Flammkuchen
😍 19Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Flammkuchen

Het orginele flammkuchen recept uit de Elsass. De dunne krokante korst van deze flammkuchen is onweerstaanbaar. Met spekjes, rode ui en crème fraîche.

2 uur
2 personen
Flammkuchen ingrediënten

Recept flammkuchen

Ingrediënten

2 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-01-2015, dit recept is voor 2 personen en duurt 2 uur.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur 45 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
2 uur

De flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elsass in Duitsland, wat nu Alsace Frankrijk is. Dit is het originele recept met crème fraîche, rode ui en spekjes.

Dit gerecht is ook wel bekend aan de hand van de Franse naam "Tarte flambée". Pizzamakers in Duitsland gebruikten een klein deel van het deeg om te controleren of de oven heet genoeg is. 

Omdat het zonde is om eten weg te gooien, besloten zij om er een simpele topping aan toe te voegen. Voila! Daar ontstond de flammkuchen.

Voorbereiding – 1 uur 45 minuten

Meng in een grote kom het lauwwarm water samen met 7 gram gist en een 1/2e theelepel suiker. Laat tenminste 5 minuten staan. Voeg dan de bloem toe aan het gist mengsel met een snufje zout en een scheutje olijfolie.

Kneed in 5 tot 10 minuten tijd tot een deeg in de keukenmachine met behulp van een deeghaak. Voeg een scheutje olijfolie toe aan de andere kom, leg dan het deeg in de kom en dek af met een vochtige keukendoek.

Laat het flammkuchen deeg op een warme plek anderhalf uur lang rijzen, of tot het deeg verdubbeld is in volume. 

Flammkuchen
Zelf Flammkuchen maken

De flammkuchen bakken – 15 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 250 graden Celsius. Haal het deeg uit de kom en rol het op je werkblad uit tot een filterdunne (pizza)bodem.

Zorg ervoor dat de dikte van de pizzabodem niet dikker is dan 2 millimeter. Je kunt 2 flammkuchen met het deeg bakken. Bedek de bakplaat met het bakpapier.

Leg de pizzabodem op het papier en bedek met crème fraîche, maar laat de randen vrij. De randen kunnen tijdens het bakken omhoog komen waardoor het mogelijk is dat de topping aan kan branden.

Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Verdeel de spekjes en de halve rode uiringen over de 2 flammkuchen. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Bak de flammkuchen 8 minuten lang in de voorverwarmde oven of totdat de bodem lichtbruin gekleurd is. Serveer direct, eet smakelijk!

Tips!

Wat is het verschil tussen flammkuchen en pizza?

Beide gerechten lijken sterk op elkaar, een bodem van brood belegd met verschillende soorten ingrediënten die in een oven afgebakken worden.

Maar toch zit er een groot verschil tussen een flammkuchen en pizza, namelijk in de vorm en het feit dat een flammkuchen zeer bescheiden belegd is.

Is een Tarte flambée hetzelfde als flammkuchen?

Ja, beide zijn verschillende namen voor hetzelfde gerecht. Tarte flambée is de Franse benaming en flammkuchen de Duitse.

Wat vind je van dit recept?

19 waarderingen
😍
19
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
1054.58 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
98.28 g
8.78 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
57.72 g
30.44 g
Eiwitten
26.41 g
Vezels
6.58 g
Natrium
1220.09 mg
Mineralen
Ijzer
2.26 mg
Calcium
146 mg
Magnesium
57.04 mg
Kalium
57.04 mg
Fosfor
283.48 mg
Koper
0.6 mg
Zink
2.68 mg
Jodium
1.03 µg
Selenium
3.79 µg
Vitamines
Vitamine C
7.99 mg
Vitamine D
1.13 mg
Vitamine A
12.88 mg
Vitamine B1
0.69 mg
Vitamine B2
1.07 mg
Vitamine B6
0.75 mg
Vitamine B12
0.63 µg
Foliumzuur
156.85 µg
Vitamine E
0.41 mg
Vitamine K
5.98 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Flammkuchen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.