Chapati is een Indiaas platbrood van volkorenmeel en is makkelijk te maken met 3 ingrediënten. Net zoals naan is dit brood warm het allerlekkerste bij een heerlijke curry of ander Indiaas gerecht.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-05-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Plaats 270 gram volkorenmeel samen met een theelepel zout in een grote kom. Voeg geleidelijk water toe en meng steeds met je handen, of eventueel elektrische mixer.
Voeg niet direct al het water toe, voeg een beetje extra toe als het deeg te droog is. Als het deeg te nat is, kun je nog een beetje meer volkorenmeel toevoegen.
Kneed het deeg enkele minuten tot het mooi soepel is en niet plakkerig is. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg een half uur rusten.
Bestrooi het aanrecht en deegroller met meel en verdeel de deegbal in 10 kleine deegballetjes. Rol de balletjes uit tot een dunne ronde plak van ongeveer 15 centimeter.
Verhit een bakpan tot deze erg heet is, bij voorkeur een gietijzeren pan. Plaats een uitgerolde plak in de pan en bak deze een halve minuut in de pan, deze pan is droog dus zonder olie of boter!
Draai het brood dan om en je zult zien dat deze omhoog gaat komen, door de lucht die erin zit wordt dit brood extra lekker. Als beide kanten mooie donkere plekjes hebben gekregen is de chapati klaar.
Als de lucht niet vanzelf uit het brood gaat kun je er een schone theedoek opleggen en lichtjes de lucht eruit drukken. Herhaal voor het resterende deeg en serveer bij voorkeur warm.
Je kunt de chapatis serveren met een laagje ghee (geklaarde boter) als ze nog warm zijn of zonder iets bij de meeste gerechten uit India. Eet smakelijk!
Wat is chapati meel (atta)?
Atta is volkoren tarwemeel uit India, gemaakt van harde tarwe. Door het hoge glutengehalte kun je er elastisch deeg van maken, daarom is het perfect voor het Indiase platbrood (roti, paratha, chapati enzovoorts)
Moet ik chapati meel gebruiken voor het maken van chapatis?
Je kunt speciaal chapati meel (atta) gebruiken, maar dit hoeft niet per se. Een goed volkorenmeel geeft ook een heerlijk resultaat.
Wat is het verschil tussen roti en chapati?
Roti en chapati zijn beide platbroden uit de Indiase keuken. Roti is echter niet luchtig en blijft plat, net zoals een tortilla. Een chapati wordt luchtig en krijgt daardoor een beetje laagjes.
Per 1 persoonsportie:
Hallo Nupur, dankjewel voor je bericht! De gluten in meel zijn nodig om een luchtig deeg te krijgen, dus ik gok dat je met bijvoorbeeld amandelmeel een heel stevig deeg zal krijgen. Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.