Gentse waterzooi

(11)

Deze Gentse waterzooi is het best te omschrijven als een fluweelzachte en romige kippensoep. Met groenten, aardappelen en stukjes kip.

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Soep recepten
Gentse waterzooi

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 hele kip
  • 3 wortelen
  • halve prei
  • 3 bleekselderij stengels
  • 6 middelgrote aardappelen
  • 2 liter zelfgemaakte kippenbouillon
  • klont boter
  • 300 ml room
  • 3 eidooiers
  • flinke handvol verse peterselie

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • scherp mes
  • grote soeppan met deksel
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote fijne zeef
  • grote pan of eventueel braadpan
  • kleine kom
  • garde of vork
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Soep recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gentse-waterzooi


Voorbereiding – 1 uur + 30 minuten

Snijd de kipfilets en kippenbouten van de hele kip en gebruik het karkas om zelf kippenbouillon te maken. Gebruik hiervoor in het recept om zelf kippenbouillon te maken 3 liter water zodat je uiteindelijk zo'n 2 liter voor deze soep over houdt. 

Laat de bouillon ten minste een uur zachtjes koken, of langer voor een intensere smaak. Je kunt eventueel ook kant-en-klare bouillon gebruiken, maar dan zal de soep minder smaakvol worden.

Leg de kipfilets en kippenbouten terug in de koelkast terwijl je ondertussen de groenten gaat snijden voor in de (waterzooi) soep. 

Schil ondertussen de wortelen, verwijder de uiteindes en snijd in plakken. Was de prei en snijd deze in niet al te dikke ringen. Was de bleekselderij en snijd deze in stukjes, niet al te groot.

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Hak de peterselie fijn en zet opzij. Als je zelf bouillon maakt kun je deze nu zeven met een grote fijne zeef, zodat je een heldere bouillon overhoudt.

Het kippenkarkas en de groenten die je uit de bouillon hebt gezeefd kun je weggooien. Breng de bouillon die je dan overhoudt opnieuw aan de kook en kook de kipfilets en kippenbouten ongeveer 20 minuten in de bouillon. Haal ze dan uit de bouillon en verdeel de kip in stukjes. 

Gentse waterzooi
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi afmaken – 30 minuten

Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof hier de wortel, bleekselderij, prei en aardappelen enkele minuten in. Schenk ongeveer 2 liter van de bouillon erbij en breng aan de kook. 

Zet het vuur laag en laat de aardappelen en groenten gaar worden. Voeg de stukjes kip toe samen met 200 ml room.

Maak een liaison door de resterende 100 ml room samen met de eidooiers te mengen in een kleine kom en zet deze opzij. 

Breng de soep op smaak met peper en zout en zet het vuur uit zodra de aardappelen en groenten gaar zijn. Roer er dan de liaison doorheen en serveer direct. Garneer met veel fijngehakte peterselie, eet smakelijk!

Gentse waterzooi: Veel gestelde vragen

Wat als ik geen hele kip kan vinden?

Je kunt eventueel ook 2 kipfilet en 2 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip.

Kan ik de Gentse waterzooi ook een dag vooraf bereiden?

Het is mogelijk om de Gentse waterzooi een dag vooraf te maken. Bewaar de soep in een grote pan met deksel in je koelkast. Warm de soep op een laag vuurtje op, roer goed door om te voorkomen dat de onderkant verbrand.

Wat vind jij van dit recept?
11 stemmen
← Vorig recept
Mini tiramisu met vijgen

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!