20 x klassieke hartige Franse recepten
😍 8Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

20 x klassieke hartige Franse recepten

De Franse keuken kent vele klassiekers, een oneindige lijst met heerlijke voor- en hoofdgerechten. Vind hier 20 klassieke Franse gerechten.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 21-03-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-08-2023

De Franse keuken is ontzettend veelzijdig en kent een oneindige hoeveelheid aan klassieke gerechten. De Franse keuken is de grondlegger van de moderne keuken en bij velen favoriet.

De klassiekers zoals Boeuf Bourguignon, Coq au vin en Quiche Lorraine kennen de meeste wel. Maar welke ken je nog meer?

Begin je Franse diner (repas) met heerlijke hapjes (apéro) en een drankje (apéritif) en ga dan door met een voorgerecht (entrée), gevolgd door een hoofdgerecht (plat principal) en daarna kaas met sla en vinaigrette (fromage) en dan pas het toetje (dessert).

Oesters op klassieke wijze zijn heerlijk als voorgerecht, maar ze worden eigenlijk vooral tijdens de feestdagen geserveerd (la réveillon de noël / la réveillon de la Saint-Sylvestre).

Elk departement heeft zo zijn eigen specialiteiten, en met 101 departementen zijn dit nogal wat gerechten. Wij wonen zelf in de Gers (Zuid-west Frankrijk), dit is departement 32 en is o.a. bekend om gerechten met eend (canard), gevogelte (volaille), knoflook (ail), meloen (melon Charentais), het Gasconse varken (le porc noir Gascon / Noir de Bigorre) en nog veel meer.

Foto
Recept
Salade niçoise

Salade niçoise

Recept voor 4 personen
Een heerlijke Franse salade met tonijn, sperziebonen, rode aardappeltjes, tomaat en ei. Naar recept
Flammkuchen

Flammkuchen

Recept voor 2 personen
Het orginele flammkuchen recept uit de Elsass. De dunne krokante korst van deze flammkuchen is onweerstaanbaar. Met spekjes, rode ui en crème fraîche. Naar recept
Franse uiensoep

Franse uiensoep

Recept voor 8 personen
Tijdloze klassieker, een Franse uiensoep is simpel en goedkoop om te maken. Recept voor 8 personen, klaar in 40 minuten tijd. Naar recept
Coq au vin op klassieke wijze

Coq au vin op klassieke wijze

Recept voor 4 personen
Breng Franse smaken naar je eettafel door deze coq au vin op klassieke wijze te bereiden. Naar recept
Makkelijke Franse cassoulet

Makkelijke Franse cassoulet

Recept voor 6 personen
Stevige trek? Deze makkelijke Franse cassoulet stilt de honger van 6 personen! Gerecht is klaar in een uur tijd, lekker met worst, kip en spek! Naar recept
Tartiflette

Tartiflette

Recept voor 4 personen
Een tartiflette is een Frans gerecht oorspronkelijk uit de Savoie regio in de Franse alpen. Gemaakt van aardappelen, reblochon kaas, spek en ui. Naar recept
Soupe au pistou - Provençaalse maaltijdsoep

Soupe au pistou - Provençaalse maaltijdsoep

Recept voor 8 personen
Soupe au pistou is een Franse Provençaalse maaltijdsoep met zomergroenten en bonen. Pistou is een makkelijke Franse pesto soort. Naar recept
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Recept voor 6 personen
Een echte klassieker uit de Franse keuken: boeuf bourguignon. Een rundvlees stoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en meer. Heerlijk kruidig! Naar recept
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Recept voor 8 personen
Een klassieke quiche Lorraine, heel simpel met spekjes, crème fraîche, eieren, room én een zelfgemaakte hartige taart bodem. Erg makkelijk, maar zó smaakvol Naar recept
Confit de canard

Confit de canard

Recept voor 4 personen
Confit de canard is een specialiteit uit Zuidwest Frankrijk, deze gekonfijte eendenbout is klaar binnen 2,5 uur en wordt bereid in de oven. Naar recept

Recept
Foto

Eenvoudige bouillabaisse (vissoep)

Recept voor 6 personen
Een makkelijkere variant van de klassieke Franse soep. Een eenvoudige bouillabaisse is klaar in ongeveer 50 minuten Naar recept
Eenvoudige bouillabaisse (vissoep)

Pissaladière

Recept voor 6 personen
Maak zelf een pissaladière, dit is een typisch provençaalse pizza uit Nice. Met ansjovis, gekonfijte ui en zwarte olijven. Naar recept
Pissaladière

Steak tartaar

Recept voor 4 personen
Een echte Franse klassieker, de steak tartaar. Niet moeilijk om te maken, heerlijk als voorgerecht geserveerd met gegrild brood. Naar recept
Steak tartaar

Pot au feu

Recept voor 8 personen
Een pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten. Naar recept
Pot au feu

Aligot - Franse aardappelpuree met kaas

Recept voor 4 personen
Aligot is een Franse aardappelpuree met kaas, deze bergkaas is zacht en mild van smaak en smelt goed. Bij een aligot kun je draden trekken van de kaas. Naar recept
Aligot - Franse aardappelpuree met kaas

Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend

Recept voor 8 personen
Garbure béarnaise kent vele versies, deze franse gevulde groentesoep met eend is de klassieke versie uit de regio waar wij wonen. Heeft even tijd nodig, maar meer dan de moeite waard. Naar recept
Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend

Truffade

Recept voor 4 personen
Truffade is een streekgerecht uit de Auvergne (Frankrijk). Wie houdt er nou niet van de combinatie van aardappels, kaas, knoflook en spekjes, mm! Naar recept
Truffade

Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool

Recept voor 6 personen
Choucroute garnie is een Frans eenpansgerecht met zuurkool, varkensvlees en witte wijn. Geserveerd met mosterd en klaar in minder dan een uur. Naar recept
Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool

Flamiche picarde

Recept voor 4 personen
Flamiche picarde, oftewel een klassieke Franse hartige prei taart. Makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten. Vegetarisch en zelfs zonder kaas. Naar recept
Flamiche picarde

Bisque de homard - kreeftensoep

Recept voor 12 personen
Bisque de homard is de franse benaming voor een heerlijke kreeftensoep gemaakt van kreeftenschalen, groenten en meer. Dé ideale soep tijdens de kerstdagen! Naar recept
Bisque de homard - kreeftensoep

Met zoveel lokaal en Frans lekkers, kan er jarenlang enkel Franse gerechten gekookt worden en dan hebben we nog lang niet alle klassiekers gemaakt, maar we zijn al een heel eind op weg!

Wat is jouw favoriete Franse gerecht? Welke Franse streek heeft jou voorkeur? Bekijk hier al onze Franse recepten.

Wat vind je van deze blog?

8 waarderingen
😍
8
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "20 x klassieke hartige Franse recepten"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.