Zelf frikandellen maken

(143)

Ooit al eens zelf frikandellen willen maken? Met dit recept maak je heel simpel zelf heerlijk gekruide frikandellen voor bij een frietje. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hapjes en snacks
Zelf frikandellen maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 330 gram vet varkensvlees zoals speklappen
  • 1 kipfilet
  • 1 knoflookteen
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel gemalen mosterdzaad
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel witte peper
  • 1.5 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel zout
Zelf frikandellen maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Keukenmachine (foodprocessor)
  • Huishoudfolie
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote pan
  • Kommetje
  • Eetlepel
  • Keukenweegschaal
  • Frituurpan

Bereiding


Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-frikandellen-maken


Voorbereiding – 1 uur

Mocht je gebruik maken van speklappen met zwoerd (huid), verwijder deze dan eerst om te voorkomen dat er harde stukjes in de frikandellen komen.

Snijd al het vlees met behulp van een koksmes en snijplank in grove stukken, dit hoeft niet heel precies aangezien dit in de keukenmachine heel fijn zal worden vermalen. Pel de knoflook en ui, snijd ook deze in grove stukken.

Let op: het is niet mogelijk het vlees en dergelijke met een blender te vermalen. Een blender is niet krachtig genoeg en kan droge ingrediënten niet optimaal verwerken. Je hebt om het vlees te vermalen dus een keukenmachine nodig. 

Voeg alle kruiden (mosterdzaad, gemberpoeder, korianderpoeder, witte peper, zout en paneermeel) toe aan het kommetje en vermeng dit goed samen.

Doe nu het grof gesneden vlees samen met de ui en knoflook in de keukenmachine. Vermaal een minuut lang, stop dan de machine en voeg de kruiden toe. Vermaal alles tot een gladde -maar redelijk stevige- consistentie. Maak in de tussentijd het werkblad schoon en daarna vochtig.

Plaats een vel huishoudfolie in de lengte op het werkblad en snijd tot ongeveer 20 centimeter af. Schep het mengsel uit de keukenmachine met behulp van een eetlepel. Weeg 100 gram af in de keukenweegschaal. Draai een bal van het vlees met je handen. Rol nu voorzichtig op de huishoudfolie de bal tot een langwerpige worst, dit bepaalt de vorm van een frikandel.

De rauwe frikandel moet net iets minder breed zijn dan de breedte van de huishoudfolie. Rol de frikandel dan zo strak mogelijk in de huishoudfolie.

Herhaal bovenstaande voor het resterende vlees. Breng een grote pan met water aan de kook. Zet het vuur dan op zijn laagst en plaats de in huishoudfolie gewikkelde frikandellen in de pan. Kook deze nu 10 minuten aan alle kanten gaar.

Haal de frikandellen uit de pan, verwijder de huishoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om de frikandellen direct te frituren, maar wil je deze bewaren voor later dan is het het beste om ze in te vriezen.

Leg ze op een bord met huishoudfolie en vries in. Zorg ervoor dat de frikandellen elkaar niet aanraken, het is namelijk erg lastig ze uit elkaar te halen. Vries tenminste 1 dag in. 

Zelf frikandellen maken
Zelf frikandellen maken

De frikandellen bakken – 10 minuten

Verhit de frituur tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bak de frikandellen goudbruin. Serveer met mayonaise of met uitjes, curry en mayonaise voor een frikandel speciaal.

Geniet van deze handgemaakte frikandellen, heerlijk bij een frietje met een salade. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
143 stemmen

Zelf frikandellen maken: Veel gestelde vragen

Zit er slachtafval in frikandellen?

In de frikandellen die je in de supermarkt kunt kopen zit absoluut geen slachtafval. Dit is een mythe dat ontstaan is toen de frikandel succes begon te krijgen.

Wat zit er wel in een frikandel die ik in de winkel kan kopen?

Frikandellen bevatten naast kip ook mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (ongeveer 25  - 30%). Samen met paneermeel, bindmiddel, ui, kruiden en smaakversterkers.

Heeft de frikandel ook een andere naam?

In Nederland heet deze snack frikandel, echter in delen van Vlaanderen noemen ze de frikandel ook wel curryworst. Daarnaast wordt een frikandel ook wel een lange hamburger, of simpelweg een lange genoemd in sommige Belgisch-Limburgse streken.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.