Biryani is misschien het beste te omschrijven als een soort Indiase paella. Deze kip biryani zit boordevol kruiden, rijst, nootjes en gemarineerde kip.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-09-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Haal de kardemom uit de peulen en vermaal de steranijs, kruidnagels, kardemom en zwarte peper. Dit kun je met een vijzel of een koffiemolen doen. Meng hier dan ook de kurkuma, chili poeder, komijnzaad, korianderzaad en garam masala door.
Meng de kruiden samen met de yoghurt en 2 eetlepels citroensap door de kippenpoten. Zorg dat de kippenpoten volledig bedekt zijn en laat deze marineren. Voor het beste resultaat laat je deze de hele nacht marineren, maar korter kan ook.
Pel de gemberwortel en knoflook en pureer deze. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen. Voeg eventueel een beetje neutrale olie toe zodat het makkelijker gaat.
Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Snijd de groene pepers fijn, je kunt eventueel eerst de zaadlijsten verwijderen.
Kook de rijst tot deze bijna helemaal gaar is en giet deze dan af. Verwarm de melk en als je saffraan gebruikt, plaats deze dan in de warme melk en laat de kleur vrijkomen.
Je kunt de melk ook geel kleuren met een beetje gemalen kurkuma. Roer de gele melk dan direct door de rijst, maar meng deze niet volledig.
Verwarm een scheut olie of ghee in een pan met dikke bodem. Bak de rode ui op hoog vuur tot deze donker is gekleurd. Deze mag flink donker en krokant zijn geworden.
Bak dan de gember-knoflookpasta en groene peper samen met de kaneelstok (eventueel door de helft gebroken) en de laurierblaadjes enkele minuten in de pan.
Bak de kippenpoten samen met de marinade tot deze mooi bruin zijn geworden. Zet het vuur dan laag en voeg een flinke scheut water toe om de kippenpoten zachtjes te garen voor ongeveer 30 minuten met de deksel op de pan.
Haal de deksel van de pan en voeg rijst samen met fijngesneden munt en cashewnoten toe. Laat de biryani op laag vuur nog ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen, maar roer dit niet net zoals bij een paella.
Serveer de rijst met 2 drumsticks per persoon en eventueel raita, een yoghurt saus. Verwijder de kaneelstok en laurierblaadjes, eet smakelijk!
Welke rijst gebruik je voor biryani?
Biryani wordt traditioneel gemaakt met langkorrel basmati rijst. Deze is te koop bij de meeste supermarkten.
Kan ik ook groenten toevoegen aan een biryani?
Je kunt aan deze biryani bijvoorbeeld bloemkool, wortel, sperziebonen en/of erwtjes toevoegen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.