijmachine. Maak de zuurkoolpot voor gebruik goed schoon en voeg een laag zout toe. 

Voeg dan kool, zout, peper, kool, zout, peper enzovoorts toe totdat alle kool opgebruikt is. Kneus de kool door middel van je vuist of met behulp van een lang, zwaar object. Voeg het resterende zout toe en giet de azijn over de kool heen. 

Er mag voor je gevoel teveel zout in zitten, dit helpt enorm in het fermentatieproces. Voeg de grote koolbladeren toe bovenop de gekneusde kool, daarna de 2 zware stenen. 

De kool moet een beetje onder water/azijn liggen. Is dit niet het geval? Voeg dan water toe totdat de kool nét onder water staat. 

Plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot door de rand te vullen met water. Dit is erg belangrijk omdat het gas wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen. 

Zelf zuurkool maken
Zelf zuurkool maken

Wachten totdat de zuurkool klaar is -- 6 weken

Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur constant is, zoals een kelder. 

Wacht tenminste 6 weken voordat je de zuurkool gaat gebruiken. Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het waterslot zit. 

Tip: je kunt de zuurkool tot een jaar lang bewaren, zolang het waterslot actief is. Geniet ervan!

Zelf zuurkool maken: Veel gestelde vragen

Welk zout voor zuurkool?

Het maakt in principe niet zoveel uit welk zout je gebruikt, maar het beste kun je fijn zout gebruiken.

Hoe lang moet zuurkool rijpen?

Het rijpen, ofwel fermenteren, duurt minimaal 6 weken.

Wat voor kruiden kan in de zuurkool?

Bij standaard zuurkool worden geen kruiden toegevoegd, enkel zout en eventueel witte peper. Wil je wel kruiden zuurkool maken, zijn kruidnagel, laurier en jeneverbessen het meest standaard. 

Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-zuurkool-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Zelf jun thee maken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.