De Indiase keuken krijgt in Nederland steeds meer populariteit met gerechten bomvol kruiden zoals kurkuma, gember, kaneel, komijn, knoflook en zwarte peper.
De bekendste gerechten uit de Indiase keuken zijn o.a. tikka masala, biryani en naan. Meestal bestaat een Indiase maaltijd uit verschillende gerechten, zoals een curry, rijst en vleesspiesjes, deze worden vaak aangevuld met raita en chutney. Er bestaan verschillende platbroden voor bij de maaltijd, zoals naan, paratha en chapati.
Veel gerechten uit de Indiase keuken zijn vegetarisch, er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende soorten linzen, kikkererwten en bonen.
Behalve in de grotere steden worden Indiase ingrediënten ook in kleinere toko's steeds beter verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook veel Indiase gerechten maken met ingrediënten uit de supermarkt.
Kip biryani
1 uur en 30 minuten bereidingstijdBiryani is misschien het beste te omschrijven als een soort Indiase paella. Deze kip biryani zit boordevol kruiden, rijst, nootjes en gemarineerde kip. Naar recept
Airfryer samosa's
1 uur + 15 minuten bereidingstijdDeze airfryer samosa's zijn heerlijk krokant, zonder ze te frituren. Overheerlijke Indiase snacks, deeg gevuld met een vulling van o.a. aardappel en erwten. Naar recept
Mango lassi
10 minuten bereidingstijdDeze mango lassi is ijskoud het allerlekkerste tijdens een warme dag. Zoete mango met frisse yoghurt en de warme smaak van kardemom is de perfecte combinatie! Naar recept
Indiase butter chicken
35 minuten bereidingstijdMakhani kip, oftewel een boterzacht Indiaas gerecht met veel kruiden en malse kip. Deze wordt extra mals door de marinade met yoghurt en citroen. Naar recept
Jalebi
40 minuten bereidingstijdDeze gefrituurde lekkernij met een suikersiroop laag is zoet én mega lekker. Dit jalebi recept komt uit India, maar er bestaan allerlei soorten recepten. Naar recept
Indiase kip Korma
50 minuten bereidingstijdEen heerlijke Indiase kip Korma zonder yoghurt en dus lactosevrij. Extra kokosmelk geeft deze curry een volle smaak. Lekker met kruiden en amandelen. Naar recept
Tawa kolambi - Pittige garnalen
45 minuten bereidingstijdDeze pittige garnalen zijn razend populair in India en worden behalve tawa kolambi ook wel kolambi masala genoemd. Kruidige garnalen uit de wok met een heerlijke marinade. Naar recept
Dal makhani
2 uur bereidingstijdDe romigheid in de dal makhani komt niet door het toevoegen van extra room of boter, maar door het langzaam garen van de linzen. Deze romige zwarte linzendahl is echt super zacht en smaakvol. Naar recept
Zelf chai tea maken
30 minuten bereidingstijdZelf chai tea maken is niet moeilijk, deze masala chai is heerlijk kruidig en vol van smaak. Neem als basis een goede zwarte thee, samen met (haver)melk en specerijen de perfecte thee om bij op te warmen. Naar recept
Zelf naanbrood maken
25 minuten bereidingstijdZelf naanbrood maken voor bij alle soorten curry is ontzettend lekker. Het brood ruikt geweldig, is heerlijk zacht en smaakvol. Maak naanbrood in de pan of oven. Naar recept
Raita - Indiase yoghurtdip
20 minuten bereidingstijdEr zijn verschillende manieren om raita te maken, in India heeft deze saus verschillende ingrediënten. In het Noorden voegen ze bijv. ook nog tomaat toe aan de komkommer raita. Naar recept
Barfi - Indiase zoetigheid
40 minuten bereidingstijdEr zijn verschillende manieren om barfi te maken. Deze barfi is gemaakt zonder melk, waardoor deze lactosevrij is en extra lekker is door de pure kokos smaak. Naar recept
Palak paneer
1 uur bereidingstijdPalak paneer is een heerlijke spinazie curry met gebakken paneer. Een kruidige Indiase klassieker die soms ook wel saag paneer wordt genoemd. Extra lekker met rijst en naan. Naar recept
Chicken 65 - Indiase gefrituurde kip
1 uur bereidingstijdDeze Indiase gefrituurde kip zit bomvol smaak. Het lijkt een pittig gerecht, maar deze kip is vrij mild. Kippendijen in een heerlijke marinade met een aparte naam: chicken 65. Naar recept
Poriyal - Indiase gebakken groenten
30 minuten bereidingstijdDeze Indiase gebakken groenten zitten bomvol smaak en veel kruiden zoals mosterdzaadjes en komijn. Poriyal is een Indiaas bijgerecht met kokos en extra lekker met rijst en naanbrood. Naar recept
Ben jij bekend met de Indiase keuken? Welke gerechten of combinatie van gerechten zijn jouw favoriet?