Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Zelf frikandellen maken

Ooit al eens zelf frikandellen willen maken? Met dit recept draai je zelf heerlijk gekruide frikandellen. Recept voor 10 frikandellen.

Zelf frikandellen maken
1 uur 10 minuten 4 personen Hapjes en snacks
Zelf frikandellen maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 330 gram vet varkensvlees zoals speklappen
  • 1 kipfilet
  • 1 knoflookteen
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel gemalen mosterdzaad
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel witte peper
  • 1.5 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel zout
Zelf frikandellen maken
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Keukenmachine
  • Huishoudfolie
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote pan
  • Kommetje
  • Eetlepel
  • Keukenweegschaal

Recept pinnen op Pinterest

Recept printen Bekijk reacties (16) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 10 minuten 4 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-frikandellen-maken


Voorbereiding -- 1 uur

Mocht je gebruik maken van speklappen met zwoerd (huid), verwijder deze dan eerst om te voorkomen dat er harde stukjes in de frikandellen komen.

Snijd al het vlees met behulp van een koksmes en snijplank in grove stukken, dit hoeft niet heel precies aangezien dit in de keukenmachine heel fijn zal worden vermalen. Pel de knoflook en ui, snijd ook deze in grove stukken.

Let op: het is niet mogelijk het vlees en dergelijke met een blender te vermalen. Een blender is niet krachtig genoeg en kan droge ingrediënten niet optimaal verwerken. Je hebt om het vlees te vermalen dus een keukenmachine nodig. 

Voeg alle kruiden (mosterdzaad, gemberpoeder, korianderpoeder, witte peper, zout en paneermeel) toe aan het kommetje en vermeng dit goed samen.

Doe nu het grof gesneden vlees samen met de ui en knoflook in de keukenmachine. Vermaal een minuut lang, stop dan de machine en voeg de kruiden toe. Vermaal alles tot een gladde -maar redelijk stevige- consistentie. Maak in de tussentijd het werkblad schoon en daarna vochtig.

Plaats een vel huishoudfolie in de lengte op het werkblad en snijd tot ongeveer 20 centimeter af. Schep het mengsel uit de keukenmachine met behulp van een eetlepel. Weeg 100 gram af in de keukenweegschaal. Draai een bal van het vlees met je handen. Rol nu voorzichtig op de huishoudfolie de bal tot een langwerpige worst, dit bepaalt de vorm van een frikandel.

De rauwe frikandel moet net iets minder breed zijn dan de breedte van de huishoudfolie. Rol de frikandel dan zo strak mogelijk in de huishoudfolie.

Herhaal bovenstaande voor het resterende vlees. Breng een grote pan met water aan de kook. Zet het vuur dan op zijn laagst en plaats de in huishoudfolie gewikkelde frikandellen in de pan. Kook de frikandellen 10 minuten aan alle kanten gaar.

Haal de frikandellen uit de pan, verwijder de huishoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om de frikandellen direct te frituren, maar wil je deze bewaren voor later dan is het het beste om ze in te vriezen.

Leg de frikandellen op een bord met huishoudfolie en vries in. Zorg ervoor dat de frikandellen elkaar niet aanraken, het is namelijk erg lastig ze uit elkaar te halen. Vries tenminste 1 dag in. 

Zelf frikandellen maken
Zelf frikandellen maken

De frikandellen bakken -- 10 minuten

Verhit de frituur tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bak de frikandellen goudbruin. Serveer met mayonaise of met uitjes, curry en mayonaise voor een frikandel speciaal.

Geniet van deze handgemaakte frikandellen!



Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Ham en kaas rolletjes
Volgend recept →
Pittige gehaktballetjes

Kerstrecepten

Kerstrecepten voor de tijd van het jaar waar je fijn samen eet en geniet van verschillende soorten lekkernijen. Ben je op zoek naar lekkere kerstgerechten? Neem dan een kijkje in dit overzicht van kerstrecepten en maak er een perfect kerstdiner mee.