7 x zuivelproducten
😍 3Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

7 x zuivelproducten

Wat zijn de meest voorkomende zuivel producten en hoe gebruik je deze het beste in de keuken? 7 x zuivel producten uitgelegd.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 23-09-2020.

Bijgewerkt op: 31-07-2023

Wat zijn de meest voorkomende zuivel producten en hoe gebruik je deze het beste in de keuken? 

  1. Mascarpone
  2. Zure room
  3. Crème fraîche
  4. Griekse yoghurt
  5. Hangop
  6. Kwark
  7. Karnemelk
7 x zuivelproducten
7 x zuivelproducten

1. Mascarpone

Mascarpone is een Italiaans zuivelproduct. Bij het maken van mascarpone voegen ze citroenzuur toe aan room. De reactie van het citroenzuur zal de vloeistof van de vaste delen verdelen. De room wordt vervolgens uitgelekt en dat wat overblijft, is een dikke en romige “kaas”. 

Het eerste dat in je opkomt, is waarschijnlijk het maken van een tiramisu. Je kunt het ook gebruiken in andere soorten desserts (bijvoorbeeld: aardbei pecantaart), maar ook voor allerlei soorten pasta en andere warme gerechten (bijvoorbeeld: Romige citroenrisotto). 

Tiramisu
Tiramisu

2. Zure room

Zure room bevat minder vet dan bijvoorbeeld room en crème fraîche, namelijk 20% vet in plaats van 35%. De textuur geeft echter de indruk dat het een dikker en dus vetter product is. Deze consistentie wordt bereikt door room te laten fermenteren door de toevoeging van melkzuurbacteriën. 

Je kunt zure room gebruiken in allerlei koude bereidingen, zoals dressings en sauzen. Bijv. om een romige komkommersalade te maken of een gerecht als een chili con carne af te werken met een lepel zure room.

3. Crème fraîche

Crème fraîche is in feite room die is ingedikt door toevoeging van melkzuurbacteriën, maar dan zonder fermentatie. Het heeft een hoge zuurgraad en kan gemakkelijk verhit worden met een kleine kans op schiften.

Dat maakt hem perfect in warme bereidingen zoals soep (bijvoorbeeld: komkommersoep) of voor het maken van een saus (bijvoorbeeld: mosterdsaus).

4. Griekse yoghurt

Misschien denk je wel, al die bacteriën in zuivelproducten, dat klinkt niet goed. Zonder te praten over wat gezond is of niet, helpen de bacteriën je lichaam simpel gezegd met de spijsvertering. We bedoelen dus goede bacteriën, die ook aan melk zijn toegevoegd om Griekse yoghurt te maken. 

Door de reactie wordt de vloeistof gescheiden van de vaste delen, zoals bij de meeste zuivelproducten. Soms voegen ze zelfs meer room toe aan de vaste delen om die romige, zachte yoghurt te krijgen die we kennen als Griekse yoghurt. 

Griekse yoghurt kan precies hetzelfde worden gebruikt als andere soorten yoghurt, het bekendste recept is waarschijnlijk tzatziki. In een heerlijke kip tikka masala voegt Griekse yoghurt veel smaak toe en tijdens het ontbijt is Griekse yoghurt ook erg lekker. 

Griekse yoghurt mascarpone met bosbessen en honing
Griekse yoghurt mascarpone met bosbessen en honing

5. Hangop

Naturel yoghurt wordt een nacht in een kaasdoek (en vergiet) geplaatst, zodat alle vloeistof uit de yoghurt kan lekken. De dikke yoghurt die overblijft is erg glad en zacht, dit heet hangop. De consistentie zit ergens tussen room en Griekse yoghurt in. 

Het wordt gebruikt als toetje, je kunt er allerlei smaakstoffen aan toevoegen en deze combineren met fruit. Bijvoorbeeld met aardbeien of je kunt ook heel gemakkelijk een hartige hangop creëren door b.v. gepureerde komkommer, peper en zout toe te voegen.

6. Kwark

Om kwark te maken, is het proces vergelijkbaar met het maken van kaas. Om kaas te krijgen, verwarm je melk met een toevoeging van stremsel en de melk scheidt zich in wrongel bovenop en wei op de bodem. 

Maar om kwark te maken, zal de temperatuur van het verwarmen van de melk veel lager zijn en gebruiken ze minder stremsel. Dit proces krijgt een dikke en vrij zure consistentie, ook wel kwark genoemd. Eigenlijk zijn er allerlei soorten kwark beschikbaar, sommige zijn glad en andere zijn stugger. 

Kwark kan in veel desserts worden gebruikt, zoals ons aardbeiendessert. Je kunt ook deze frambozen kwarktaart maken. Wist je dat je in allerlei taartbodems ook een deel van de boter kunt vervangen door kwark? Als een deeg bijvoorbeeld om 100 gram boter vraagt, kun je eventueel 25 gram boter vervangen door kwark voor een ‘gezonder’ deeg.

7. Karnemelk

Karnemelk is een zure melk, niet alleen de smaak is anders dan gewone melk, hij is ook wat dikker. Traditionele karnemelk was vroeger de vloeistof die overbleef na het karnen van boter uit room. 

Tegenwoordig is het proces van het maken van boter veranderd, daarom zijn er geen restjes vloeistof meer van het karnen. De karnemelk die we tegenwoordig kennen is afkomstig van, nogmaals, het toevoegen van bacteriën aan melk. 

De zuurheid in karnemelk is geweldig om rijsmiddelen te activeren, zoals gist, bakpoeder of baksoda. De zuurheid zorgt voor luchtigere pannenkoeken, muffins enzovoort. Het is ook perfect voor malse kip, maar je kunt kip ook marineren in yoghurt in plaats van karnemelk. 

De malsheid van de kip komt door de zuren en enzymen in karnemelk en yoghurt. We hebben hier een recept voor malse gebakken kip

Karnemelk en blauwe bessen muffins
Karnemelk en blauwe bessen muffins

Wat vind je van deze blog?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "7 x zuivelproducten"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.