Gefermenteerde kool en wortel

Deze gefermenteerde kool en wortel maak je op dezelfde manier als zuurkool, maar lijkt een beetje op atjar. De moeite waard om op te wachten!

Kooktijd 8 uur 44 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Gefermenteerde kool en wortel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • 3/4e Chinese kool
 • 5 wortels
 • 750 ml wortelsap
 • 3 eetlepels ras el hanout
 • 3 eetlepels fijn zout
Gefermenteerde kool en wortel Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • Zuurkoolpot van tenminste 1,5 liter
  • Dit is een keramische pot dat gewichten bevat en een luchtslot heeft. Kijk op de foto's om te zien hoe zo'n zuurkoolpot er uit ziet
 • Snijplank & koksmes
 • Dunschiller
 • Mandoline, snijmachine of snijd de groenten fijn met een koksmes
 • Grote kom

Bereiding


Kooktijd 8 uur 44 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gefermenteerde-kool-en-wortel


Voorbereiding -- 20 minuten

Verwijder de buitenste bladeren van de Chinese kool. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de kool in dunne reepjes, dit kun je gemakkelijk met een mandoline of snijmachine doen. Je kunt eventueel ook een grove rasp of keukenmachine gebruiken. Schil de wortels en snijd deze ook in reepjes. Meng de wortel en Chinese kool reepjes samen met ras el hanout en zout.

Plaats de groenten in de zuurkoolpot en stamp deze per laag goed aan. Dit kun je doen met een vuist, maar ook met een stevig lange stamper. Schenk het wortelsap erbij, zorg dat de groenten helemaal onder het vocht staan. Leg de stenen of andere zware objecten bovenop, plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot. Dit is erg belangrijk omdat het gas wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen.

Gefermenteerde kool en wortel Gefermenteerde kool en wortel

Gefermenteerde kool en wortel afmaken -- 3 weken of langer

Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur constant is, zoals een kelder. Wacht tenminste 3 weken voordat je de gefermenteerde kool en wortel gaat gebruiken. Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het zit.

Dit zurige bijgerecht is lekker bij nasi en loempia's, een beetje te vergelijken met atjar. Smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

0 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.