Ooit al eens zelf frikandellen willen maken? Met dit recept maak je heel simpel zelf heerlijk gekruide frikandellen voor bij een frietje.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-12-2018, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-10-2024
Mocht je gebruik maken van speklappen met zwoerd (huid), verwijder deze dan eerst om te voorkomen dat er harde stukjes in de frikandellen komen.
Snijd al het vlees met behulp van een koksmes en snijplank in grove stukken, dit hoeft niet heel precies aangezien dit in de keukenmachine heel fijn zal worden vermalen. Pel de knoflook en ui, snijd ook deze in grove stukken.
Let op: het is niet mogelijk het vlees en dergelijke met een blender te vermalen. Een blender is niet krachtig genoeg en kan droge ingrediënten niet optimaal verwerken. Je hebt om het vlees te vermalen dus een keukenmachine nodig.
Voeg alle kruiden (mosterdzaad, gemberpoeder, korianderpoeder, witte peper, zout en paneermeel) toe aan het kommetje en vermeng dit goed samen.
Doe nu het grof gesneden vlees samen met de ui en knoflook in de keukenmachine. Vermaal een minuut lang, stop dan de machine en voeg de kruiden toe. Vermaal alles tot een gladde -maar redelijk stevige- consistentie. Maak in de tussentijd het werkblad schoon en daarna vochtig.
Plaats een vel huishoudfolie in de lengte op het werkblad en snijd tot ongeveer 20 centimeter af. Schep het mengsel uit de keukenmachine met behulp van een eetlepel. Weeg 100 gram af in de keukenweegschaal. Draai een bal van het vlees met je handen. Rol nu voorzichtig op de huishoudfolie de bal tot een langwerpige worst, dit bepaalt de vorm van een frikandel.
De rauwe frikandel moet net iets minder breed zijn dan de breedte van de huishoudfolie. Rol de frikandel dan zo strak mogelijk in de huishoudfolie.
Herhaal bovenstaande voor het resterende vlees. Breng een grote pan met water aan de kook. Zet het vuur dan op zijn laagst en plaats de in huishoudfolie gewikkelde frikandellen in de pan. Kook deze nu 10 minuten aan alle kanten gaar.
Haal de frikandellen uit de pan, verwijder de huishoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om de frikandellen direct te frituren, maar wil je deze bewaren voor later dan is het het beste om ze in te vriezen.
Leg ze op een bord met huishoudfolie en vries in. Zorg ervoor dat de frikandellen elkaar niet aanraken, het is namelijk erg lastig ze uit elkaar te halen. Vries tenminste 1 dag in.
Verhit de frituur tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bak de frikandellen goudbruin. Serveer met mayonaise of met uitjes, curry en mayonaise voor een frikandel speciaal.
Geniet van deze handgemaakte frikandellen, heerlijk bij een frietje met een salade. Geniet ervan!
Zit er slachtafval in frikandellen?
In de frikandellen die je in de supermarkt kunt kopen zit absoluut geen slachtafval. Dit is een mythe dat ontstaan is toen de frikandel succes begon te krijgen.
Wat zit er wel in een frikandel die ik in de winkel kan kopen?
Frikandellen bevatten naast kip ook mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (ongeveer 25 - 30%). Samen met paneermeel, bindmiddel, ui, kruiden en smaakversterkers.
Heeft de frikandel ook een andere naam?
In Nederland heet deze snack frikandel, echter in delen van Vlaanderen noemen ze de frikandel ook wel curryworst. Daarnaast wordt een frikandel ook wel een lange hamburger, of simpelweg een lange genoemd in sommige Belgisch-Limburgse streken.
Per 1 persoonsportie:
Hi Timur,
Bedankt voor je bericht. Met een keukenmachine bedoelen we een foodprocessor, hiermee kun je o.a. ingrediënten pureren. Ik heb het er duidelijker bij vermeld.
Veel liefs, Véronique
Hallo Kitty, wat leuk dat je zoon gek is op frikandellen en dat jullie ze samen gaan maken. Via social media regelmatig reacties, maar helaas niet via de site zelf inderdaad. Eet smakelijk alvast en ben benieuwd naar je reactie, veel liefs Véronique
Hi Martin, het kan komen door het soort vlees dat dit niet genoeg vet bevatte en daardoor sneller droog wordt. Het kan ook komen door het (te) lang frituren, vers gemaakte frikandellen hebben een minder lange gaartijd dan bevroren frikandellen (uit de winkel). Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.