Ohmydish.nl


Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend

Garbure béarnaise kent vele versies, deze franse gevulde groentesoep met eend is de klassieke versie uit de regio waar wij wonen. Heeft even tijd nodig, maar meer dan de moeite waard.

Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend
2 uur 30 minuten 8 personen Hoofdgerechten
Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 gekonfijte eendenbouten (deze kun je kant-en-klaar kopen, eventueel bij de slager of poelier)
  • 250 gram gedroogde witte bonen
  • 300 gram gerookte spekblokjes
  • 1/2e groene kool
  • 600 gram vastkokende aardappels
  • 2 knoflooktenen
  • bouquet garni (paar takjes verse tijm, laurier en peterselie)
  • peper en zout naar smaak
  • brood om erbij te serveren
Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kom
  • snijplank & koksmes
  • grote pan
  • houten lepel
  • dunschiller

Bereiden

2 uur 30 minuten 8 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/garbure-bearnaise-gevulde-groentesoep-met-eend


Sinds we in Frankrijk wonen, hebben we al verschillende 'repas communal' gehad. Oftewel gezamenlijk eten met dorpsgenoten, een gezellig samenzijn en tegelijkertijd mensen ontmoeten. In Frankrijk is eten ontzettend belangrijk, vandaar dit initiatief waar zelfs de burgemeester aanwezig is. Op één van deze etentjes werd een overheerlijke soep geserveerd boordevol groenten en stukjes eend. We wonen namelijk in de Gers, een streek vol met eenden fokkerijen. Vandaar dat we de versie maakten met confit de canard.

Voorbereiding -- 20 minuten

*Notitie: gedroogde witte bonen dienen eerst 12 uur te wellen in ruim koud water.

Zorg er eerst voor dat de witte bonen minimaal een nacht in koud water hebben kunnen weken. Was de groene kool en snijd deze in niet al te grote, maar ook niet te fijne, stukken. Pel de knoflooktenen en laat deze heel.

Verhit een beetje van het eendenvet in een grote pan en bak hier het spek, knoflook en groene kool enkele minuten in. Als je geen eend gebruikt, of je eendenbouten geen extra vet bevatten kun je ook een scheut olijfolie gebruiken. Schenk ongeveer 3 liter water erbij samen met de bouquet garni, eventueel wat peperkorrels en breng aan de kook.

Garbure béarnaise – gevulde groentesoep met eend Garbure béarnaise – gevulde groentesoep met eend

Garbure afmaken -- 2 uur en 10 minuten

Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in grove stukken. Voeg de aardappel ook toe aan de pan en laat het ongeveer een half uur zachtjes koken. Verdeel de gekonfijte eend in stukjes en voeg deze toe aan de soep.

Laat de gedroogde en geweekte witte bonen uitlekken en voeg deze dan ook toe aan de pan. Laat de soep dan nog 1,5 uur zachtjes koken. Verwijder bouquet garni, peperkorrels en knoflooktenen. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer eventueel met brood. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
Volgend recept →
Pad thai

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.