Paratha - Indiaas platbrood

(4)

Paratha is ook wel te omschrijven als gelaagd platbrood, omdat de dunne laagjes dit brood juist zo lekker maakt! Een makkelijk en heerlijk Indiaas platbrood.

40 minuten 4 personen Brood recepten
Paratha - Indiaas platbrood

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 gram volkoren tarwemeel + extra
  • 1 eetlepel zonnebloemolie + extra
  • 1 theelepel zout
  • 125 tot 150 ml water
Paratha - Indiaas platbrood ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kom
  • deegroller
  • siliconen kwast
  • grote koekenpan
  • spatel

Bereiden


40 minuten 4 personen Brood recepten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/paratha-indiaas-platbrood


Dit recept voor gelaagd platbrood (paratha) komt uit het boek ‘de Bijbel van de Indiase keuken’ van Paulami Joshi.

Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Meng het volkoren tarwemeel samen met een eetlepel olie en een theelepel zout in een middelgrote kom.

Voeg geleidelijk 125 ml - 150 ml water toe en kneed met de hand. Als het deeg te droog en kruimelig is voeg je nog een beetje extra water toe. Als het deeg te nat is voeg je een klein beetje extra meel toe.

Kneed het deeg ongeveer 8 - 10 minuten zodat het deeg soepel en samenhangend is. Dek de deegbal af met een schone theedoek en laat 20 minuten rusten.

Paratha - Indiaas platbrood
Paratha - Indiaas platbrood

Paratha afmaken – 30 minuten

Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en draai er ballen van. Bestuif het werkblad met bloem en rol een balletje uit tot een cirkel.

Zelf paratha maken - stap 1 van 5
Zelf paratha maken - stap 1 van 5

Besmeer de cirkel met een dun laagje olie en besprenkel met een beetje volkorenmeel.

Vouw de cirkel door de helft en besmeer nogmaals met olie en besprenkel met een beetje volkorenmeel.

Zelf paratha maken - stap 2 van 5
Zelf paratha maken - stap 2 van 5

Vouw nogmaals dubbel zodat je een kwart cirkel hebt.

Zelf paratha maken - stap 3 van 5
Zelf paratha maken - stap 3 van 5

Rol dit uit tot een driehoek van ongeveer 15 minuten met een dikte van 2 - 3 milimeter.

Zelf paratha maken - stap 4 van 5
Zelf paratha maken - stap 4 van 5

Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de paratha 1 tot 2 minuten aan beide kanten.

Zelf paratha maken - stap 5 van 5
Zelf paratha maken - stap 5 van 5

Besmeer beide kanten dan met een dun laagje olie en bak nog ongeveer 20 seconden per kant tot deze mooi bruin zijn.

Laagjes in de paratha
Laagjes in de paratha

Herhaal met het overige deeg. Dit makkelijke platbrood is het lekkerste als het nog warm is met een klontje boter en wordt meestal geserveerd bij curry, dahl, kipspiesjes en nog veel meer Indiase gerechten. Eet smakelijk! 

Paratha - Indiaas platbrood: veelgestelde vragen

Hoe krijg je de laagjes in paratha?

Om de laagjes in paratha te krijgen is de verhouding bloem en water het meest belangrijk. Het deeg behoort niet kruimelig of plakkerig te zijn.

Het kneden is belangrijk om de laagjes perfect te krijgen. Het lang kneden tot het deeg zacht en soepel is, is heel belangrijk. Je kunt het deeg eventueel ook kneden met een elektrische mixer.

Kan ik de olie vervangen door boter (ghee)?

Je kunt eventueel ghee gebruiken i.p.v. olie, maar het zal de paratha minder zacht maken. Zeker bij koudere temperaturen zal het brood harder worden.

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.