Zelf frikandellen maken
😍 150Geweldig
😋 1Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf frikandellen maken

Ooit al eens zelf frikandellen willen maken? Met dit recept maak je heel simpel zelf heerlijk gekruide frikandellen voor bij een frietje.

Zelf frikandellen maken ingrediënten
Recept zelf frikandellen maken

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-12-2018, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
1 uur 10 minuten

Voorbereiding – 1 uur

Mocht je gebruik maken van speklappen met zwoerd (huid), verwijder deze dan eerst om te voorkomen dat er harde stukjes in de frikandellen komen.

Snijd al het vlees met behulp van een koksmes en snijplank in grove stukken, dit hoeft niet heel precies aangezien dit in de keukenmachine heel fijn zal worden vermalen. Pel de knoflook en ui, snijd ook deze in grove stukken.

Let op: het is niet mogelijk het vlees en dergelijke met een blender te vermalen. Een blender is niet krachtig genoeg en kan droge ingrediënten niet optimaal verwerken. Je hebt om het vlees te vermalen dus een keukenmachine nodig. 

Voeg alle kruiden (mosterdzaad, gemberpoeder, korianderpoeder, witte peper, zout en paneermeel) toe aan het kommetje en vermeng dit goed samen.

Doe nu het grof gesneden vlees samen met de ui en knoflook in de keukenmachine. Vermaal een minuut lang, stop dan de machine en voeg de kruiden toe. Vermaal alles tot een gladde -maar redelijk stevige- consistentie. Maak in de tussentijd het werkblad schoon en daarna vochtig.

Plaats een vel huishoudfolie in de lengte op het werkblad en snijd tot ongeveer 20 centimeter af. Schep het mengsel uit de keukenmachine met behulp van een eetlepel. Weeg 100 gram af in de keukenweegschaal. Draai een bal van het vlees met je handen. Rol nu voorzichtig op de huishoudfolie de bal tot een langwerpige worst, dit bepaalt de vorm van een frikandel.

De rauwe frikandel moet net iets minder breed zijn dan de breedte van de huishoudfolie. Rol de frikandel dan zo strak mogelijk in de huishoudfolie.

Herhaal bovenstaande voor het resterende vlees. Breng een grote pan met water aan de kook. Zet het vuur dan op zijn laagst en plaats de in huishoudfolie gewikkelde frikandellen in de pan. Kook deze nu 10 minuten aan alle kanten gaar.

Haal de frikandellen uit de pan, verwijder de huishoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om de frikandellen direct te frituren, maar wil je deze bewaren voor later dan is het het beste om ze in te vriezen.

Leg ze op een bord met huishoudfolie en vries in. Zorg ervoor dat de frikandellen elkaar niet aanraken, het is namelijk erg lastig ze uit elkaar te halen. Vries tenminste 1 dag in. 

Zelf frikandellen maken
Zelf frikandellen maken

De frikandellen bakken – 10 minuten

Verhit de frituur tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bak de frikandellen goudbruin. Serveer met mayonaise of met uitjes, curry en mayonaise voor een frikandel speciaal.

Geniet van deze handgemaakte frikandellen, heerlijk bij een frietje met een salade. Geniet ervan!

Tips!

Zit er slachtafval in frikandellen?

In de frikandellen die je in de supermarkt kunt kopen zit absoluut geen slachtafval. Dit is een mythe dat ontstaan is toen de frikandel succes begon te krijgen.

Wat zit er wel in een frikandel die ik in de winkel kan kopen?

Frikandellen bevatten naast kip ook mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (ongeveer 25  - 30%). Samen met paneermeel, bindmiddel, ui, kruiden en smaakversterkers.

Heeft de frikandel ook een andere naam?

In Nederland heet deze snack frikandel, echter in delen van Vlaanderen noemen ze de frikandel ook wel curryworst. Daarnaast wordt een frikandel ook wel een lange hamburger, of simpelweg een lange genoemd in sommige Belgisch-Limburgse streken.

Wat vind je van dit recept?

151 waarderingen
😍
150
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
372.69 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
6.87 g
1.54 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
26.32 g
9.38 g
Eiwitten
26.61 g
Vezels
1.44 g
Natrium
703.16 mg
Mineralen
Ijzer
1.81 mg
Calcium
35.2 mg
Magnesium
44.89 mg
Kalium
44.89 mg
Fosfor
251.56 mg
Koper
0.57 mg
Zink
2.04 mg
Jodium
0.03 µg
Selenium
0.51 µg
Vitamines
Vitamine C
1.87 mg
Vitamine D
0.53 mg
Vitamine A
1.08 mg
Vitamine B1
0.51 mg
Vitamine B2
0.18 mg
Vitamine B6
0.53 mg
Vitamine B12
0.94 µg
Foliumzuur
6.12 µg
Vitamine E
0.76 mg
Vitamine K
0.08 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
22 reacties op "Zelf frikandellen maken"
G.P van Maasakker zegt op 04-01-2019
Mooi Recept ga dit zeker proberen
Ohmydish zegt op 04-01-2019
Dankje! Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden :)
Maria van der Gevel zegt op 06-06-2019
ga ik morgen efkes maken ,alvast bedankt ,groetjes Maria
Ohmydish zegt op 06-06-2019
Wat leuk, smakelijk alvast! :)
Heidi zegt op 13-08-2019
Is er ook een mogelijkheid om op een andere manier de frikandellen te koken, zonder huishoudfolie? Huishoudfolie meekoken lijkt me heel ongezond....
Ohmydish zegt op 14-08-2019
Beste Heidi, zonder huishoudfolie zal de frikandel uit elkaar vallen. Een frikandel is sowieso niet heel gezond :-)
Maria7979 zegt op 29-09-2019
Hoi, Wij Houten erg van grove frikandellen. Moet ik dan gewoon de food processor eerder stoppen? Of hoe doe ik dat? Want grove stukken ui en knoflook zijn nou nèt weer niet zo smakelijk. En ik zou het het dolgraag willen proberen om onze favo snack zelf te maken. Ik bak en kook namelijk ook heel erg graag en heb stápels kookboeken. Oh ja...het mosterdzaad, blijft dat heel of moet ik die ff fijnstampen? Alvast bedankt voor het lezen van mijn rijtje vragen. Hartelijke groetjes en wie weet tot een volgende keer.
Ohmydish zegt op 29-09-2019
Hoi! Als je alleen het vlees grover wilt zou ik de uien en knoflook eerst in de food processor doen zodat deze fijner zullen worden. Dan pas het vlees toevoegen en die kun je dan naar wens net zo fijn of grof maken als je wilt :) Wat fijn dat je zo van bakken en koken houdt, heerlijk ontspannend is het he! Het mosterdzaad dat wij gebruiken is al gemalen, zal het er voor de zekerheid even duidelijker bij vermelden. Hartelijke groetjes terug en een fijne zondag
Martine zegt op 03-01-2020
Hoi, vraagje is een eetlepel peper niet heel veel? Het lijkt me zoveel namelijk ? Bedankt voor de reactie
Ohmydish zegt op 04-01-2020
Hoi Martine, nee hoor dat is de juiste hoeveelheid in verhouding tot het onbewerkte vlees. Groetjes en een fijne dag :-)
Albert kroon zegt op 27-05-2020
ik eet wel eens frikandellen van de fabriek daar proef ik wel een teugje nootmuskaat wel zo lekker dat vermeld u niet
Ohmydish zegt op 28-05-2020
Als je nootmuskaat eraan wilt toevoegen ben je daar natuurlijk vrij in :)
Peggy zegt op 03-11-2020
Leuke ervaring ... gaan we zeker nog eens Maken maar dan een beetje werken aan de Vorm 😂😂
Ohmydish zegt op 03-11-2020
Dankje Peggy! Nu ben ik wel benieuwd hoe ze eruit zagen! 😆
Corrie zegt op 28-11-2020
Hoi ik ga deze zeker maken ,maar mijn vraag is kan dit ook met kipfilet want ik heb een Marokkaanse schoondochter en zij eet geen varkensvlees.Of moet ik het gewoon proberen.
Ohmydish zegt op 28-11-2020
Hallo Corrie, wat leuk dat je de frikandellen gaat maken. Zonder varkensvlees is het gewoon een kipworst. Dat kan zeker maar dat is wel een stuk droger omdat het vet van het varkensvlees dient om de worst soepeler en minder droog te maken. Probeer het varkensvlees eens te vervangen met kippendijen, deze zijn wat vetter. Groetjes Véronique
Timur Taishev zegt op 03-11-2022
Wat is een keuken machine ?
Ohmydish zegt op 03-11-2022

Hi Timur, 

Bedankt voor je bericht. Met een keukenmachine bedoelen we een foodprocessor, hiermee kun je o.a. ingrediënten pureren. Ik heb het er duidelijker bij vermeld.

Veel liefs, Véronique

Kitty zegt op 22-02-2023
Vandaag is uitproberen met mijn zoon, die gek is op frikandellen. Ik lees nergens wat iemand er van vond, dus ik zal later nog een reactie plaatsen. We zijn benieuwd!
Ohmydish zegt op 22-02-2023

Hallo Kitty, wat leuk dat je zoon gek is op frikandellen en dat jullie ze samen gaan maken. Via social media regelmatig reacties, maar helaas niet via de site zelf inderdaad. Eet smakelijk alvast en ben benieuwd naar je reactie, veel liefs Véronique

Martin zegt op 16-03-2024
Ik vond het vlees een beetje droog na het frituren. Hoe zou ik het vochtiger krijgen of zou het fijner moeten dan?
Ohmydish zegt op 17-03-2024

Hi Martin, het kan komen door het soort vlees dat dit niet genoeg vet bevatte en daardoor sneller droog wordt. Het kan ook komen door het (te) lang frituren, vers gemaakte frikandellen hebben een minder lange gaartijd dan bevroren frikandellen (uit de winkel). Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.