Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

Je hebt ze vast wel eens gezien bij de toko, lemper ajam. Oftewel kleefrijst gevuld met kruidige kip. Het duurt even, maar dan heb je ook echt iets! Mm!

Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling
2 uur 6 personen Bijgerechten
Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram kleefrijst (o.a. te koop bij de toko)
  • 2 limoenblaadjes (o.a. te koop bij de toko of gebruik evt. limoensap)
  • 1 citroengras stengel
  • 6 eetlepels kokosroom
  • 300 ml water
  • 1 kipfilet
  • 3 kemirie noten (o.a. te koop bij de toko)
  • 1/2e theelepel kurkuma
  • 1/2e theelepel gemalen koriander
  • 1/4e theelepel gemalen laos
  • 1 eetlepel palmsuiker of donkere basterdsuiker
  • 1 ui
  • 1 grote knoflookteen
  • zout naar smaak
  • olie
Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • 2 middelgrote pannen
  • 1 stoompan (wij gebruikten een pan met inzetbaar vergiet)
  • middelgrote kom
  • zeef
  • huishoudfolie
  • 2 vorken
  • middelgrote bakpan
  • vijzel en stamper

Recept printen Bekijk reacties (11) Opslaan in collectie

Bereiden

2 uur 6 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/lemper-ajam-kleefrijst-met-kipvulling


Voorbereiding -- 1 uur

Let op: Het is aan te raden de kleefrijst enkele uren, of de hele nacht, te weken in ruim water.

Begin met de kleefrijst, week deze eerst enkele uren in ruim water. Giet de rijst dan af en spoel deze nogmaals af met water. Schenk een laag water in de pan en plaats de rijst in het vergiet, maak een kuiltje in het midden en stoom de rijst een half uur.

Maak ondertussen een smaakvol water door 300 ml water te mengen met 4 eetlepels kokosroom, de limoenblaadjes en zout naar smaak. Kneus de citroengras stengel, zo zal er meer smaak afgegeven worden en voeg deze dan ook toe aan het water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en zet opzij.

Breng ondertussen water aan de kook in de tweede middelgrote pan. Kook hierin de kipfilet voor ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte van de kipfilet. Hak de kemirie (of kemiri) noten fijn en rooster deze in een droge bakpan tot deze bruin zijn geworden.

Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze grof en voeg deze samen met de kurkuma, gemalen koriander, laos, palmsuiker en geroosterde kemirie (of kemiri) noten toe aan de vijzel. Stamp tot er een pasta is ontstaan. Verwijder de citroengras en limoenblaadjes uit het water zodra de rijst een half uur gestoomd heeft.

Schep de rijst in de middelgrote kom en schenk het smaakvolle water erover. Dek af met huishoudfolie en wacht tot het water volledig is opgenomen. 

Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling
Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

Lemper ajam afmaken -- 1 uur

Stoom de rijst dan nogmaals een half uur en zet het dan opzij om af te koelen.

Trek ondertussen de kipfilet uit elkaar met de 2 vorken. Verhit een beetje olie in de bakpan en bak hierin het ui mengsel uit de vijzel enkele minuten. Voeg dan de kip toe en breng op smaak met zout. Laat ook de vulling afkoelen voor je kan gaan rollen.

Om te rollen met kleefrijst, kun je het beste handschoenen aan doen of maak je handen nat. Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en verdeel hier een handvol kleefrijst op. Druk het goed plat, zodat er een rechthoek ontstaat. Leg een streep van de kip vulling in het midden en rol de kleefrijst dicht, probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een sushi matje te gebruiken, of rol de kleefrijst goed op door de zijkanten van de folie vast te pakken terwijl je de rol over je aanrecht 'rolt'. Smakelijk!

← Vorig recept
Pittige mango salade
Volgend recept →
Gebakken knoflook krieltjes

Sinterklaas recepten

Wil je iets lekkers gaan maken voor Sinterklaas? Hier vind je lekkere recepten voor een leuke en gezellige Sinterklaas viering. Maak bijvoorbeeld je eigen pepernoten, kruidnoten, taaitaai of een heerlijke cheesecake. Met deze lekkere recepten gaat het zeker weten een gezellig en heerlijk avondje worden!