Witlof met ham en kaassaus

(14)

Dit witlof met ham en kaassaus gerecht is lekker op elke dag van de week. Heerlijke gekookte witlof met de lekkerste kaassaus uit de oven.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-09-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-04-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Witlof met ham en kaassaus

Ingrediënten


  • 4 witlof stronken
  • Plakken ham
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 250 ml volle melk
  • 100 gram geraspte kaas (Gouda)
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse peterselie

Kookgerei nodig


  • Garde
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Keukenmesje
  • 1 middelgrote pan
  • 1 kleine bakpan
  • Houten lepel
  • Zeef

Witlof met ham en kaassaus Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlof-met-ham-en-kaassaus


Voorbereiding – 15 minuten

Vul de middelgrote pan met water en breng dit aan de kook. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Maak de witlof schoon door het harde deel eruit de halen met een klein mesje en verwijder de buitenste bladeren.

Kook de witlof 10 minuten lang, of tot deze bijna volledig gaar zijn. Let hier wel op, anders heb je een pan vol te ver doorgekookte witlof. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. 

Haal de witlof uit de pan, giet deze af en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Knijp er zoveel mogelijk water uit zodra de witlof is afgekoeld. Doe dit voorzichtig en gebruik beide handen hiervoor, probeer de witlof niet te breken.

Smelt boter in een kleine sauspan op middel-laag vuur, voeg dan de bloem toe. Roer met behulp van een houten lepel totdat er een roux ontstaat. Een roux is niet meer dan boter en bloem als bindmiddel voor een saus.

Tip: je kunt een roux gebruiken als basis voor veel verschillende sauzen! Als de roux wit geworden is, giet en vermeng (met een garde) de volle melk in het pannetje.

Giet niet alle melk in 1 keer erbij. Blijf roeren totdat er een mooie, gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en (verse) geraspte nootmuskaat.

Roer er dan de kaas doorheen, gebruik een kaas die makkelijk smelt zoals een jonge Gouda kaas. Zet het vuur uit. 

Witlof met ham en kaassaus
Witlof met ham en kaassaus

De witlof met ham en kaassaus afmaken – 25 minuten

Vet de ovenschaal in met boter en doe 1 of 2 plakken ham om elke witlof. Voeg afhankelijk van de dikte van de witlof meer of minder ham toe. Plaats de witlof met ham in de ovenschaal.

Herhaal deze stap voor de resterende 3 met ham ingepakte witlof stronken. Giet de kaassaus eroverheen en voeg eventueel nog een beetje extra geraspte kaas bovenop. Bak 20 minuten lang in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Garneer eventueel met verse peterselie. De witlof met ham en kaassaus is heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-09-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-04-2023


Waardeer dit recept!
14 stemmen

Witlof met ham en kaassaus: Veel gestelde vragen

Welke kaas voor witlof met ham en kaas?

Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken, meestal wordt er jonge of belegen kaas gebruikt. Je kunt eventueel ook een pittigere kaas gebruiken, zoals Gruyère of Comté.

Mijn witlof met ham en kaas is nat, wat nu?

Knijp de gekookte witlof altijd heel goed uit. Mocht de witlof met ham en kaas na het bakken alsnog erg nat zijn kun je de volgende keer eens proberen om sneetjes brood onderin de ovenschaal te leggen, het brood zal het vocht opnemen.

2 reacties op Witlof met ham en kaassaus

Johan De Beule plaatste op 21-04-2020 om 05:59:08

Ik ben aangenaam verrast door uw recepten. Belgische; Oostends vispannetje, Gentse waterzooi met kip / of / vis, Paling in het groen ( Zurkel o.a.) , tarte al djote nivelles, Mosselen.--> VITAL Gelrode 10 à 20 bereidingen op het menu... Voor witloofrolletjes leggen wij droog brood onder in ovenschotel, vangt het vocht op.

Voor een Belg wat verwarrend; Indisch, Indonesisch, Javaans, Oosters, enz, hier is dat vrij onbekend, waar zit het onderscheid?

Ohmydish plaatste op 21-04-2020 om 09:17:26

Hoi Johan, dankjewel voor je bericht!

Indisch komt van Nederlands-Indië, dus de koloniën en daardoor is het veelal een mengelmoes van o.a. de Indonesische smaken aangepast naar de Nederlandse smaak. Indonesisch betekent authentieke gerechten uit Indonesië, maar dit heeft vele eilanden dus ook veel eigen specialiteiten per eilanden. Javaans is verwant aan Indonesisch, aangezien Java een deel van Indonesië is. Het heeft ook weer invloeden van anderen landen. Indiaas is de keuken uit India. Oosters betekent letterlijk uit het Verre Oosten, het continent Azië.

Hopelijk is dit zo een beetje duidelijk, fijne dag! :)

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.