Varkensrollade met stroopsaus

(18)

Deze varkensrollade met stroopsaus is super mals en heerlijk zacht, kruidig en licht zoet. Een makkelijk pronkstuk tijdens de feestdagen.

Kooktijd 3 uur 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Varkensrollade met stroopsaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ongeveer 800 gram varkensrollade
  • 300 gram appelstroop
  • 4 eetlepels (witte) rum
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstok
  • 3 kruidnagels
  • ongeveer 8 zwarte peperkorrels
  • ongeveer 2 eetlepels gemalen mosterdzaad
  • peper en zout naar smaak
Varkensrollade met stroopsaus Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kleine sauspan
  • oven of gebruik een sous vide stick
  • kleine ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • optioneel: kernthermometer
  • kleine zeef
  • middelgrote bakpan
  • vleestang

Bereiding


Kooktijd 3 uur 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/varkensrollade-met-stroopsaus


Voorbereiding – 3 uur

Meng de appelstroop en rum samen met de steranijs, kaneelstok, kruidnagels en peperkorrels in een kleine sauspan. Verwarm tot het een glad mengsel is. Bestrooi de varkensrollade met peper, zout en gemalen mosterdzaad.

Je kunt de rollade op meerdere manieren langzaam garen. Dit kun je sous vide doen, maar de meeste mensen hebben hier niet de juiste materialen voor. Plaats de rollade dan simpelweg in een kleine ovenschaal en giet hier de kruidige stroop overheen.

Pak het goed in met aluminiumfolie en plaats deze in een oven met een temperatuur van ongeveer 70 graden Celsius. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de rollade, ongeveer 2,5 tot 3 uur.

De kerntemperatuur behoort minimaal 53 graden Celsius te zijn. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de ovenschaal zit en voeg indien nodig een scheutje water toe. 

Varkensrollade met stroopsaus
Varkensrollade met stroopsaus

Varkensrollade met stroopsaus afmaken – 20 minuten

Haal de rollade uit het vocht en schenk het stroopmengsel door een zeef in een kleine sauspan. Houd de rollade een beetje warm door deze in te pakken met aluminiumfolie.

De kruiden kun je weggooien en laat het stroopmengsel inkoken tot de gewenste dikte. Verhit een scheut olie in een bakpan en bak de rollade rondom mooi bruin.

Serveer met de stroopsaus en bijvoorbeeld warme groenten en pommes duchesse. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

18 stemmen

Varkensrollade met stroopsaus: Veel gestelde vragen

Hoe lang moet een rollade braden?

De exacte braadtijd is afhankelijk van de dikte van de rollade. Voor een mooie rosé rollade bak je deze het beste 2,5 tot 3 uur in een oven op 70 graden Celsius.

De rollade is het lekkerste als deze een kerntemperatuur heeft van minimaal 53 graden Celsius en maximaal 63 graden Celsius. Als de kerntemperatuur hoger is, zal de rollade te droog worden.

Wat eet je bij rollade?

Bij een rollade passen de meeste warme groenten, zoals wortels, broccoli, pastinaak en nog veel meer. Wat betreft koolhydraten zijn verschillende aardappelsoorten hier het lekkerste bij. Zoals aardappelpuree, pommes duchesse, pommes noisette of geroosterde aardappels.


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.