Medu vada (urad dal vada) - Zuid Indiase hartige beignets
😍 5 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Medu vada (urad dal vada) Veganistisch

Luister naar dit recept

Medu vada wordt ook wel Urad dal vada genoemd en is gemaakt van linzen, ui en groene pepers. Een milde linzenbeignet die ontzettend smaakvol is als hartige snack of onderdeel van het ontbijt of lunch.

45 minuten
6 personen

Voedingsbalansscore

Super
9.1/10
Glycemische index
Glycemische belasting
27.57 (Laag)
3.11 (Laag)

Voedingswaarde per portie

Kcal
101.51 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
11.28 g
2.54 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
2.98 g
0.38 g
Eiwitten
5.63 g
Vezels
3.59 g
Natrium
75.49 mg

Deze medu vada, ofwel gefrituurde linzenbeignets, worden in India meestal als snack gegeten met een heerlijke mango chutney (of andere soort). Ze kunnen ook onderdeel zijn van het ontbijt of lunch, maar doorgaans nooit als avondmaaltijd.

Het beslag wordt gemaakt van gepureerde witte linzen die op smaak gebracht zijn door uien en groene chilipepers. De textuur is hierdoor zacht en romig met een knapperige buitenkant, deze past perfect bij een zoete en kruidige mango chutney.

Medu vada (urad dal vada) ingrediënten

Recept medu vada (urad dal vada)

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept medu vada (urad dal vada) allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-07-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 24-08-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
45 minuten

Voorbereiding - 10 minuten + wachttijd

Was de splitlinzen en week deze het liefst een hele nacht in koud water.

Pel de uien en snijd deze zo fijn mogelijk. Snijd de groene pepers redelijk fijn, het is niet nodig om de zaadlijsten te verwijderen.

Medu vada voorbereiding
Medu vada voorbereiding

Medu vada maken - 35 minuten

Giet de geweekte witte linzen af en vang het vocht op. Voeg de linzen met zo min mogelijk water toe aan een foodprocessor of blender.

Pureer tot de linzen zo glad mogelijk zijn, je kunt eventueel een heel klein beetje van het water toevoegen om de puree iets gladder te maken. Let erop dat je zo min mogelijk water zal toevoegen.

Het beslag is goed wanneer deze niet te vast maar ook niet lopend zal zijn.

Wanneer het beslag heel vast is zullen ze tijdens het frituren hard worden, maar bij een lopend beslag zullen ze hun vorm niet behouden tijdens het frituren.

Medu vada (urad dal vada) - Zuid Indiase hartige beignets
Medu vada (urad dal vada) - Zuid Indiase hartige beignets

Meng de linzenpuree samen met ui en groene peper. Voeg een snuf zout toe samen met 2 theelepels rijstmeel.

Verhit neutrale olie om te frituren in een pan met dikke bodem.

Maak je handen nat en pak een klein beetje van het beslag in je hand. Maak een gat in het midden met je duim en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden. 

Frituur tot de vada mooi goudbruin is en draai deze dan om. Frituur tot beide kanten mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.

Herhaal voor het resterende beslag en serveer bijvoorbeeld met mango chutney. Geniet ervan!

Tips!

Wat zijn witte split linzen?

Witte splitlinzen zijn gepelde en gespleten linzen, ook wel (witte) urad dal genoemd (of witte urid linzen). Deze linzen worden na het koken ontzettend romig, daarom zijn ze geschikt om er bijvoorbeeld een beslag van te maken.

De naam is soms verwarrend, doordat ze ook vaak 'black gram' worden genoemd. De schil is namelijk donker, maar nadat deze is verwijderd zijn de linzen wit/crème kleurig.

Waar zijn witte split linzen te koop?

Witte split linzen (witte urad dal) zijn te koop bij de meeste toko's en bij verschillende webshops. Zoek bijvoorbeeld op "gepelde gespleten urid linzen".

Wat vind je hiervan?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
101.51 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
11.28 g
2.54 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
2.98 g
0.38 g
Eiwitten
5.63 g
Vezels
3.59 g
Natrium
75.49 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
50 gram witte split linzen gluten, soja 58.50 7.50 g - 0.35 g 0.05 g 5.00 g 2.50 g 5.00 mg 1.25 mg 10.00 mg 15.00 mg 325.00 mg 80.00 mg 0.20 mg 0.70 mg - - - - - 0.10 mg 0.03 mg 0.08 mg - 17.50 µg - - -
0.33 uien 15.00 2.54 g 2.54 g 0.08 g 0.04 g 0.50 g 1.04 g 3.75 mg 0.21 mg 12.50 mg 4.17 mg 72.92 mg 17.50 mg 0.03 mg 0.33 mg - - 2.71 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.05 mg - 4.17 µg - - -
0.5 groene chilipepers 2.33 0.44 g - 0.04 g - 0.07 g 0.05 g - 0.11 mg 0.53 mg - - 1.50 mg - - - - 6.75 mg - 0.11 mg - - - - - - - -
0.33 theelepel rijstmeel 3.66 0.80 g - 0.01 g - 0.06 g - 0.07 mg 0.01 mg 0.10 mg 0.25 mg 0.67 mg 1.15 mg - 0.01 mg - 0.01 µg - - - - - - - 0.20 µg - - -
0.17 snuf zout - - - - - - - 66.67 mg - 0.02 mg 0.48 mg 0.01 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
neutrale olie 22.03 - - 2.49 g 0.29 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    101.51 11.28 g 2.54 g 2.98 g 0.38 g 5.63 g 3.59 g 75.49 mg 1.58 mg 23.14 mg 19.90 mg 398.60 mg 100.15 mg 0.24 mg 1.04 mg - 0.01 µg 9.46 mg - 0.11 mg 0.12 mg 0.04 mg 0.13 mg - 21.87 µg - - -
0 reacties op "Medu vada (urad dal vada)"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartig Kruiden Pepers Hartige snack Frituren Ui Linzen

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.