Witlof met ham en kaassaus

(12)

Dit witlof met ham en kaassaus gerecht is lekker op elke dag van de week. Heerlijke gekookte witlof met de lekkerste kaassaus uit de oven.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Witlof met ham en kaassaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 witlof stronken
  • Plakken ham
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 250 ml volle melk
  • 100 gram geraspte kaas (Gouda)
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse peterselie
Witlof met ham en kaassaus Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Garde
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Keukenmesje
  • 1 middelgrote pan
  • 1 kleine bakpan
  • Houten lepel
  • Zeef

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlof-met-ham-en-kaassaus


Voorbereiding – 15 minuten

Vul de middelgrote pan met water en breng dit aan de kook. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Maak de witlof schoon door het harde deel eruit de halen met een klein mesje en verwijder de buitenste bladeren.

Kook de witlof 10 minuten lang, of tot deze bijna volledig gaar zijn. Let hier wel op, anders heb je een pan vol te ver doorgekookte witlof. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. 

Haal de witlof uit de pan, giet deze af en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Knijp er zoveel mogelijk water uit zodra de witlof is afgekoeld. Doe dit voorzichtig en gebruik beide handen hiervoor, probeer de witlof niet te breken.

Smelt boter in een kleine sauspan op middel-laag vuur, voeg dan de bloem toe. Roer met behulp van een houten lepel totdat er een roux ontstaat. Een roux is niet meer dan boter en bloem als bindmiddel voor een saus.

Tip: je kunt een roux gebruiken als basis voor veel verschillende sauzen! Als de roux wit geworden is, giet en vermeng (met een garde) de volle melk in het pannetje.

Giet niet alle melk in 1 keer erbij. Blijf roeren totdat er een mooie, gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en (verse) geraspte nootmuskaat.

Roer er dan de kaas doorheen, gebruik een kaas die makkelijk smelt zoals een jonge Gouda kaas. Zet het vuur uit. 

Witlof met ham en kaassaus
Witlof met ham en kaassaus

De witlof met ham en kaassaus afmaken – 25 minuten

Vet de ovenschaal in met boter en doe 1 of 2 plakken ham om elke witlof. Voeg afhankelijk van de dikte van de witlof meer of minder ham toe. Plaats de witlof met ham in de ovenschaal.

Herhaal deze stap voor de resterende 3 met ham ingepakte witlof stronken. Giet de kaassaus eroverheen en voeg eventueel nog een beetje extra geraspte kaas bovenop. Bak 20 minuten lang in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Garneer eventueel met verse peterselie. De witlof met ham en kaassaus is heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

12 stemmen

Witlof met ham en kaassaus: Veel gestelde vragen

Welke kaas voor witlof met ham en kaas?

Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken, meestal wordt er jonge of belegen kaas gebruikt. Je kunt eventueel ook een pittigere kaas gebruiken, zoals Gruyère of Comté.

Mijn witlof met ham en kaas is nat, wat nu?

Knijp de gekookte witlof altijd heel goed uit. Mocht de witlof met ham en kaas na het bakken alsnog erg nat zijn kun je de volgende keer eens proberen om sneetjes brood onderin de ovenschaal te leggen, het brood zal het vocht opnemen.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.