Ohmydish.nl


Gentse waterzooi

Deze Gentse waterzooi is het best te omschrijven als een fluweelzachte en romige kippensoep. Met groenten, aardappelen en stukjes kip.

2 uur 6 personen Soep recepten
Gentse waterzooi

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 hele kip
  • 3 wortelen
  • halve prei
  • 3 bleekselderij stengels
  • 6 middelgrote aardappelen
  • 2 liter zelfgemaakte kippenbouillon
  • klont boter
  • 300 ml room
  • 3 eidooiers
  • flinke handvol verse peterselie

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • scherp mes
  • grote soeppan met deksel
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote fijne zeef
  • grote pan of eventueel braadpan
  • kleine kom
  • garde of vork
  • houten lepel

Bereiden


2 uur 6 personen Soep recepten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gentse-waterzooi


Je kunt eventueel ook 2 kipfilet en 2 kippenbouten gebruiken i.p.v. een hele kip.

Dit recept heb ik gemaakt naar idee van Foodie Gent voor de swiepswoepswap. Dat is een initiatief via Instagram om van een andere site te koken. Aangezien haar blog veelal over Gent gaat, koos ik een klassieker die ik nog niet eerder maakte.

Voorbereiding -- 1 uur + 30 minuten

Snijd de kipfilets en kippenbouten van de hele kip en gebruik het karkas om zelf kippenbouillon te maken. Gebruik hiervoor in het recept om zelf bouillon te maken 3 liter water zodat je uiteindelijk zo'n 2 liter voor deze soep over houdt. 

Laat de bouillon ten minste een uur zachtjes koken, of langer voor een intensere smaak. Je kunt eventueel ook kant-en-klare bouillon gebruiken, maar dan zal de soep minder smaakvol worden.

Leg de kipfilets en kippenbouten terug in de koelkast terwijl je ondertussen de groenten gaat snijden voor in de (waterzooi) soep. 

Schil ondertussen de wortelen, verwijder de uiteindes en snijd in plakken. Was de prei en snijd deze in niet al te dikke ringen. Was de bleekselderij en snijd deze in stukjes, niet al te groot.

Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Hak de peterselie fijn en zet opzij. Als je zelf bouillon maakt kun je deze nu zeven met een grote fijne zeef, zodat je een heldere bouillon overhoudt.

Het kippenkarkas en de groenten die je uit de bouillon hebt gezeefd kun je weggooien. Breng de bouillon die je dan overhoudt opnieuw aan de kook en kook de kipfilets en kippenbouten ongeveer 20 minuten in de bouillon. Haal ze dan uit de bouillon en verdeel de kip in stukjes. 

Gentse waterzooi
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi afmaken -- 30 minuten

Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof hier de wortel, bleekselderij, prei en aardappelen enkele minuten in. Schenk ongeveer 2 liter van de bouillon erbij en breng aan de kook. 

Zet het vuur laag en laat de aardappelen en groenten gaar worden. Voeg de stukjes kip toe samen met 200 ml room.

Maak een liaison door de resterende 100 ml room samen met de eidooiers te mengen in een kleine kom en zet deze opzij. 

Breng de soep op smaak met peper en zout en zet het vuur uit zodra de aardappelen en groenten gaar zijn. Roer er dan de liaison doorheen en serveer direct. Garneer met veel fijngehakte peterselie, smakelijk!

Aangeraden producten (6)


Wat vind jij van dit recept?
6 stemmen
← Vorig recept
Mini tiramisu met vijgen

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!