Ohmydish.nl


Gepofte aardappel met speksaus

Met enkel 4 ingrediënten kun je deze geweldige gepofte aardappel met speksaus maken. Aardappel? Heerlijk! Spek? Heerlijk! In combinatie NOG beter!

50 minuten 4 personen Bijgerechten
Gepofte aardappel met speksaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 grote vastkokende aardappels
  • 100 gram ontbijtspek
  • 125 ml zure room
  • peper naar smaak
  • optioneel: peterselie of bieslook ter garnering
Gepofte aardappel met speksaus ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • barbecue
  • aluminiumfolie
  • barbecue tang
  • oven
  • keukenpapier
  • ovenplaat met bakpapier
  • hersluitbare zak
  • deegroller
  • vork
  • kleine kom
  • lepel

Bereiden


50 minuten 4 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gepofte-aardappel-met-speksaus


Voorbereiding -- 20 minuten

Verwarm je barbecue, wij gebruikten een kolen barbecue. Bak de spek plakjes tot deze heel erg krokant zijn. De makkelijkste manier om dit te doen, is de spek krokant bakken in de oven. 

Verdeel het spek over de ovenplaat en plaats in een koude oven. Terwijl het spek in de oven zit verwarm je de oven tot 200 graden. Wacht ondertussen 10 minuten, controleer ze dan en bak ze dan nog eventueel 5 minuten langer.

Ze zouden nu een mooie egale kleur moeten hebben. Plaats het spek dan op keukenpapier om het overtollige vet op de vangen. Plaats de krokante spek plakjes dan in een hersluitbake zak en verkruimel met behulp van een deegroller. Het gebruik van een zak zorgt ervoor dat de deegroller schoon blijft.

Meng de spek kruimels met zure room en breng op smaak met peper. Wij gebruikten geen extra zout, omdat het spek al zout is van zichzelf. Plaats de saus in de koelkast tot deze klaar is om te gebruiken, zo kunnen de smaken goed intrekken. 

BBQ aardappels met speksaus
BBQ aardappels met speksaus

Gepofte aardappel met speksaus afmaken! -- 30 minuten

Was de aardappels en wikkel ze apart van elkaar in aluminiumfolie. Plaats de aardappels op de barbecue, een beetje aan de zijkant waar het niet te heet is.

Je kunt de aardappels ook vooraf even kort koken om te barbecue tijd te verkorten. Als je een deksel hebt voor je barbecue, sluit je deze. Als je geen deksel hebt, zullen de aardappels iets langer nodig hebben om te garen.

Na ongeveer 30 minuten zullen de aardappels gaar zijn, controleer dit met behulp van een vork. Open de aluminiumfolie en snijd een groot kruis in de aardappels. Vul de aardappels met de overheerlijke speksaus, smakelijk!

Gepofte aardappel met speksaus: veelgestelde vragen

Wat voor soort aardappels kun je het beste gebruiken?

Gebruik een vastkokende aardappel en geen kruimige. Door vastkokende aardappels te gebruiken voorkom je dat de gepofte aardappels uit elkaar vallen tijdens het garen.

Wat kun je bij een gepofte aardappel serveren?

Aangezien een gepofte aardappel een bijgerecht en daarbij geen volledige maaltijd, serveer je bij de gepofte aardappel een knapperige salade en een stuk vlees of vis.

Kan ik de gepofte aardappels ook zonder barbecue bereiden?

Gebruik in plaats van een barbecue een oven, de aardappels zullen hierbij wel een minder knapperig korstje krijgen.

Wat vind jij van dit recept?
7 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Tuinbonensalade
Volgend recept →
Vegetarische quiche

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.