Breng Franse smaken naar je eettafel door deze coq au vin op klassieke wijze te bereiden. Recept voor 4 personen, klaar in 2+ uur.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-10-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de zilveruitjes. De meest makkelijke manier is om water in de kleine sauspan aan de kook te brengen en daar de zilveruitjes met schil 15 tot 20 seconden in te blancheren.
Laat de zilveruitjes ietswat afkoelen en je zult merken dat het velletje er zo af gaat!
Bereid 150 ml kippenbouillon. Maak 100 gram champignons schoon, en snijd deze in dunne plakjes.
Breng de kippenpoten op smaak met flink wat peper en zout. Verhit de (grote) oven voor tot een temperatuur van 150 graden celsius.
Heb je een hete lucht oven? Verwarm deze dan op 130 graden celsius. Gasovens verwarm je voor op stand 2.
Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een grote bakpan. Heb je geen grote bakpan? Verhit dan de olie in een braadpan met een deksel.
De kooktijd zal langer zijn als je gebruik maakt van een braadpan.
Bak de kippenbouten mooi bruin aan beide kanten, haal deze daarna uit de pan en zet aan de kant op een grote bakplaat.
Verhit de bakpan of braadpan opnieuw en bak de spekblokjes in het vet van de kippenpoten.
Voeg de kippenpoten opnieuw toe aan de pan zodra het spek wat kleur krijgt.
Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak dit een minuut of 3 mee, afhankelijk van de grootte van de kippenbouten. Grote kippenbouiten zullen voor een langere kooktijd zorgen.
Giet er nu de rode wijn en 150 ml kippenbouillon overheen. Voeg het laurierblad en de tijm toe.
Breng op smaak met peper en zout. Verhit alles totdat de bouillon gaat koken.
Plaats nu de deksel op de pan en bak dit in de oven voor anderhalf uur, of totdat de kip heel gaar geworden is.
Draai de kippenbouten halverwege een keer om. Smelt 15 gram boter in een kleine bakpan op laag vuur.
Voeg dan de zilveruitjes toe en bak deze 5 - 6 minuten mee. Voeg dan de champignons toe en bak deze 4 - 5 minuten mee, of totdat deze mooi goudbruin geworden zijn.
Voeg dit als laatste toe aan de pan met de kip en roer goed door elkaar.
Serveer deze coq au vin op klassieke wijze met aardappelpuree en optioneel extra gesneden verse peterselie. Eet smakelijk!
Wat is coq au vin?
Coq au vin is Frans voor "haan in wijn", in dit recept zullen er kippenbouten bereid worden in rode wijn. Dit is een typisch Frans gerecht. De kip zal namelijk een hele lange tijd in de oven gaar worden, het vlees zal daardoor letterlijk van het bot vallen.
Wat eet je bij coq au vin?
Je kunt verschillende soorten gerechten bij een klassieke Franse coq au vin serveren, zoals bijvoorbeeld aardappelpuree en gestoomde worteltjes.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.