Ohmydish.nl


Babi ketjap

Een favoriet hier thuis is deze babi ketjap, heerlijk Indonesisch sticky stoofvlees dat geserveerd wordt met geurige rijst.

Babi ketjap
1 uur 50 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Babi ketjap

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram varkensvlees (bijv. procureur of varkenslappen)
  • bloem
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 limoen
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • scheut gember siroop
  • 100 ml zoete ketjap, bijvoorbeeld ketjap medja of ketjap manis
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
  • flinke scheut water
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel om erbij te serveren: rijst, komkommersalade, atjar tjampoer en emping/kroepoek
Babi ketjap ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: citruspers
  • braadpan met deksel
  • vleestang

Recept printen Bekijk reacties (6) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 50 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/babi-ketjap


Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Pers het sap uit de limoen en zet opzij. 

Snijd het varkensvlees indien nodig in kleinere stukken en bestrooi deze met peper en zout. Bedek de stukjes varkensvlees dan met een dun laagje bloem en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn. 

Babi ketjap
Babi ketjap

De babi ketjap afmaken -- 1 uur + 40 minuten

Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak de bebloemde stukjes varkensvlees mooi goudbruin aan alle kanten. Zorg ervoor dat je niet teveel vlees tegelijk in de pan doet, dan zullen ze namelijk niet mooi bruin bakken. Bak het vlees in delen en voeg het dan allemaal weer toe aan de braadpan. 

Bak dan ook de fijngesneden ui en knoflook nog enkele minuten mee. Voeg dan de gemalen komijn en koriander toe en bak dit nog kort. Blus af met het limoensap en zet het vuur laag, je kunt eventueel voor meer smaak de uitgeperste limoen ook nog toevoegen. 

Voeg een flinke scheut water toe samen met de ketjap en gember siroop en laat het geheel ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Zorg ervoor dat er genoeg water in zit, als deze teveel is verdampt kun je wat extra toevoegen om aanbranden te voorkomen. 

Zodra het vlees mals is geworden is het stoofvlees klaar, breng de saus op smaak met eventueel meer kruiden, gember siroop of ketjap en verwijder de uitgeperste limoen. Serveer met rijst en eventueel een makkelijke komkommersalade, atjar tjampoer en bijvoorbeeld kroepoek of emping. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen
← Vorig recept
Citroencake

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.