Spekkoek
😍 13Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Spekkoek vegetarisch

Klassieke spekkoek komt oorspronkelijk uit Nederlands-Indië. Dunne laagjes vanille cake wisselen zich af met dunne laagjes kruidige cake; de moeite waard!

1 uur 15 minuten
12 personen
Spekkoek ingrediënten
Recept spekkoek

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-06-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 15 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Als je zelf speculaaskruiden wilt maken, dien je dit eerst te doen. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Ontvet de kom en garde van je elektrische mixer met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Scheid dan de eieren en voeg 7 eiwitten toe aan de ontvette kom samen met een eetlepel poedersuiker. De overige 2 eiwitten kun je gebruiken voor een ander recept, zoals pavlova

Houd de 9 eidooiers apart en klop de eiwitten enkele minuten, tot er stijve pieken zijn ontstaan.

Meng de zachte boter met de overige poedersuiker tot een glad mengsel. Roer er dan de eidooiers doorheen, wederom tot het glad is. Dit kun je doen met een garde of met een elektrische mixer, het hoeft niet luchtig te zijn. Voeg het merg van 1 vanillestokje toe. 

Schep de luchtige eiwitten door het botermengsel en verdeel het beslag dan in gelijke delen over 2 kommen. Voeg speculaaskruiden en nootmuskaat toe aan 1 helft van het beslag, deze helft van het beslag zal donkerder van kleur worden.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius, bij voorkeur met onder warmte. 

Spekkoek
Zelf spekkoek maken

Spekkoek afmaken – 1 uur

Verdeel 2,5 eetlepel wit beslag over de bodem van de springvorm. Verdeel dit dunne laagje zo gelijkmatig mogelijk. Bak het ongeveer 5 minuten, haal het dan uit de oven en stel deze in op bovenwarmte als dit mogelijk is.

Verdeel er dan 2,5 eetlepel donker beslag over (het beslag met de kruiden), wederom zo gelijkmatig mogelijk. Bak dit dan wederom 5 minuten lang. De exacte tijd is afhankelijk van je oven, het deeg moet net gaar zijn, zacht blijven en niet verkleuren.

Herhaal de laagjes tot al het beslag is gebruikt. Laat de spekkoek een beetje afkoelen voor je deze uit de springvorm haalt. Snijd eventueel de randjes weg en geniet ervan!

Wat vind je van dit recept?

13 waarderingen
😍
13
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
328.07 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
28.43 g
19.63 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
20.81 g
11.56 g
Eiwitten
6.98 g
Vezels
0.5 g
Natrium
55.72 mg
Mineralen
Ijzer
1.02 mg
Calcium
32.12 mg
Magnesium
9.26 mg
Kalium
9.26 mg
Fosfor
98.4 mg
Koper
0.08 mg
Zink
0.76 mg
Jodium
15.75 µg
Selenium
14.07 µg
Vitamines
Vitamine C
0.33 mg
Vitamine D
1.04 mg
Vitamine A
125.28 mg
Vitamine B1
0.07 mg
Vitamine B2
0.16 mg
Vitamine B6
0.11 mg
Vitamine B12
1.04 µg
Foliumzuur
31.37 µg
Vitamine E
0.55 mg
Vitamine K
2.61 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Spekkoek"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.