Een high tea bestaat uit een combinatie van hartige en zoete lekkernijen, deze kleine hapjes worden meestal op een etagère geserveerd. Hierbij wordt uiteraard thee gedronken, maar welke thee serveer je?
Scones zijn het meest populaire gerecht die onmisbaar zijn bij een high tea, ze worden geserveerd met clotted cream en jam of curd (zoals lemon curd). Sommigen betwisten zelfs de volgorde waarop deze op de scone gesmeerd worden, de volgorde verschilt namelijk per regio waar je het precies vraagt.
Een high tea (of afternoon tea) wordt traditioneel geserveerd zonder bestek, dus zorg ervoor dat de hapjes niet te groot zijn. Er ligt eigenlijk enkel bestek om je scones te voorzien van clotted cream en jam. Wil je een stukje taart serveren, snijd de stukjes dan klein zodat je deze zonder bestek zou kunnen eten.
Wat is het verschil tussen een High Tea en Afternoon Tea?
Een Afternoon Tea is een verzameling van verschillende zoete en hartige hapjes bij de thee, deze worden traditioneel in de middag geserveerd, vandaar de naam.
Bij een High Tea worden naast hartige en zoete hapjes bij de thee, ook nog één of meerdere warme gerechtjes geserveerd. Dit kunnen kleine glaasjes met soep of bijvoorbeeld gebakken champignons op toast zijn.
Welke thee bij een High Tea?
Thee is zeer belangrijk in Engeland, zo wordt er doorgaans enkel Earl Grey, Darjeeling of Ceylon geserveerd. Bij voorkeur niet in zakjes, maar losse thee. Laat de thee tenminste 3 minuten trekken, zodat deze sterk zal worden. Vervolgens voeg je een scheut(je) melk toe en vaak ook suiker en/of een schijfje citroen. Kies bij voorkeur voor klontjes suiker i.p.v. losse suiker. In Nederland houden we van verschillende soorten thee, dus voor een minder traditionele Engelse high tea kun je ook andere soorten thee serveren.
Volgens de Engelse etiquette over thee roer je de thee met melk (en suiker) maar kort door en leg het lepeltje vervolgens op een speciaal daarvoor bestemd schoteltje of kommetje. Vergeet dit dus niet op tafel te zetten, bij voorkeur het liefst bij elke gast een apart schoteltje.
Vaak wordt er in het Verenigd Koninkrijk ook een glas champagne geserveerd, maar dit is niet altijd het geval.
Wanneer serveer je de hapjes?
Vlak voor je gasten komen, kun je de meeste hapjes alvast klaar zetten. Maak bij voorkeur alles vlak van tevoren, zodat de hapjes zo vers mogelijk zijn. Je kunt ervoor kiezen om de etagère(s) nog afgedekt in de keuken te laten staan en pas op tafel te zetten zodra je gasten aan tafel zitten. Maar je kunt de etagères ook al op tafel hebben staan wanneer je gasten arriveren, dat staat wel direct zo gezellig.
De warme hapjes, zoals een mini glaasje soep, serveer je aan het begin van de high tea. Je bouwt het namelijk op van hartig naar zoet.
Hoeveel hapjes per persoon?
Traditioneel worden er naast genoeg thee, 4 hartige hapjes, 2 scones en 2 zoete hapjes per persoon gerekend.
Britse scones
30 minuten bereidingstijd
Zelf Britse scones maken is helemaal niet moeilijk, te maken met weinig ingrediënten en klaar in een mum van tijd. Het lekkerste met clotted cream en jam of fruitcurd. Naar receptHigh tea komkommer sandwiches
10 minuten bereidingstijd
High tea komkommer sandwiches zijn ook ideaal als lunch of tijdens een feestje. Klaar binnen 10 minuten en je maakt er makkelijk veel tegelijk. Naar receptBrownies met walnoten en dadels
45 minuten bereidingstijd
Deze brownies met walnoten en dadels zijn heerlijk smeuïg en vol van smaak. Dadels zijn van nature vrij zoet en met een beetje honing zijn deze brownies perfect! Naar receptMini quiches
30 minuten bereidingstijd
Zien deze mini quiches er niet leuk uit? Ze smaken ook nog eens erg goed! Deze mini quiches zijn klaar in 30 minuten, recept voor 6 personen. Naar receptMini carrot cakejes
1 uur bereidingstijd
De worteltjestaart is een klassieke Amerikaanse taart, extra lekker met een vleugje kaneel en een roomkaas frosting. Deze mini carrot cakejes zijn een leuke individuele variant. Naar receptBladerdeeghapjes met geitenkaas
30 minuten bereidingstijd
Deze bladerdeeghapjes met geitenkaas zijn makkelijk om te maken met weinig ingrediënten. Ideaal voor een feestje en extra lekker als ze nog een beetje warm zijn. Naar receptTartelettes met rabarber
1 uur bereidingstijd
Deze tartelettes met rabarber en huisgemaakte taartbodems zijn de moeite waard. Recept voor 6 mini puddingtaartjes. Naar receptKlassieke gevulde eieren
15 minuten bereidingstijd
Deze ouderwetse en klassieke gevulde eieren zijn ideaal als hapje op een feestje of high-tea. Dit is de meest basis versie van een gevuld ei. Naar receptCheesecake framboos hapjes
30 minuten bereidingstijd
Deze cheesecake framboos hapjes zijn super makkelijk en snel te maken met maar weinig ingrediënten. Een makkelijk zoet hapje, ideaal voor een feestje. Naar receptMini pasteitjes met ham en kaas20 minuten bereidingstijd
Deze mini pasteitjes met ham en kaas zijn snel klaar, makkelijk te maken en ideaal als hapje tijdens Pasen. Ook lekker tijdens de paasbrunch.
Naar receptAppel en kaneel madeleines
40 minuten bereidingstijd
Madeleines, oftewel een klassiek Frans klein cakeje. Heb jij ze al eens gegeten? Probeer ze ook met in andere smaken, zoals deze appel en kaneel madeleines. Naar receptBruschetta met ham en kwarteleitjes
20 minuten bereidingstijd
Bruschetta met ham en kwarteleitjes zijn een feestelijk en makkelijk hapje voor tijdens een feestje. Klaar binnen 20 minuten met weinig ingrediënten. Naar receptCitroen macarons
2 uur bereidingstijd
Het is even oefenen en het kost geduld, tijd en liefde, maar het is ontzettend de moeite waard. Want WAUW, wat zijn zelfgemaakte citroen macarons lekker. Naar receptAppel en manchego crostini
15 minuten bereidingstijd
Met weinig ingrediënten maak je deze heerlijke appel en manchego crostini hapjes. Lekker om als tapas op een feestje uit te delen. Naar receptMini pruimen kruimeltaartjes
55 minuten bereidingstijd
Deze mini pruimen kruimeltaartjes zijn super schattig, maar ze zijn ook nog eens overheerlijk en krokant. Gemaakt met een kruimellaag van amandel. Naar recept