Aardappelgratin met ui

(15)

Een aardappelgratin met ui is het perfecte bijgerecht bij elk soort vlees of vis. Deze versie is zelfs nóg lekkerder dan de klassieke versie. Klaar binnen 45 minuten.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Aardappelgratin met ui

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • Boter om mee in te vetten
  • 300 ml room
  • 2 eieren
  • 200 gram geraspte Emmentaler kaas
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
Aardappelgratin met ui Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank & koksmes
  • Middelgrote bakpan
  • Dunschiller
  • Foodprocessor of mandoline
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Kom
  • Garde

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aardappelgratin-met-ui


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pel de ui en knoflooktenen, snijd de knoflook zo fijn mogelijk en de ui in halve dunne ringen.

Verhit een klontje boter in een bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Vet ondertussen een ovenschaal in met boter.

Schil de aardappels, was deze en snijd deze in dunne plakjes. Dit kun je het makkelijkste doen met een mandoline of food processor.

Meng ze dan met de gebakken ui en knoflook en verdeel over de ingevette ovenschaal. Meng de eieren met room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel dit mengsel over de ovenschaal en zorg ervoor dat de aardappels zo goed mogelijk bedekt worden. Maak af met de geraspte kaas. 

Aardappelgratin met ui
Aardappelgratin met ui

De aardappelgratin met ui afmaken – 30 minuten

Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten lang, of tot goudbruin met een krokante kaaslaag bovenop.

Serveer bijvoorbeeld met een stukje vlees of vis, warme groenten of een salade. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

15 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.