Basis vinaigrette recept

Op zoek naar een basis vinaigrette recept? Leer hoe je zelf heel gemakkelijk saladedressings maakt met maar een aantal ingrediënten!

Wij zijn absoluut liefhebber van salades, het maakt weinig uit wat voor salade. Bij veel maaltijden serveren wij een heerlijke en knapperige salade. Gemengde sla met komkommer, wat tomaten en net wat er nog in de koelkast ligt. 

Het maken van een lekkere salade is niet moeilijk! Een basis vinaigrette (Franse sladressing) is zó gemaakt en maakt de salade nét wat lekkerder. Op deze pagina leggen wij je uit hoe je zelf een basis vinaigrette maakt. De ingrediënten die je nodig hebt om een basis vinaigrette te maken zijn: 

  • Mosterd
  • Azijn
  • Zonnebloemolie, of een andere neutrale olie
  • Peper en zout

De ratio is 1:3, dit wil zeggen dat er 1 deel azijn op 3 delen olie met elkaar gemengd worden. Bijvoorbeeld 1 deciliter (100 ml) op 3 deciliter (300 ml). 

Begin met het combineren van de azijn en mosterd. Druppel dan langzaamaan de olie er doorheen terwijl je met een garde mengt. Voeg de olie rustig toe, anders zal deze niet goed mengen met de azijn.

Breng op smaak met peper en zout. Je kunt eindeloos variëren met zelfgemaakte vinaigrettes. De meeste supermarkten in Nederland verkopen niet zo veel verschillende soorten vinaigrettes, specialiteiten winkels zoals Oil&Vinegar bieden wel veel verschillende soorten aan. De gekozen soort olie en azijn zal een verschil maken in de uiteindelijke smaak. 

Basis vinaigrette recept
Basis vinaigrette recept 

Wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf je eigen olie of azijn met een smaak kunt maken? Voeg verse kruiden zoals dragon of salie toe aan standaard olijfolie of azijn en bewaar deze in een afgesloten pot of fles. Plaats deze vervolgens op een koele en donkere plek, zoals een kelder of keukenkastje. 

Na aan aantal weken --meestal 3 weken-- zal de olie of azijn de smaken van het kruid helemaal hebben opgenomen. Probeer zelf eens verschillende soorten azijn, oliën en kruiden uit. Veel plezier met het maken van je eigen vinaigrette! 

Zelf dragonazijn maken
Zelf dragonazijn maken


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/basis-vinaigrette-recept


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.