Ohmydish.nl


Coq au vin op klassieke wijze

Breng Franse smaken naar je eettafel door deze coq au vin op klassieke wijze te bereiden. Recept voor 4 personen, klaar in 2+ uur.

2 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Coq au vin op klassieke wijze

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 grote kippenbouten
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 80 gram gerookte spekreepjes
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 600 ml rode wijn
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 15 gram boter
  • 100 gram verse zilveruitjes, niet uit pot
  • 100 gram champignons
  • Platte peterselie (optioneel)
  • Zeezout
  • Peper
Coq au vin op klassieke wijze ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes
  • Snijplank
  • (grote) oven
  • Grote bakpan, groot genog voor de 3 grote kippenpoten + deksel
  • Houtel (pol)lepel
  • Grote bakpan met deksel
  • Grote braadpan met deksel (optioneel)
  • Kleine pan
  • Kleine bakpan

Bereiden


2 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/coq-au-vin-op-klassieke-wijze


Over coq au vin

Coq au vin is Frans voor "haan in wijn", in dit recept zullen er kippenbouten bereid worden in rode wijn. Dit is een typisch Frans gerecht. De kip zal een hele lange tijd in de oven gaar worden, het vlees zal daardoor letterlijk van het bot vallen. 

Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de zilveruitjes. De meest makkelijke manier is om water in de kleine sauspan aan de kook te brengen en daar de zilveruitjes met schil 15 tot 20 seconden in te blancheren. Laat de zilveruitjes ietswat afkoelen en je zult merken dat het velletje er zo af gaat! 

Bereid 150 ml kippenbouillon. Maak 100 gram champignons schoon, en snijd deze in dunne plakjes. 

Coq au vin op klassieke wijze
Coq au vin op klassieke wijze

De coq au vin bereiden -- 2 uur

Breng de kippenpoten op smaak met flink wat peper en zout. Verhit de (grote) oven voor tot een temperatuur van 150 graden celsius. Heb je een hete lucht oven? Verwarm deze dan op 130 graden celsius. Gasovens verwarm je voor op stand 2. 

Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een grote bakpan. Heb je geen grote bakpan? Verhit dan de olie in een braadpan met een deksel. De kooktijd zal langer zijn als je gebruik maakt van een braadpan. 

Bak de kippenbouten mooi bruin aan beide kanten, haal deze daarna uit de pan en zet aan de kant op een grote bakplaat. Verhit de bakpan of braadpan opnieuw en bak de spekblokjes in het vet van de kippenpoten. Voeg de kippenpoten opnieuw toe aan de pan zodra het spek wat kleur krijgt. 

Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak dit een minuut of 3 mee, afhankelijk van de grootte van de kippenbouten. Grote kippenbouiten zullen voor een langere kooktijd zorgen. 

Giet er nu de rode wijn en 150 ml kippenbouillon overheen. Voeg het laurierblad en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit alles totdat de bouillon gaat koken. Plaats nu de deksel op de pan en bak dit in de oven voor anderhalf uur, of totdat de kip heel gaar geworden is. 

Draai de kippenbouten halverwege een keer om. Smelt 15 gram boter in een kleine bakpan op laag vuur. Voeg dan de zilveruitjes toe en bak deze 5 - 6 minuten mee. Voeg dan de champignons toe en bak deze 4 - 5 minuten mee, of totdat deze mooi goudbruin geworden zijn. 

Voeg dit als laatste toe aan de pan met de kip en roer goed door elkaar. Serveer deze coq au vin op klassieke wijze met aardappelpuree en optioneel extra gesneden verse peterselie. Eet smakelijk!

Aangeraden producten (7)


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Pasta met ham en verse vijgen

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!