Ouderwets recept om je eigen zuurkool te maken in een keramische zuurkoolpot. Fermenteer kool in 6 weken tijd tot heerlijke zuurkool!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 31-08-2016, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 25-01-2024
Maak zelf je eigengemaakte zuurkool in een handige zuurkoolpot. Dit is een keramische pot dat gewichten bevat en een luchtslot heeft. Op deze foto's in dit recept zie je hoe zo'n zuurkoolpot eruit ziet en hoe hij werkt. Simpel, ouderwets en maakt heerlijke zuurkool!
Voor dit recept gebruik je 1 deciliter azijn en 20 gram zout per kilogram witte kool. Weegt je witte kool bijvoorbeeld 2 kilo? Gebruik dan 2 deciliter (dl) azijn en 40 gram zout.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-zuurkool-maken
Haal de buitenste bladeren van de witte kolen af en gooi deze weg. Haal dan een aantal grote bladeren eraf en leg aan de kant. Je hoeft de witte kolen niet persé te wassen.
Snijd de kolen in 4 parten met behulp van een koksmes en snijd de harde delen eruit. Schaaf elk kool part in lange reepjes met een mandoline of snijmachine.
Maak de zuurkoolpot voor gebruik goed schoon en voeg een laag zout toe.
Voeg dan kool, zout, peper, kool, zout, peper enzovoorts toe totdat alle kool opgebruikt is.
Kneus de kool door middel van je vuist of met behulp van een lang, zwaar object. Voeg het resterende zout toe en giet de azijn over de kool heen.
Er mag voor je gevoel teveel zout in zitten, dit helpt enorm in het fermentatieproces.
Voeg de grote koolbladeren toe bovenop de gekneusde kool, daarna de 2 zware stenen.
De kool moet een beetje onder water/azijn liggen. Is dit niet het geval? Voeg dan water toe totdat de kool nét onder water staat.
Plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot door de rand te vullen met water.
Dit is erg belangrijk omdat het gas wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen.
Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur constant is, zoals een kelder.
Wacht tenminste 6 weken voordat je de zuurkool gaat gebruiken. Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het waterslot zit.
Dit duurt zo lang omdat het fermentatie proces heel langzaam werkt, daardoor des te lekkerder!
Tip: je kunt de zuurkool tot een jaar lang in de pot bewaren zolang het waterslot actief is. Geniet ervan!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 31-08-2016, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 25-01-2024
Welk zout voor zuurkool?
Het maakt in principe niet zoveel uit welk zout je gebruikt, maar het beste kun je fijn zout gebruiken.
Hoe lang moet zuurkool rijpen?
Het rijpen, ofwel fermenteren, duurt minimaal 6 weken.
Wat voor kruiden kan in de zuurkool?
Bij standaard zuurkool worden geen kruiden toegevoegd, enkel zout en eventueel witte peper. Wil je wel kruiden zuurkool maken, zijn kruidnagel, laurier en jeneverbessen het meest standaard.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.