Ohmydish.nl


Kersen inmaken

Heb je zoveel kersen dat je ze niet allemaal kunt opeten? Kersen inmaken is makkelijk en ze zijn ook nog eens veel lekkerder dan gekochte kersen uit pot.

Kersen inmaken
1 uur 10 minuten 1 persoon Toetjes
Kersen inmaken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Kersen, zoveel als gewenst
  • 300 gram suiker per 1 liter water

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kersenontpitter
  • 2 grote pannen
  • grote tang om de potten uit het water te halen
  • steriele weckpotten of jampotten, je kunt ze makkelijk zelf steriliseren door de potten en deksels enkele minuten schoon te koken in kokend water

Bereiden

1 uur 10 minuten 1 persoon Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kersen-inmaken


Voorbereiding -- 30 minuten

De kersensoort die wij hier gebruiken is vrij licht rood van kleur, hoe dieper rood/paars je kersen zijn hoe donkerder het water in de pot zal worden.

Was de kersen grondig en verwijder de steeltjes. Verwijder de pitten, hier kun je het beste een ontpitter voor gebruiken. Als je deze niet hebt kun je ook een klein mesje gebruiken of ze met een stokje eruit duwen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, want een ontpitter is echt de moeite waard en gaat het beste en snelste.

Vul een grote pan met water en breng deze aan de kook. Vul een tweede grote pan met water en suiker, gebruik 300 gram suiker per liter water. Maak zoveel suiker-water als je denkt nodig te hebben om de potten te kunnen vullen. Verwarm het water tot de suiker is opgelost.

Kersen inmaken Kersen inmaken

Kersen inmaken -- 40 minuten

Verdeel de ontpitte kersen over steriele potten en vul deze tot de rand met het warme suiker-water. Draai de deksel er stevig op en plaats de potten in de grote pan met kokend water. Als je niet van het geluid houdt dat de potten de pan raken, kun je een theedoek onderin de pan leggen. Afhankelijk van de hoeveelheid potten en de grootte van de pan kun je deze in delen koken.

Kook de kersen een half uur lang op middelhoog vuur en haal ze dan uit het water. Zet ze op de kop voor ongeveer een half uur en laat ze daarna volledig afkoelen. Je kunt de kersen nu jaren bewaren, mits goed bewaard op een donkere plek zonder temperatuurschommelingen.


Wat vind jij van dit recept?
1 stem


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Chili cheese fries

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.