Aardappelgratin met ui

(17)

Een aardappelgratin met ui is het perfecte bijgerecht bij elk soort vlees of vis. Deze versie is zelfs nóg lekkerder dan de klassieke versie. Klaar binnen 45 minuten.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-03-2018, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Aardappelgratin met ui

Ingrediënten


  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • Boter om mee in te vetten
  • 300 ml room
  • 2 eieren
  • 200 gram geraspte Emmentaler kaas
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
Aardappelgratin met ui Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • Snijplank & koksmes
  • Middelgrote bakpan
  • Dunschiller
  • Foodprocessor of mandoline
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Kom
  • Garde

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aardappelgratin-met-ui


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pel de ui en knoflooktenen, snijd de knoflook zo fijn mogelijk en de ui in halve dunne ringen.

Verhit een klontje boter in een bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Vet ondertussen een ovenschaal in met boter.

Schil de aardappels, was deze en snijd deze in dunne plakjes. Dit kun je het makkelijkste doen met een mandoline of food processor.

Meng ze dan met de gebakken ui en knoflook en verdeel over de ingevette ovenschaal. Meng de eieren met room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel dit mengsel over de ovenschaal en zorg ervoor dat de aardappels zo goed mogelijk bedekt worden. Maak af met de geraspte kaas. 

Aardappelgratin met ui
Aardappelgratin met ui

De aardappelgratin met ui afmaken – 30 minuten

Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten lang, of tot goudbruin met een krokante kaaslaag bovenop.

Serveer bijvoorbeeld met een stukje vlees of vis, warme groenten of een salade. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-03-2018, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023


Waardeer dit recept!
17 stemmen

4 reacties op Aardappelgratin met ui

Lea plaatste op 30-04-2018 om 22:35:27
probeer ik ook eens
Ohmydish plaatste op 01-05-2018 om 08:13:12
Smakelijk alvast Lea :)
Saskia de troyer plaatste op 02-06-2018 om 07:50:24
je reseptje zijn erg goed alleen jammer dat je ze niet kan afprinten
Ohmydish plaatste op 02-06-2018 om 15:53:06
Hallo Saskia, dankje! Je kunt via Control+P voor Windows en Command+P voor Apple elke pagina printen. Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.