Dal makhani

(7)

De romigheid in de dal makhani komt niet door het toevoegen van extra room of boter, maar door het langzaam garen van de linzen. Deze romige zwarte linzendahl is echt super zacht en smaakvol.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 29-11-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-07-2023

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Dal makhani

Ingrediënten


  • 175 gram zwarte linzen
  • 75 gram gedroogde kidneybonen
  • anderhalve theelepel zout
  • 4 eetlepels boter
  • halve theelepel hele komijnzaadjes
  • 1 laurierblad
  • 1 ui
  • 2 cm gember wortel
  • 2 knoflooktenen
  • 2 groene rawit pepertjes
  • 6 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel Kashmiri chilipoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • halve theelepel suiker
  • 60 ml slagroom
  • verse koriander ter garnering
Dal makhani Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • vergiet of zeef
  • middelgrote kom
  • middelgrote pan
  • braadpan of bakpan met dikke bodem
  • houten lepel of siliconen spatel
  • snijplank & koksmes
  • aardappelstamper

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/dal-makhani


Dit recept voor Romige zwarte-linzendahl (Daal makhani) komt uit het boek ‘de Bijbel van de Indiase keuken’ van Paulami Joshi.

Was de zwarte linzen en kidneybonen tot het water helder is. Plaats deze dan in een kom met ruim water en laat ze een nacht weken.

Voorbereiding – 1 uur

Giet de geweekte linzen en bonen af. Breng 800 ml water samen met een halve theelepel zout aan de kook en kook de linzen en kidneybonen gaar in ongeveer 1 uur. Schep af en toe om zodat ze niet aan de bodem gaan plakken.

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en schil de gember wortel. Rasp de gember en knoflook fijn en snijd de ui fijn. 

Je kunt eventueel de zaadlijsten van de groene pepertjes verwijderen voor een mildere variant, snijd de pepertjes dan fijn.

Dal makhani
Dal makhani

De dal makhani afmaken – 1 uur

Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan of andere pan met dikke bodem. Fruit hierin het komijnzaad, laurierblad en de ui ongeveer 5 minuten aan. Voeg de pepertjes, gember en knoflook toe en bak nog 3 minuten langer.

Roer de tomatenpuree erdoor en voeg na 2 minuten ook chilipoeder, garam masala en een theelepel zout toe. Roer goed door.

Pureer de helft van het linzenmengsel (samen met het kookvocht) grof, zorg ervoor dat het niet te fijn en glad zal worden. Je kunt dit het beste met een aardappelstamper doen en niet met een staafmixer.

Voeg alle linzen en kidneybonen toe aan de kruiden in de pan. Plaats een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat ongeveer een half uur zachtjes pruttelen.

Roer de suiker en slagroom erdoor en verwarm nog ongeveer 5 minuten zonder deksel. Garneer met verse koriander, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 29-11-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-07-2023


Waardeer dit recept!
7 stemmen

Dal makhani: Veel gestelde vragen

Welke zwarte linzen voor dal makhani?

Je kunt verschillende soorten zwarte linzen kopen, ofwel urad dal. De zwarte linzen zijn o.a. te koop bij de toko.

Wat is Kashmiri chilipoeder?

Kashmiri chilipoeder is niet erg pittig. Het is een licht zoete en warme smaakmaker die een prachtige rode kleur aan gerechten geeft.

Kashmiri chili is zowel gemalen als hele gedroogde pepers te koop.

0 reacties op Dal makhani

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.