De Franse keuken is ontzettend veelzijdig en kent een oneindige hoeveelheid aan klassieke gerechten. De Franse keuken is de grondlegger van de moderne keuken en bij velen favoriet.
De klassiekers zoals Boeuf Bourguignon, Coq au vin en Quiche Lorraine kennen de meeste wel. Maar welke ken je nog meer?
Begin je Franse diner (repas) met heerlijke hapjes (apéro) en een drankje (apéritif) en ga dan door met een voorgerecht (entrée), gevolgd door een hoofdgerecht (plat principal) en daarna kaas met sla en vinaigrette (fromage) en dan pas het toetje (dessert).
Oesters op klassieke wijze zijn heerlijk als voorgerecht, maar ze worden eigenlijk vooral tijdens de feestdagen geserveerd (la réveillon de noël / la réveillon de la Saint-Sylvestre).
Elk departement heeft zo zijn eigen specialiteiten, en met 101 departementen zijn dit nogal wat gerechten. Wij wonen zelf in de Gers (Zuid-west Frankrijk), dit is departement 32 en is o.a. bekend om gerechten met eend (canard), gevogelte (volaille), knoflook (ail), meloen (melon Charentais), het Gasconse varken (le porc noir Gascon / Noir de Bigorre) en nog veel meer.
Salade niçoise
Recept voor 4 personenEen heerlijke Franse salade met tonijn, sperziebonen, rode aardappeltjes, tomaat en ei. Naar recept
Flammkuchen
Recept voor 2 personenHet orginele flammkuchen recept uit de Elsass. De dunne krokante korst van deze flammkuchen is onweerstaanbaar. Met spekjes, rode ui en crème fraîche. Naar recept
Franse uiensoep
Recept voor 8 personenTijdloze klassieker, een Franse uiensoep is simpel en goedkoop om te maken. Recept voor 8 personen, klaar in 40 minuten tijd. Naar recept
Coq au vin op klassieke wijze
Recept voor 4 personenBreng Franse smaken naar je eettafel door deze coq au vin op klassieke wijze te bereiden. Naar recept
Makkelijke Franse cassoulet
Recept voor 6 personenStevige trek? Deze makkelijke Franse cassoulet stilt de honger van 6 personen! Gerecht is klaar in een uur tijd, lekker met worst, kip en spek! Naar recept
Tartiflette
Recept voor 4 personenEen tartiflette is een Frans gerecht oorspronkelijk uit de Savoie regio in de Franse alpen. Gemaakt van aardappelen, reblochon kaas, spek en ui. Naar recept
Soupe au pistou - Provençaalse maaltijdsoep
Recept voor 8 personenSoupe au pistou is een Franse Provençaalse maaltijdsoep met zomergroenten en bonen. Pistou is een makkelijke Franse pesto soort. Naar recept
Boeuf bourguignon
Recept voor 6 personenEen echte klassieker uit de Franse keuken: boeuf bourguignon. Een rundvlees stoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en meer. Heerlijk kruidig! Naar recept
Quiche Lorraine
Recept voor 8 personenEen klassieke quiche Lorraine, heel simpel met spekjes, crème fraîche, eieren, room én een zelfgemaakte hartige taart bodem. Erg makkelijk, maar zó smaakvol Naar recept
Confit de canard
Recept voor 4 personenConfit de canard is een specialiteit uit Zuidwest Frankrijk, deze gekonfijte eendenbout is klaar binnen 2,5 uur en wordt bereid in de oven. Naar recept
Eenvoudige bouillabaisse (vissoep)
Recept voor 6 personenEen makkelijkere variant van de klassieke Franse soep. Een eenvoudige bouillabaisse is klaar in ongeveer 50 minuten Naar recept
Pissaladière
Recept voor 6 personenMaak zelf een pissaladière, dit is een typisch provençaalse pizza uit Nice. Met ansjovis, gekonfijte ui en zwarte olijven. Naar recept
Steak tartaar
Recept voor 4 personenEen echte Franse klassieker, de steak tartaar. Niet moeilijk om te maken, heerlijk als voorgerecht geserveerd met gegrild brood. Naar recept
Pot au feu
Recept voor 8 personenEen pot au feu betekent letterlijk pan op het vuur. Deze Franse klassieker is een heerlijke soep gemaakt met onder andere geurige bouillon, stoofvlees en groenten. Naar recept
Aligot - Franse aardappelpuree met kaas
Recept voor 4 personenAligot is een Franse aardappelpuree met kaas, deze bergkaas is zacht en mild van smaak en smelt goed. Bij een aligot kun je draden trekken van de kaas. Naar recept
Garbure béarnaise - gevulde groentesoep met eend
Recept voor 8 personenGarbure béarnaise kent vele versies, deze franse gevulde groentesoep met eend is de klassieke versie uit de regio waar wij wonen. Heeft even tijd nodig, maar meer dan de moeite waard. Naar recept
Truffade
Recept voor 4 personenTruffade is een streekgerecht uit de Auvergne (Frankrijk). Wie houdt er nou niet van de combinatie van aardappels, kaas, knoflook en spekjes, mm! Naar recept
Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool
Recept voor 6 personenChoucroute garnie is een Frans eenpansgerecht met zuurkool, varkensvlees en witte wijn. Geserveerd met mosterd en klaar in minder dan een uur. Naar recept
Flamiche picarde
Recept voor 4 personenFlamiche picarde, oftewel een klassieke Franse hartige prei taart. Makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten. Vegetarisch en zelfs zonder kaas. Naar recept
Bisque de homard - kreeftensoep
Recept voor 12 personenBisque de homard is de franse benaming voor een heerlijke kreeftensoep gemaakt van kreeftenschalen, groenten en meer. Dé ideale soep tijdens de kerstdagen! Naar recept
Met zoveel lokaal en Frans lekkers, kan er jarenlang enkel Franse gerechten gekookt worden en dan hebben we nog lang niet alle klassiekers gemaakt, maar we zijn al een heel eind op weg!
Wat is jouw favoriete Franse gerecht? Welke Franse streek heeft jou voorkeur? Bekijk hier al onze Franse recepten.