Tapas wordt steeds populairder en meestal zijn er meerdere tapas restaurants te vinden in elke stad in Nederland. Tapas zelf maken is niet alleen makkelijk maar meestal ook nog eens leuk om te doen, heerlijk om kleine tapas gerechten samen te delen.
Wat is tapas?
Een “tapa” is simpelweg een kleine hoeveelheid eten. In principe kun je dus elk soort gerecht als “tapa” serveren. Tapas komt uit Spanje, het betekent letterlijk “afgedekt” en daar is ook de herkomst van “tapa” van af te leiden.
Een van de meest gehoorde verhalen van de herkomst van tapas is dat dit begonnen was met kleine plakjes vlees of brood waarmee een drankje afgedekt werd. Dit om te voorkomen dat er vliegen of andere insecten in de drankjes kwamen.
Spaanse tapas kent vele soorten klassieke tapas, maar ook modernere tapas met verrassende combinaties worden steeds populairder.
Gambas al ajillo
10 minuten bereidingstijdGambas al ajillo zijn gambas in knoflookolie. Deze lekkere grote garnalen zijn gebakken in echte keramische tapas schaaltjes. Naar recept
Albóndigas de choco
55 minuten bereidingstijdAlbóndigas de choco zijn lekkere Spaanse tapas gemaakt van inktvis en gekookt in visbouillon. Naar recept
Patatas bravas met aioli
40 minuten bereidingstijdEr gaat niets boven heerlijke tapas, deze klassieke aardappeltjes kent iedereen wel. Deze patatas bravas met aioli zijn eens iets anders dan met standaard tomatensaus. Naar recept
Pittige gehaktballetjes
25 minuten bereidingstijdDeze pittige gehaktballetjes zijn op smaak gebracht met chorizo en ze zijn klaar in minder dan een half uur. Perfect tijdens de borrel of een feestje. Naar recept
Huevos rotos - Spaanse gebroken eieren
30 minuten bereidingstijdHuevos rotos con jamón zijn heerlijk simpele eieren op friet met rauwe ham. Deze friet kun je zelf maken van aardappelen, maar dit is niet noodzakelijk. Naar recept
Caprese spiesjes
10 minuten bereidingstijdDeze caprese spiesjes zien er niet alleen vrolijk uit, ze zijn ook nog eens overheerlijk en super makkelijk om te maken. Een klassieker op een spiesje! Naar recept
Gebakken bloemkool
30 minuten bereidingstijdDeze gebakken bloemkool is ontzettend veelzijdig. Bloemkoolroosjes met een krokant en kruidig jasje zijn heerlijk als hapje of bijgerecht. Naar recept
Knoflookgarnalen
10 minuten bereidingstijdKort gebakken knoflookgarnalen in een pittige knoflook-olijfolie. Simpel en snel op tafel te zetten, recept voor 4 personen. Naar recept
Gefrituurde uienringen in bierbeslag
30 minuten bereidingstijdDeze gefrituurde uienringen in bierbeslag zijn heerlijk krokant en de perfecte snack op een feestje. Ook een aanrader voor de borrel! Naar recept
Tempura pangasius spiesjes
25 minuten bereidingstijdHet frituren van tempura pangasius spiesjes geeft witvis een extra krokante korst. Deze mini spiesjes zijn ideaal voor bij de tapas. Naar recept
Knoflookchampignons tapas
20 minuten bereidingstijdDe populairste en misschien wel makkelijkste Spaanse tapas. Deze heerlijke knoflookchampignons zijn in een mum van tijd klaar! Naar recept
Scampi diabolique
20 minuten bereidingstijdDeze scampi diabolique is een Belgische klassieker. Je kunt deze als hapje serveren, maar met een beetje meer saus ook een aanrader als pastasaus! Naar recept
Dadels met zuurkool en spek
30 minuten bereidingstijdDeze dadels met zuurkool en spek zijn gebakken in de oven en zijn een leuke snack om uit te delen op een feestje. Naar recept
Tortellini spiesjes
20 minuten bereidingstijdWat zijn deze tortellini spiesjes super leuk en makkelijk om te maken. Het is alsof je een mini pasta salade op een spiesje eet, zo lekker! Naar recept
Albóndigas in tomatensaus
40 minuten bereidingstijdDeze lekkere albóndigas (gehaktballetjes) in tomatensaus is een makkelijk hapje dat je bij elke tapas avond wel kunt serveren! Naar recept
Bekijk hier al onze tapas recepten. Welke is jouw favoriet?