Paratha is ook wel te omschrijven als gelaagd platbrood, omdat de dunne laagjes dit brood juist zo lekker maakt! Een makkelijk en heerlijk Indiaas platbrood.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-05-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 08-08-2024
Dit recept voor gelaagd platbrood (paratha) komt uit het boek ‘de Bijbel van de Indiase keuken’ van Paulami Joshi.
Meng het volkoren tarwemeel samen met een eetlepel olie en een theelepel zout in een middelgrote kom.
Voeg geleidelijk 125 ml - 150 ml water toe en kneed met de hand. Als het deeg te droog en kruimelig is voeg je nog een beetje extra water toe. Als het deeg te nat is voeg je een klein beetje extra meel toe.
Kneed het deeg ongeveer 8 - 10 minuten zodat het deeg soepel en samenhangend is. Dek de deegbal af met een schone theedoek en laat 20 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en draai er ballen van. Bestuif het werkblad met bloem en rol een balletje uit tot een cirkel.
Besmeer de cirkel met een dun laagje olie en besprenkel met een beetje volkorenmeel.
Vouw de cirkel door de helft en besmeer nogmaals met olie en besprenkel met een beetje volkorenmeel.
Vouw nogmaals dubbel zodat je een kwart cirkel hebt.
Rol dit uit tot een driehoek van ongeveer 15 centimeter met een dikte van 2 - 3 milimeter.
Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de paratha 1 tot 2 minuten aan beide kanten.
Besmeer beide kanten dan met een dun laagje olie en bak nog ongeveer 20 seconden per kant tot deze mooi bruin zijn.
Herhaal met het overige deeg. Dit makkelijke platbrood is het lekkerste als het nog warm is met een klontje boter en wordt meestal geserveerd bij curry, dahl, kipspiesjes en nog veel meer Indiase gerechten. Eet smakelijk!
Hoe krijg je de laagjes in paratha?
Om de laagjes in paratha te krijgen is de verhouding bloem en water het meest belangrijk. Het deeg behoort niet kruimelig of plakkerig te zijn.
Het kneden is belangrijk om de laagjes perfect te krijgen. Het lang kneden tot het deeg zacht en soepel is, is heel belangrijk. Je kunt het deeg eventueel ook kneden met een elektrische mixer.
Kan ik de olie vervangen door boter (ghee)?
Je kunt eventueel ghee gebruiken i.p.v. olie, maar het zal de paratha minder zacht maken. Zeker bij koudere temperaturen zal het brood harder worden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.