Ken jij de Belgische boulet? Deze heerlijke snacks van de frietkot (frituur) zijn makkelijk zelf te maken. Een heerlijke smaakvolle en krokante kip gehaktbal.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-01-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 30-08-2024
Voor het beste resultaat kun je het beste een food processor gebruiken, deze keukenmachine zal het vlees namelijk zeer glad maken waardoor het de structuur van de bekende Belgische bouletten zal krijgen.
Pel de uien en pureer deze samen met de kipfilet of het kipgehakt in de food processor. Voeg dan 2 eiwitten, halve theelepel fijn zout, snuf cayennepeper en een half recept kipkruiden toe. Dit is ongeveer een flinke eetlepel kruiden.
Voeg ongeveer 100 gram paneermeel toe en meng tot een glad mengsel. Verdeel het mengsel dan in 6 gelijke delen en rol hier ballen van.
Plaats de ballen in een vergiet en zorg dat ze elkaar niet aanraken. Plaats het vergiet in een grote pan met een laag water. Plaats de deksel op de pan en stoom zo de ballen gaar in ongeveer 10 minuten.
Verhit een pan met olie tot ongeveer 180 graden Celsius om de bouletten straks te frituren.
Zodra de ballen gaar zijn snijd je deze in, maar zorg ervoor dat de onderkant aan elkaar blijft. Snijd dus niet helemaal door, maak zo 6 of 8 partjes, net wat je wilt.
Frituur de bouletten mooi bruin in enkele minuten en laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Serveer bijvoorbeeld met andalouse saus, friet en een salade. Eet smakelijk!
Waar komt een boulet vandaan?
Deze gefrituurde kip gehaktballen zijn te vinden bij de Belgische frietkot (frietzaak) en worden daarom ook wel Belgische bouletten genoemd. Een heerlijke en makkelijke frituursnack.
Kan ik het beste kipgehakt of kipfilet gebruiken?
Het maakt in principe niet zoveel uit, kipgehakt is iets vetter dan kipfilet. Je kunt ook kipdijfilet gebruiken, dit is ook net iets minder mager dan kipfilet.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.