Ohmydish.nl


Luikse wafels

Je kent ze vast wel, die heerlijk geurende Luikse wafels die je regelmatig op de markt kunt vinden vers uit het wafelijzer. Een wafel met parelsuiker, zó lekker!

45 minuten 14 personen Hapjes en snacks
Luikse wafels

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram parelsuiker (grove suiker - parel kandij)
  • 375 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 zakje bakpoeder (15 gram)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 ml lauwwarme melk
  • 14 gram droge gist (2 zakjes)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eieren
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur + extra
Luikse wafels ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • maatbeker
  • elektrische mixer
  • siliconen spatel
  • fijne zeef
  • schone theedoek
  • wafelijzer
  • keukenkwast
  • vork
  • afkoelrek

Bereiden


45 minuten 14 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/luikse-wafels


Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is, maak de melk niet te heet want dan zal de gist minder goed werken. Roer de gist bij de lauwwarme melk samen met een eetlepel suiker. Wacht tot het mengsel gaat schuimen, dan is de gist actief.

Zeef de bloem samen met bakpoeder in de kom van de elektrische mixer. Voeg een snuf zout toe samen met het zakje vanillesuiker.

Voeg de zachte boter geleidelijk toe en schenk er dan langzaam het gistmengsel bij terwijl je mengt. Voeg één voor één de eieren toe en meng opnieuw glad.

Roer er dan met een spatel de parelsuiker doorheen en dek het beslag af met een schone theedoek. Laat het beslag 3 kwartier rijzen op een warme plek.

Luikse wafels
Luikse wafels

Luikse wafels afmaken – 30 minuten + wachttijd

Verdeel het beslag in 14 gelijke delen, ongeveer 75 gram per stuk. Leg de deegporties op een stuk bakpapier en dek deze af. Laat deze opnieuw 20 minuten rijzen.

Verwarm het wafelijzer en vet dit in met boter. Plaats 2 bollen deeg op het wafelijzer en sluit deze voorzichtig. Bak de wafels tot deze mooi goudbruin zijn. Pas op dat ze niet te donker worden, ze verkleuren namelijk erg snel door de hoeveelheid suiker die erin zit.

Verplaats de wafels voorzichtig met een vork naar een afkoelrek en herhaal voor de resterende 12 wafels. Geniet ervan!

Luikse wafels: veelgestelde vragen

Kan je Luikse wafels bewaren?

Je kunt de Luikse wafels bewaren in een afgesloten bak of hersluitbare zak, laat ze dan eerst even afkoelen. Maar ze zijn het allerlekkerste als ze nog warm zijn.

Wat is het verschil tussen Luikse wafels en Brusselse wafels?

Een Luikse wafel is kleiner en bevat parelsuiker. De Brusselse wafel is groter, rechthoekig van vorm en is veel luchtiger.

Waarom zit er bakpoeder in deze Luikse wafels?

Meestal wordt gist en bakpoeder niet tegelijkertijd gebruikt. Ik gebruik het voor mijn Luikse wafels wel, omdat het bakpoeder de wafels net iets luchtiger maakt. Maar je kunt het bakpoeder ook weglaten.

Aangeraden producten (8)

Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Yaki Udon

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.