Het is nog lang geen Sinterklaas, maar speculaaskruiden kunnen ook voor andere recepten gebruikt worden. Zoals een overheerlijke spekkoek, met van die heerlijke kruidige laagjes. Vaak wordt deze kruidenmix ook wel koekkruiden genoemd.
Hoe je het ook noemt, dit kruidenmengsel is makkelijk te maken. Je kunt ervoor kiezen alle specerijen al gemalen te gebruiken, maar met behulp van een vijzel en stamper kun je de specerijen heel gemakkelijk zelf fijn maken.
- 2 eetlepels kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kruidnagel
- 1/2 theelepel gember
- 1/2 theelepel kardemom
- 1/2 theelepel witte peper
- 1/4e theelepel gemalen koriander
Als je alles al gemalen hebt gekocht, hoef je het enkel met elkaar te mengen en dan ben je klaar. Heb je bijvoorbeeld hele kardemom peulen, zoals wij, dien je deze eerst uit de peul te halen. Dit kun je heel makkelijk doen door er lichtjes met de stamper van de vijzel op te drukken.
Verwijder de peulen en voeg dan eventueel de andere hele specerijen toe, zoals de kruidnagel en maak draai en stamp bewegingen met de stamper tot je gemalen specerijen hebt. Dit zal niet lang duren, voeg dan de rest van de specerijen toe en meng goed.
Voor een twist kun je eventueel nog anijs en/of foelie toe kunnen voegen. Bewaar deze kruidenmix in een afgesloten potje om er elk moment van te kunnen genieten.