Medu vada wordt ook wel Urad dal vada genoemd en is gemaakt van linzen, ui en groene pepers. Een milde linzenbeignet die ontzettend smaakvol is als hartige snack of onderdeel van het ontbijt of lunch.
Deze medu vada, ofwel gefrituurde linzenbeignets, worden in India meestal als snack gegeten met een heerlijke mango chutney (of andere soort). Ze kunnen ook onderdeel zijn van het ontbijt of lunch, maar doorgaans nooit als avondmaaltijd.
Het beslag wordt gemaakt van gepureerde witte linzen die op smaak gebracht zijn door uien en groene chilipepers. De textuur is hierdoor zacht en romig met een knapperige buitenkant, deze past perfect bij een zoete en kruidige mango chutney.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-07-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-08-2025
Was de splitlinzen en week deze het liefst een hele nacht in koud water.
Pel de uien en snijd deze zo fijn mogelijk. Snijd de groene pepers redelijk fijn, het is niet nodig om de zaadlijsten te verwijderen.

Giet de geweekte witte linzen af en vang het vocht op. Voeg de linzen met zo min mogelijk water toe aan een foodprocessor of blender.
Pureer tot de linzen zo glad mogelijk zijn, je kunt eventueel een heel klein beetje van het water toevoegen om de puree iets gladder te maken. Let erop dat je zo min mogelijk water zal toevoegen.
Het beslag is goed wanneer deze niet te vast maar ook niet lopend zal zijn.
Wanneer het beslag heel vast is zullen ze tijdens het frituren hard worden, maar bij een lopend beslag zullen ze hun vorm niet behouden tijdens het frituren.

Meng de linzenpuree samen met ui en groene peper. Voeg een snuf zout toe samen met 2 theelepels rijstmeel.
Verhit neutrale olie om te frituren in een pan met dikke bodem.
Maak je handen nat en pak een klein beetje van het beslag in je hand. Maak een gat in het midden met je duim en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden.
Frituur tot de vada mooi goudbruin is en draai deze dan om. Frituur tot beide kanten mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
Herhaal voor het resterende beslag en serveer bijvoorbeeld met mango chutney. Geniet ervan!
Wat zijn witte split linzen?
Witte splitlinzen zijn gepelde en gespleten linzen, ook wel (witte) urad dal genoemd (of witte urid linzen). Deze linzen worden na het koken ontzettend romig, daarom zijn ze geschikt om er bijvoorbeeld een beslag van te maken.
De naam is soms verwarrend, doordat ze ook vaak 'black gram' worden genoemd. De schil is namelijk donker, maar nadat deze is verwijderd zijn de linzen wit/crème kleurig.
Waar zijn witte split linzen te koop?
Witte split linzen (witte urad dal) zijn te koop bij de meeste toko's en bij verschillende webshops. Zoek bijvoorbeeld op "gepelde gespleten urid linzen".
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 50 | gram | witte split linzen | gluten, soja | 58.50 | 7.50 g | - | 0.35 g | 0.05 g | 5.00 g | 2.50 g | 5.00 mg | 1.25 mg | 10.00 mg | 15.00 mg | 325.00 mg | 80.00 mg | 0.20 mg | 0.70 mg | - | - | - | - | - | 0.10 mg | 0.03 mg | 0.08 mg | - | 17.50 µg | - | - | - |
| 0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | groene chilipepers | 2.33 | 0.44 g | - | 0.04 g | - | 0.07 g | 0.05 g | - | 0.11 mg | 0.53 mg | - | - | 1.50 mg | - | - | - | - | 6.75 mg | - | 0.11 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 0.33 | theelepel | rijstmeel | 3.66 | 0.80 g | - | 0.01 g | - | 0.06 g | - | 0.07 mg | 0.01 mg | 0.10 mg | 0.25 mg | 0.67 mg | 1.15 mg | - | 0.01 mg | - | 0.01 µg | - | - | - | - | - | - | - | 0.20 µg | - | - | - | |
| 0.17 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 66.67 mg | - | 0.02 mg | 0.48 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| neutrale olie | 22.03 | - | - | 2.49 g | 0.29 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| 101.51 | 11.28 g | 2.54 g | 2.98 g | 0.38 g | 5.63 g | 3.59 g | 75.49 mg | 1.58 mg | 23.14 mg | 19.90 mg | 398.60 mg | 100.15 mg | 0.24 mg | 1.04 mg | - | 0.01 µg | 9.46 mg | - | 0.11 mg | 0.12 mg | 0.04 mg | 0.13 mg | - | 21.87 µg | - | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!