Een pruimen crumble is een ideaal en makkelijk toetje in de zomer, wanneer de pruimen op hun best zijn. Zachte en zoete pruimen met een krokante kruimellaag en extra lekker met een bolletje vanille ijs.
Je kunt voor het maken van een pruimen crumble verschillende soorten pruimen gebruiken, net welke je kunt vinden. Ik heb kwetsen uit de tuin gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook Reine Claude of Opal pruimen gebruiken.
De zachte en zoete pruimen passen perfect bij de krokante kruimellaag met amandelen, deze kun je eventueel ook vervangen door hazelnoten of volledig weglaten. Je kunt het amandelmeel eventueel ook vervangen door bloem voor een versie zonder noten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-08-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 01-10-2025
Was de pruimen, snijd deze in stukken en verwijder tegelijk de pitten.
Meng 1 eetlepel bloem en 2 eetlepels suiker door de pruimen en verdeel deze over een ovenschaal.

Hak de amandel vrij fijn en meng deze met de zachte boter, bloem, amandelmeel, suiker en een snuf zout.
Wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan en verdeel de kruimels over de pruimen.
Bak de pruimen crumble gaar en mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten.
Je kunt de pruimen crumble warm of lauwwarm serveren. Lekker met eventueel een bolletje vanille ijs, geniet ervan!
Kan ik de amandelen vervangen?
Je kunt de amandelen vervangen door bijvoorbeeld hazelnoten, maar je kunt ze ook volledig weglaten voor een simpelere kruimellaag.
Hoe lang kan ik een crumble bewaren?
Je kunt een crumble tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren, het lekkerste is om deze opnieuw te verwarmen voor het serveren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 133.33 | gram | pruimen | 74.67 | 16.00 g | 10.13 g | 0.27 g | - | 0.80 g | 2.27 g | 1.33 mg | 0.67 mg | 20.00 mg | 13.33 mg | 293.33 mg | 26.67 mg | 0.08 mg | 0.11 mg | - | - | 7.33 mg | - | 0.08 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | 0.05 mg | - | 2.67 µg | - | - | - | |
| 16.67 | gram | roomboter | melk | 122.50 | 0.12 g | 0.12 g | 13.75 g | 9.00 g | 0.12 g | - | 0.83 mg | 0.02 mg | 2.17 mg | 0.33 mg | 2.50 mg | 3.33 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.20 mg | 0.17 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 20 | gram | bloem | gluten | 72.80 | 13.96 g | 0.30 g | 0.30 g | 0.04 g | 2.28 g | 0.56 g | 0.40 mg | 0.20 mg | 4.00 mg | 4.00 mg | 36.00 mg | 20.00 mg | 0.06 mg | 0.22 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.06 mg | - | 7.00 µg | - | - | - |
| 16.67 | gram | amandelmeel | noten, sesamzaad, pinda | 105.33 | 2.58 g | 0.75 g | 8.58 g | 0.70 g | 3.58 g | 1.75 g | 4.67 mg | 1.42 mg | 40.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 13.33 | gram | suiker | 53.60 | 13.20 g | 13.20 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.27 mg | 0.53 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 66.67 mg | - | 0.02 mg | 0.48 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | handvol | amandelen | noten | 30.45 | 0.52 g | 0.16 g | 2.60 g | 0.19 g | 0.98 g | 0.53 g | 0.25 mg | 0.20 mg | 12.50 mg | 7.50 mg | 42.50 mg | 22.50 mg | 0.04 mg | 0.11 mg | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.03 mg | - | - | 1.50 µg | - | - | - |
| 459.35 | 46.38 g | 24.66 g | 25.50 g | 9.93 g | 7.76 g | 5.11 g | 74.15 mg | 2.52 mg | 78.68 mg | 25.92 mg | 374.88 mg | 72.50 mg | 0.18 mg | 0.45 mg | - | - | 7.33 mg | 0.20 mg | 0.25 mg | 0.06 mg | 0.11 mg | 0.11 mg | - | 11.17 µg | - | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!