Ohmydish.nl


Indonesische Rendang

Zelf Indonesische Rendang maken is makkelijker dan je denkt. Een heerlijke runderstoof met limoen, kokos en véél smaakmakers. Serveer met rijst.

1 uur 40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Indonesische Rendang

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram runderlappen
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 400 ml kokosmelk
  • zonnebloemolie
  • 1 citroengras stengel
  • 4 cm gember wortel
  • 1 stuk laos (of gebruik gedroogde)
  • 3 kaffir blaadjes (te koop bij de toko, of gebruik extra limoensap)
  • 1/2e limoen
  • 5 kleine gedroogde chili pepertjes
  • 2 kaneelstokken
  • 6 kardamom peulen
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel tamarinde pasta (te koop bij de toko)
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • rijst en bijv sperziebonen om erbij te serveren
Indonesische Rendang ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • Braadpan
  • Houten lepel
  • Rasp
  • snijplank & koksmes
  • Braadpan
  • Houten lepel
  • Rasp

Bereiden


1 uur 40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/indonesische-rendang


Voorbereiding -- 10 minuten

Snijd de runderlappen in stukjes. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de gemberwortel en rasp deze. Je kunt een eetlepel gebruiken om de harde buitenste laag van de verse gember af te schrapen. 

Wel de rode pepertjes in heet water. Kneus de citroengras stengel en snijd de laos door de helft om meer smaak vrij te laten komen. 

Indonesische rendang
Indonesische rendang

Indonesische Rendang afmaken --  1,5 uur

Verhit zonnebloemolie in een braadpan en bak de stukjes runderlappen tot deze bruin kleuren. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak nog enkele minuten langer op middelhoog vuur. 

Voeg de kurkuma, kardemom peulen, kaneelstokken, kaffir blaadjes, sap en rasp van een halve limoen, geraspte gember, citroengras stengel, laos en kokosmelk toe. Zet het vuur laag, plaats een deksel op de pan en laat het ongeveer een uur zachtjes garen en controleer af en toe of er nog genoeg vocht aanwezig is. 

Snijd de gewelde pepertjes klein en voeg dit samen met het water toe aan de braadpan. Verwijder na ongeveer een uur de kardemom peulen, kaneelstokken, kaffir blaadjes, citroengras stengel en laos. 

Roer de tamarinde pasta erbij en laat het nog ongeveer een half uur garen. Controleer of het vlees gaar genoeg is geworden, dit hangt af van het type vlees dat is gebruikt. 

Serveer deze heerlijke stoof met rijst en een salade of bijvoorbeeld Oosterse sperziebonen. Eet smakelijk!

Indonesische Rendang: veelgestelde vragen

Wat is rendang?

In zuidoost Azië komt rendang veel voor, het is een gerecht gemaakt van rundvlees of andere soorten vlees dat langzaam in kokosmelk gegaard is.

In combinatie met verschillende soorten kruiden zal het vlees super mals worden, net zoals stoofvlees.

Is rendang een soort curry?

Rendang wordt beschouwd als een "droge" curry, wat betekent dat de saus al kokend ingedikt wordt.

Omdat het zo lang doorgekookt heeft, plakt de saus aan het vlees waardoor dit gerecht ontzettend veel smaak krijgt.

Een rendang is over het algemeen genomen geen pittig gerecht, je kunt de hoeveelheid en soorten kruiden naar smaak aanpassen.

Wat eet je bij een rendang?

Rendang wordt meestal geserveerd met gestoomde rijst, nasi minyak, (rijst gekookt met ghee en nasi lemak) of rijst gekookt in kokosmelk.

Of bijvoorbeeld lemang, dit is een heerlijke plakkerige rijst gekookt in bamboebuizen die tegen een open vuur geleund hebben.

Aangeraden producten (8)

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen
Volgend recept →
Winterse warme apfelkorn

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.