Pompoenen zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Ik heb al vele soorten gekweekt in mijn moestuin, maar hoe kun je zien of ze rijp zijn en zijn er ook soorten die niet eetbaar zijn?
Wanneer is een pompoen rijp?
Een pompoen is rijp als de steel gedroogd is. Als je op de pompoen klopt klinkt deze hol, dan is de pompoen rijp om te verwerken.
Hoe snijd je een pompoen?
Een pompoen kun je het beste eerst door de helft snijden. Dan kun je de pitten er makkelijk uit scheppen met een lepel.
Schil dan de pompoen, dit kun je met een dunschiller of schilmesje doen. Is de pompoen erg groot en/of hard? Zet de pompoen dan in zijn geheel even in de oven zodat de schil zachter zal worden. Je kunt deze dan na een minuut of 10-15 op 200 graden Celsius makkelijker schillen.
Vervolgens kun je de pompoen na het schillen in stukken snijden. Grove of kleine stukken, net wat je nodig hebt voor je recept.
Moet je elke pompoen schillen?
Nee, er zijn pompoensoorten waarvan de schil vrij zacht is zoals bij de flespompoen, deze hoef je dus niet persé te schillen.
Welke pompoensoorten zijn eetbaar?
In principe zijn alle soorten pompoen eetbaar, alleen zijn sommige soorten heel bitter en daardoor niet lekker. Deze soorten worden in de herfst gebruikt om huis en tuin mee te versieren. Deze kalebassen zijn te koop bij o.a. tuincentra.
Hoe herken je een sierkalebas?
Meestal zijn deze plat en breed en liggen ze over het algemeen niet tussen de overige eetbare pompoenen in de supermarkt.
Heb je een pompoen in huis en wil je er bijvoorbeeld soep van gaan maken? Dan zul je tijdens het open snijden meteen merken of je een eetbare en lekkere pompoen in huis hebt. Een sierkalebas heeft namelijk nagenoeg geen vruchtvlees. Het vruchtvlees wat er wel in zit, is ontzettend bitter en daardoor niet geschikt om soep van te gaan maken. Bespaar je dus zeker de moeite om van deze pompoen soep te gaan maken.
Controleer bij twijfel altijd de smaak van een klein stukje vruchtvlees, voor je de gehele pompoen gaat omtoveren tot bijvoorbeeld soep.
Smaakt dat stukje zoals je gewend bent van pompoen? Ga dan eens aan de slag met één van onze pompoen recepten.
Hoe bewaar je een pompoen?
Bewaar pompoen altijd op een koele en droge plek, zoals bijvoorbeeld een kelder. Zorg ervoor dat de gedroogde steel er nog aan zit en dat er geen beschadigingen op de pompoen zitten. Als er een plekje op zit, gaat dit plekje snel schimmelen en is de pompoen niet meer maanden houdbaar.
Is de pompoen niet meer heel, dan kun je de aangesneden stukken goed inpakken met huishoudfolie en enkele dagen in de koelkast bewaren.
Je kunt de stukken pompoen eventueel ook invriezen, maar houd er rekening mee dat de stukken na het ontdooien niet meer stevig zullen zijn. Je kunt de pompoen daarom ook vooraf pureren en dan invriezen. Deze pompoenpuree kun je na het ontdooien dan bijvoorbeeld gebruiken om pudding, wafels, pannenkoeken of meer van te maken.
Lekkere pompoen recepten
Ravioli met pompoen en amaretti
Recept voor 6 personenDeze ravioli met pompoen en amaretti is een klassieker in Italië. En je leest het goed, met koekjes in de vulling. Apart he? Geserveerd met beurre noisette Naar recept
Pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen
Recept voor 12 personenEen overheerlijke en frisse pompoentaart met gekonfijte sinaasappel en amandelen heeft even tijd nodig om te maken. Dit is het meer dan waard, maar ook zonder de decoraties nog steeds erg lekker. Naar recept
Pompoenlasagne met ham en pesto
Recept voor 4 personenDeze pompoenlasagne met ham en pesto zit boordevol smaak door het gebruik van 3 soorten kaas. Heerlijk romig en extra lekker met erwtjes. Naar recept
Spaghettipompoen met kip
Recept voor 4 personenDeze spaghettipompoen met kip is extra lekker met kaas, tomaat, courgette en meer. Een verrassende pompoensoort die zacht van smaak is. Naar recept
Pompoen chili
Recept voor 4 personenDeze pompoen chili zit boordevol kruiden, gehakt en nog meer groenten. Je kunt deze zo pittig maken als je zelf wilt. Wij serveerden deze met rijst. Naar recept
Pompoen carbonara
Recept voor 4 personenDeze pompoen carbonara is perfect voor de herfst. Een heerlijk éénpansgerecht dat klaar is binnen 50 minuten. Met veel groenten, room, spekjes en kaas. Naar recept
Pompoengnocchi
Recept voor 4 personenBij deze overheerlijke pompoengnocchi's is gebruik gemaakt van geroosterde pompoenpuree i.p.v. aardappel. Zacht van binnen en krokant van buiten! Naar recept
Pompoenbrood
Recept voor 8 personenRecept voor een heerlijk vullend pompoenbrood. Recept voor 8 personen en 2 pompoenbroden. Klaar in iets meer dan 2 uur tijd. Naar recept
Pompoen en venkel plaattaart
Recept voor 4 personenDeze pompoen en venkel plaattaart heeft dé heerlijkste combinaties ooit, mét kaki! Makkelijk te maken en heerlijk als lunch of voorgerecht. Naar recept
Pompoenrisotto met champignons
Recept voor 4 personenDeze pompoenrisotto met champignons is extra lekker met herfstige kruiden en gefrituurde salie. Dit geeft de risotto een een krokante en hartige toevoeging. Naar recept