Ohmydish.nl


Witlof met ham en kaassaus

Dit witlof met ham en kaassaus gerecht is lekker op elke dag van de week. Recept voor 4 personen, klaar in 40 minuten tijd.

Witlof met ham en kaassaus
40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Witlof met ham en kaassaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 witlof stronken
  • Plakken ham
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 250 ml volle melk
  • 100 gram geraspte kaas (Gouda)
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
Witlof met ham en kaassaus ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Garde
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Keukenmesje
  • 1 middelgrote pan
  • 1 kleine bakpan
  • Houten lepel
  • Zeef

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlof-met-ham-en-kaassaus


Voorbereiding -- 15 minuten

Vul de middelgrote pan met water en breng dit aan de kook. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 180 graden celsius. Maak de witlof schoon door het harde deel eruit de halen en verwijder de buitenste bladeren.

Kook de witlof 10 minuten lang, of tot deze bijna volledig gaar zijn. Let hier wel op, anders heb je een pan vol te ver doorgekookte witlof. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. 

Haal de witlof dan uit de pan, giet deze af en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Knijp er zoveel mogelijk water uit zodra de witlof is afgekoeld. Doe dit voorzichtig en gebruik beide handen hiervoor, probeer de witlof niet te breken.

Smelt boter in een kleine sauspan op middel-laag vuur, voeg dan de bloem toe. Roer met behulp van een houten lepel totdat er een roux ontstaat. Een roux is niet meer dan boter en bloem als bindmiddel voor een saus.

Tip: je kunt een roux gebruiken als basis voor veel verschillende sauzen! Als de roux wit geworden is, giet en vermeng (met een garde) de volle melk in het pannetje.

Giet niet alle melk in 1 keer toe. Blijf roeren totdat er een mooie, gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en (verse) geraspte nootmuskaat.

Roer er dan de kaas doorheen, gebruik een kaas die makkelijk smelt zoals een jonge Gouda kaas. Zet het vuur uit. 

Witlof met ham en kaassaus
Witlof met ham en kaassaus

De witlof met ham en kaassaus afmaken -- 25 minuten

Vet de ovenschaal in met boter en doe 1 of 2 plakken ham om elke witlof. Voeg afhankelijk van de dikte van de witlof meer of minder ham toe. Plaats de witlof met ham in de ovenschaal.

Herhaal deze stap voor de resterende 3 met ham ingepakte witlof stronken. Giet de kaassaus eroverheen en bak 20 minuten lang in de oven en voeg eventueel nog een beetje extra geraspte kaas bovenop.

De witlof met ham en kaassaus is heerlijk met bijvoorbeeld een aardappelpuree, eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Kip-perziksalade

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.