Een Griekse witte koolsalade zoals je deze kent van de saladebar bij de Griek. Een zure en een beetje zoete salade, geserveerd met zwarte olijven.
In een Griekse witte koolsalade blijft de witte kool knapperig en wordt de frisse dressing extra goed opgenomen omdat je deze door de warme witte kool zult mengen.
Witte kool is een heerlijke groente die vooral in de winter in het seizoen is, een groente die veelzijdig is want je kunt er alle kanten mee op. Witte kool wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van zuurkool, maar ook in een wokgerecht komen stukken witte kool goed tot hun recht.
De bekende Griekse witte kool salade kun je bijna altijd wel vinden bij de saladebar van een Grieks restaurant in Nederland. Wat mij betreft het allerlekkerste van de saladebar!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-01-2020, dit recept is voor 8 personen en duurt 50 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-12-2024
Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de witte kool.
Snijd de kool in dunne reepjes, je kunt hier een snijmachine of mandoline voor gebruiken maar je kunt de kool ook met je koksmes snijden.
Verwarm de witte wijnazijn samen met een scheut water en breng aan de kook. Voeg de gesneden kool toe en plaats een deksel op de pan.
Gaar de witte kool enkele minuten en roer af en toe, kook de kool niet te lang want deze moet nog knapperig zijn. Je kunt de kool ook stomen of kort koken in ruim kokend water.
Giet de kool af en laat een beetje afkoelen.
Maak ondertussen een simpele dressing van het sap van 1 citroen, 4 eetlepels honing en 4 eetlepels olijfolie.
Roer alle ingrediënten door de warme witte kool en breng op smaak met peper en zout.
Laat de witte kool salade volledig afkoelen. Deze koolsalade krijgt nog meer smaak als deze minimaal een nacht in de koelkast heeft gestaan, maar na 2 dagen is deze nog smaakvoller.
Bij de Griek serveren ze deze salade met (ontpitte) zwarte olijven. Geniet ervan!
Zijn de olijven verplicht?
Zoals bij elk recept kun je het naar eigen wens aanpassen. Ben je niet zo'n liefhebber van olijven? Dan kun je ze weglaten of vervangen met een ander ingrediënt.
Hoe lang blijft de Griekse witte kool salade goed?
Je kunt deze rauwkostsalade afgedekt in een bakje in de koelkast tot wel 5 dagen bewaren. Gebruik steeds een schone lepel om op te scheppen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.