Je hebt ze vast wel eens gezien bij de toko, lemper ajam. Oftewel kleefrijst gevuld met kruidige kip. Het duurt even, maar dan heb je ook echt iets! Mm!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-03-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Let op: Het is aan te raden de kleefrijst enkele uren, of de hele nacht, te weken in ruim water.
Begin met de kleefrijst, week deze eerst enkele uren in ruim water. Giet de rijst dan af en spoel deze nogmaals af met water. Schenk een laag water in de pan en plaats de rijst in het vergiet, maak een kuiltje in het midden en stoom de rijst een half uur.
Maak ondertussen een smaakvol water door 300 ml water te mengen met 4 eetlepels kokosroom, de limoenblaadjes en zout naar smaak. Kneus de citroengras stengel, zo zal er meer smaak afgegeven worden en voeg deze dan ook toe aan het water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en zet opzij.
Breng ondertussen water aan de kook in de tweede middelgrote pan. Kook hierin de kipfilet voor ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte van de kipfilet. Hak de kemirie (of kemiri) noten fijn en rooster deze in een droge bakpan tot deze bruin zijn geworden.
Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze grof en voeg deze samen met de kurkuma, gemalen koriander, laos, palmsuiker en geroosterde kemirie (of kemiri) noten toe aan de vijzel. Stamp tot er een pasta is ontstaan. Verwijder de citroengras en limoenblaadjes uit het water zodra de rijst een half uur gestoomd heeft.
Schep de rijst in de middelgrote kom en schenk het smaakvolle water erover. Dek af met huishoudfolie en wacht tot het water volledig is opgenomen.
Stoom de rijst dan nogmaals een half uur en zet het dan opzij om af te koelen.
Trek ondertussen de kipfilet uit elkaar met de 2 vorken. Verhit een beetje olie in de bakpan en bak hierin het ui mengsel uit de vijzel enkele minuten. Voeg dan de kip toe en breng op smaak met zout. Laat ook de vulling afkoelen voor je kan gaan rollen.
Om te rollen met kleefrijst, kun je het beste handschoenen aan doen of maak je handen nat. Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en verdeel hier een handvol kleefrijst op. Druk het goed plat, zodat er een rechthoek ontstaat. Leg een streep van de kip vulling in het midden en rol de kleefrijst dicht, probeer dit zo strak mogelijk te doen.
Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een sushi matje te gebruiken, of rol de kleefrijst goed op door de zijkanten van de folie vast te pakken terwijl je de rol over je aanrecht 'rolt'. Eet smakelijk!
Tip: erg lekker om er een pittige mango salade bij te serveren.
Kun je lemper opwarmen?
Je kunt lemper eventueel opwarmen in de magnetron, maar het lekkerste is deze kort te stomen als je ze graag warm wilt eten. Verwarm de lemper in de folie.
Is het lemper of lumpur?
Je schrijft lemper, maar je spreekt het uit als lumpur.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.