Zelf kippenbouillon maken

(2)

Er zijn veel verschillende soorten bouillons, deze kippenbouillon is heerlijk vol van smaak. Een goede manier om je koelkast leeg te maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-07-2023

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Basisrecepten Calorieën 12 calorieën p.p.
Zelf kippenbouillon maken

Ingrediënten


  • 4 grote kippenbotten of kippenpoten
  • 4 wortels
  • 1 ui
  • 4 selderijstengels
  • Halve prei
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperkorrels
  • Aantal takjes rozemarijn
  • Aantal takjes tijm
  • Aantal takjes peterselie
  • 2.5 liter water

Kookgerei nodig


  • Grote pan met deksel
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Kaasdoek (of keukendoek)
  • Oven (optioneel)

Zelf kippenbouillon maken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Basisrecepten Calorieën 12 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-kippenbouillon-maken


Zelf kippenbouillon maken is best makkelijk, lekker en een goede manier om je koelkast leeg te maken. Er zijn veel verschillende soorten bouillons, op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf kippenbouillon kunt maken. 

Kippenbouillon is vol van smaak, precies zoals je in restaurants zou krijgen. Een kippenbouillon hoort wat geleiachtig te zijn wanneer deze afgekoeld is, dit houdt in dat het aromatischer is en dikker dan water. Het heeft een geweldige smaak en geeft elke saus een goede basis. 

Het doel van dit basisrecept kippenbouillon is om een duidelijke kip en groente-smaak te hebben, zodat je deze in veel recepten kunt gebruiken.

Elke kok heeft zijn eigen favoriete ingrediënten om bouillons mee te maken, probeer die van jezelf te vinden.

De meeste restaurants hebben altijd grote pannen op het vuur staan om overgebleven groenten in te doen waarmee een bouillon gemaakt kan worden. Dit is een typisch 'keukengeheim' om de lekkerste sauzen en soepen mee te maken. 

Zelf kippenbouillon maken – 2 uur

Begin met het snijden van de groentes. Je hoeft de ui en wortels niet te schillen. Snijd alle groentes grof, het maakt niet veel uit hoe je dit doet. Na het bereiden van de bouillon gooi je de restanten namelijk weg. 

Het doel van de groentes is om smaak af te geven aan het water. De makkelijkste en snelste manier om dit te doen is door de gesneden groenten in een vergiet te doen en daarna te wassen met koud, stromend water. 

Kies delen van een kip, het maakt niet veel uit of je een heel kip-karkas gebruikt of enkel de poten. Gebruik wat je in huis hebt. Je kunt een lichte bouillon maken door alles in een pan te doen en er dan water overheen te gieten.

Zet het vuur hoger en laat de bouillon een aantal uren trekken. 

Wat een goede techniek is, is om de kippenpoten en groenten eerst even aan te bakken. Je kunt dit in een oven doen, om te voorkomen dat er onnodig veel afwas gemaakt wordt.

Verhit een grote braadpan op hoog vuur en voeg een klein scheutje olijfolie of een klontje boter toe. Voeg dan de kippenpoten toe en bak mooi goudbruin. 

Voeg dan de gesneden en gewassen groenten toe en bak een aantal minuten mee. De reden waarom we het lekkerder vinden om alles eerst even op te bakken is te danken aan de smaak die de ingrediënten af gaan geven aan het water.

De smaak is intenser en een bijkomend voordeel is dat de bouillon een mooiere en rijkere kleur krijgt. Voeg takjes rozemarijn, tijm en peterselie toe aan de pan.

Voeg dan de peperkorrels en laurierblaadjes toe. Giet koud water in de pan en sluit af met een deksel. Laat anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Hoe langer je de kippenbouillon laat trekken, des te lekkerder zal de smaak zijn. 

Haal halverwege het koken het vet uit de pan dat naar boven is komen drijven. Zeef de ingrediënten na het koken uit de pan en laat de kippenbouillon geheel afkoelen. Je hebt nu een heerlijke basis voor soepen, sauzen en stoofpotjes. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-07-2023


Waardeer dit recept!
2 stemmen

0 reacties op Zelf kippenbouillon maken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.