Deze Gentse waterzooi is het best te omschrijven als een fluweelzachte en romige kippensoep. Met groenten, aardappelen en stukjes kip.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 07-09-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Snijd de kipfilets en kippenbouten van de hele kip en gebruik het karkas om zelf kippenbouillon te maken. Gebruik hiervoor in het recept om zelf kippenbouillon te maken 3 liter water zodat je uiteindelijk zo'n 2 liter voor deze soep over houdt.
Laat de bouillon ten minste een uur zachtjes koken, of langer voor een intensere smaak. Je kunt eventueel ook kant-en-klare bouillon gebruiken, maar dan zal de soep minder smaakvol worden.
Leg de kipfilets en kippenbouten terug in de koelkast terwijl je ondertussen de groenten gaat snijden voor in de (waterzooi) soep.
Schil ondertussen de wortelen, verwijder de uiteindes en snijd in plakken. Was de prei en snijd deze in niet al te dikke ringen. Was de bleekselderij en snijd deze in stukjes, niet al te groot.
Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Hak de peterselie fijn en zet opzij. Als je zelf bouillon maakt kun je deze nu zeven met een grote fijne zeef, zodat je een heldere bouillon overhoudt.
Het kippenkarkas en de groenten die je uit de bouillon hebt gezeefd kun je weggooien. Breng de bouillon die je dan overhoudt opnieuw aan de kook en kook de kipfilets en kippenbouten ongeveer 20 minuten in de bouillon. Haal ze dan uit de bouillon en verdeel de kip in stukjes.
Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof hier de wortel, bleekselderij, prei en aardappelen enkele minuten in. Schenk ongeveer 2 liter van de bouillon erbij en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de aardappelen en groenten gaar worden. Voeg de stukjes kip toe samen met 200 ml room.
Maak een liaison door de resterende 100 ml room samen met de eidooiers te mengen in een kleine kom en zet deze opzij.
Breng de soep op smaak met peper en zout en zet het vuur uit zodra de aardappelen en groenten gaar zijn. Roer er dan de liaison doorheen en serveer direct. Garneer met veel fijngehakte peterselie, eet smakelijk!
Wat als ik geen hele kip kan vinden?
Je kunt eventueel ook 2 kipfilet en 2 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip.
Kan ik de Gentse waterzooi ook een dag vooraf bereiden?
Het is mogelijk om de Gentse waterzooi een dag vooraf te maken. Bewaar de soep in een grote pan met deksel in je koelkast. Warm de soep op een laag vuurtje op, roer goed door om te voorkomen dat de onderkant verbrand.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.