Appel en kaneel madeleines

(7)

Madeleines, oftewel een klassiek Frans klein cakeje. Heb jij ze al eens gegeten? Probeer ze ook met in andere smaken, zoals deze appel en kaneel madeleines.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-07-2017, dit recept is voor 15 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-11-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 15 personen Categorie Taart en cake
Appel en kaneel madeleines

Ingrediënten


  • 200 gram roomboter
  • 2 kleine appels (bijv. Elstar)
  • 3 eieren
  • 6 eetlepels honing
  • 60 ml melk
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 10 gram bakpoeder
  • 250 gram bloem

Kookgerei nodig


  • oven
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • kleine ovenschaal
  • lepel
  • staafmixer (of blender)
  • kleine sauspan
  • grote kom
  • garde
  • spuitzak
  • siliconen spatel
  • madeleine vorm (of meerdere)

Appel en kaneel madeleines Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 15 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/appel-en-kaneel-madeleines


Voorbereiding – 20 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes. Meng de appels met ongeveer 50 gram van de roomboter en 2 theelepels gemalen kaneel.

Rooster de appels in de oven voor enkele minuten, afhankelijk hoe groot de stukjes gesneden zijn. De appelstukjes behoren zo zacht te zijn dat je ze kunt pureren.

Pureer ze met een staafmixer, het kan ook in een blender maar aangezien het zo weinig is zal het beter gaan met een staafmixer. Smelt de overige 150 gram roomboter.

Meng de eieren, honing, melk en appel tot een glad mengsel. Zeef de bloem samen met bakpoeder en roer dit bij het mengsel tot het wederom glad is.

Roer als laatste de gesmolten boter erdoor en laat het beslag dan volledig afkoelen in de koelkast. 

Appel en kaneel madeleines
Appel en kaneel madeleines

Appel en kaneel madeleines afmaken – 20 minuten

Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Vet de madeleine vorm(en) in met boter en vul ze voor ongeveer 2/3e met het beslag.

Deze zullen nog gaan rijzen, dus maak ze niet te vol. Bak de madeleines in 10 minuten mooi goudbruin.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 30 madeleines, dus vul de madeleine vorm dan nogmaals tot het beslag op is. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-07-2017, dit recept is voor 15 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-11-2023


Waardeer dit recept!
7 stemmen

2 reacties op Appel en kaneel madeleines

Benny plaatste op 11-07-2017 om 12:56:33

Hallo

Kan je eventueel de appels gewoon opstoven in tefal pot ? Of is de mogelijkheid dat je de blokjes fijn snijdt en er zo bijen?

Groetjes

Ohmydish plaatste op 11-07-2017 om 20:46:15
Hallo Benny, je kunt de appels ook stoven in een pot/pan en dan pureren. In stukjes zal invloed hebben op het rijzen van de madeleines, maar je kunt het altijd proberen :) Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.