Zelf chapati maken

(4)

Chapati is een Indiaas platbrood van volkorenmeel en is makkelijk te maken met 3 ingrediënten. Net zoals naan is dit brood warm het allerlekkerste bij een heerlijke curry of ander Indiaas gerecht.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Budget recepten Calorieën 94 calorieën p.p.
Zelf chapati maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 270 gram chapati meel (atta) of volkorenmeel + extra
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml water
Zelf chapati maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote kom
  • schone theedoek
  • deegroller
  • grote bakpan, liefst gietijzer

Bereiden


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Budget recepten Calorieën 94 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-chapati-maken


Chapati deeg maken – 15 minuten + wachttijd

Plaats 270 gram volkorenmeel samen met een theelepel zout in een grote kom. Voeg geleidelijk water toe en meng steeds met je handen, of eventueel elektrische mixer.

Voeg niet direct al het water toe, voeg een beetje extra toe als het deeg te droog is. Als het deeg te nat is, kun je nog een beetje meer volkorenmeel toe. 

Kneed het deeg enkele minuten tot het mooi soepel is en niet plakkerig is. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg een half uur rusten.

Zelf chapati maken
Zelf chapati maken

Chapatis afmaken – 15 minuten

Bestrooi het aanrecht en deegroller met meel en verdeel de deegbal in 10 kleine deegballetjes. Rol de balletjes uit tot een dunne ronde plak van ongeveer 15 centimeter.

Verhit een bakpan tot deze erg heet is, bij voorkeur een gietijzeren pan. Plaats een uitgerolde plak in de pan en bak deze een halve minuut in de pan, deze pan is droog dus zonder olie of boter!

Chapati in droge pan
Chapati in droge pan

Draai het brood dan om en je zult zien dat deze omhoog gaat komen, door de lucht die erin zit wordt dit brood extra lekker. Als beide kanten mooie donkere plekjes hebben gekregen is de chapati klaar.

Bol staande chapati
Bol staande chapati

Als de lucht niet vanzelf uit het brood gaat kun je er een schone theedoek opleggen en lichtjes de lucht eruit drukken. Herhaal voor het resterende deeg en serveer bij voorkeur warm.

Je kunt de chapatis serveren met een laagje ghee (geklaarde boter) als ze nog warm zijn of zonder iets bij de meeste gerechten uit India. Eet smakelijk!

Zelf chapati maken: veelgestelde vragen

Wat is chapati meel (atta)?

Atta is volkoren tarwemeel uit India, gemaakt van harde tarwe. Door het hoge glutengehalte kun je er elastisch deeg van maken, daarom is het perfect voor het Indiase platbrood (roti, paratha, chapati enzovoorts)

Moet ik chapati meel gebruiken voor het maken van chapatis?

Je kunt speciaal chapati meel (atta) gebruiken, maar hoeft niet persé. Een goed volkorenmeel geeft ook een heerlijk resultaat.

Wat is het verschil tussen roti en chapati?

Roti en chapati zijn beide platbroden uit de Indiase keuken. Roti is echter niet luchtig en blijft plat, net zoals een tortilla. Een chapati wordt luchtig en krijgt daardoor een beetje laagjes.

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Geitenkaas salade
Volgend recept →
Taquitos met kip

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!