Papadum dips

(6)

Een citroen chutney heeft even tijd nodig om op smaak te komen, maar dat is het helemaal waard voor de citroenliefhebber. De overige papadum dips zijn wel snel klaar en zijn net zo lekker!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-01-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Lunch
Papadum dips

Ingrediënten


  • 10 - 15 papadums
  • zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • 1 recept voor raita

Ingrediënten citroen chutney

  • 4 citroenen
  • 100 gram rode chilipeper
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3,5e theelepel zout

Ingrediënten mowgli chutney

  • 4 eetlepels neutrale olie
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel zwart mosterdzaad
  • 5 kerrieblaadjes
  • 6 tomaten of 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 cm verse gember wortel
  • 2 knoflooktenen
  • halve eetlepel chilipoeder
  • halve eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 2 groene chilipepers

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • klein scherp mes
  • glazen of RVS kom
  • huishoudfolie
  • schoene theedoek
  • sauspan met deksel
  • houten lepel
  • grote bakpan
  • vleestang
  • groot bord
  • keukenpapier

Papadum dips Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/papadum-dips


Citroen chutney maken – 15 minuten + 2 dagen wachttijd

Gebruik een scherp mesje om partjes van de citroenen te snijden. Snijd hiervoor eerst de boven- en onderkant van de citroen weg en verwijder dan van boven naar beneden de schil. Gebruik het kleine mesje dan om de partjes tussen de vliesjes weg te snijden.

Snijd de partjes vervolgens in kleinere stukjes. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de chilipepers en snijd de pepertjes zo fijn mogelijk.

Meng de citroen en chili samen met 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel venkelzaad en 3,5e theelepel zout. Doe dit bij voorkeur in een glazen of RVS kommetje, het zuur, zout en de kurkuma kunnen andere kommen aantasten.

Dek de kom af met huishoudfolie en plaats hier een theedoek op zodat er geen licht bij kan. Laat dit bij voorkeur 2 dagen zo staan buiten de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de citroen lichtjes kan fermenteren. Roer dit 1 tot 2 keer per dag kort door.

Citroen in partjes snijden
Citroen in partjes snijden

Mowgli chutney – 45 minuten

Bij het gebruik van verse tomaten is het lekkerder om eerst het velletje te verwijderen. Dit kun je makkelijk doen door een X aan de onderkant te maken met een scherp mesje en de tomaten vervolgens 20 seconden in kokend water te leggen. Koel de tomaten direct in ijswater en je kunt de velletjes er gemakkelijk af halen.

Snijd de tomaten vervolgens in stukjes. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de verse gember en snijd of rasp deze fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de groene chilipepers en snijd deze ook fijn.

Papadum dips
Papadum dips

Verhit 4 eetlepels neutrale olie in een sauspan en bak 1 eetlepel komijnzaad, 1 eetlepel zwart mosterdzaad en 5 kerrieblaadjes 30 seconden lang.

Bak de gember, knoflook en groene chili nog kort mee en voeg dan de tomaten samen met een halve eetlepel chilipoeder, een halve eetlepel kurkuma en 1 theelepel zout toe. 

Bak zo'n 5 minuten lang en roer regelmatig. Plaats de deksel op de pan, zet het vuur iets lager en laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de deksel van de pan, zet het vuur middelhoog en laat nog zo'n 5 minuten zachtjes koken. 

De papadum dips afmaken – 15 minuten

Verhit een laag neutrale olie in een grote bakpan, de papadums zullen groot worden tijdens het frituren dus gebruik een grote pan.

Frituur de papadums één voor één in de hete olie. Dit zal minder dan een minuut per stuk duren. Verplaats deze naar een groot bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Serveer de citroen chutney, mowgli chutney en Indiase raita bij de papadums, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-01-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
6 stemmen

Papadum dips: Veel gestelde vragen

Wat is chutney?

Chutney is een smaakmaker (saus) die meestal zoet-zuur is, hier zijn kruiden aan toegevoegd en kunnen van verschillende ingrediënten worden gemaakt. Chutney komt uit de Indiase en Pakistaanse keuken en wordt vaak als begeleidend bijgerecht bij de maaltijd geserveerd. 

De meest bekende chutney in Nederland is de mangochutney.

Hoe lang kan ik chutney bewaren?

Je kunt de beide soorten chutneys enkele weken in een gesloten potje in de koelkast bewaren.

Als je deze langer wilt bewaren, kun je deze ook inmaken in steriele potten.

Wat zijn papadums?

Papadums, ook wel pappadums of poppadom, worden gemaakt van linzen. Het zijn krokante wafels die ook wel bekend zijn als Papad. Ze worden als bijgerecht geserveerd bij Indiase gerechten, maar kunnen ook als snack worden gegeten met dipsauzen.

2 reacties op Papadum dips

Nancy plaatste op 14-01-2023 om 08:09:52
Heb je ook een recept om zelfs deze heerlijke papadums te maken?
Ohmydish plaatste op 14-01-2023 om 12:12:48

Hoi Nancy, bedankt voor je leuke bericht. Een recept om ze zelf te maken heb ik nog niet, maar ik zal ze op de lijst zetten om ze eens te gaan maken. Ik zal je laten weten zodra ik dit gedaan heb, kan niet beloven wanneer dit precies is.

Fijn weekend, veel liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.