Recepten voor Limburgse vlaaien zijn al generaties in mijn familie. Onder andere deze geweldige Limburgse rijstevlaai. Toch wel één van mijn favorieten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-01-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-11-2024
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker.
Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist zijn werk niet meer goed doen. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.
Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.
Maak vervolgens de dessert rijst. Verwarm melk met een snufje zout. Zodra de melk warm is, voeg je de dessert rijst toe en roer kort door. Plaats de deksel op de pan en laat het op laag vuur zachtjes garen.
De exacte tijd is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt, de rijst die wij gebruikten had een half uur nodig. Kook de rijstepap in ieder geval tot deze alle melk heeft opgenomen, dan zal hij dik genoeg zijn. Dessertrijst behoor je namelijk niet af te gieten.
Laat de dessertrijst vervolgens afkoelen, tijdens het afkoelen zal de rijst de melk nog meer opnemen en dikker worden. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog minimaal een kwartier narijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Ondertussen kun je de vulling afmaken.
Roer de vanille suiker door de dessert rijst, dit doen we nu pas omdat het anders sneller zal verbranden in de pan.
Scheid de eieren en klop het eigeel samen met 80 gram suiker tot het luchtig is geworden. Roer dit dan door de dessertrijst. Druk het deeg nogmaals goed aan en verdeel 2/3e van de dessert rijst over de bodem.
Klop op het laatste de eiwitten stijf en roer deze voorzichtig door 1/3e van de dessert rijst. Verdeel deze laatste laag luchtige dessert rijst over de vlaaibodem. Het is belangrijk om de vlaai laag in de oven te zetten, maar niet op de bodem.
Bak deze dan af onderin de oven in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. De rijstevlaai is klaar als de bovenkant mooi goudbruin is, want dan zullen de eieren ook volledig gaar zijn.
Maak ondertussen de oven niet open, dan zal de vlaai inzakken. Laat de vlaai 10 minuten afkoelen in de oven met het deurtje op een kier. Laat deze dan vervolgens volledig afkoelen.
Vaak wordt Limburgse rijstevlaai gegeten met slagroom en chocolade schilfers bovenop. Dit hebben we met opzet niet gedaan, zodat je kunt zien hoe mooi de vlaai is, geniet ervan!
Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.
Kan ik ook gewone rijst gebruiken in plaats van dessertrijst?
Er zijn veel verschillende soorten rijst, met vrijwel iedere rijst kun je rijstpap maken. Maar een dessertrijst leent zich beter voor een vlaai aangezien de rijstkorrel zoeter en papperiger is. Gebruik dus dessertrijst in plaats van gewone rijst voor deze heerlijke Limburgse rijstevlaai.
Moet de vlaaibodem eerst afgebakken worden?
Een vlaaibodem hoef je niet eerst (blind) te bakken, je bakt de vlaai met vulling gelijktijdig af in de oven. Het verschil tussen een taart en een vlaai is dat bij een vlaai de vulling altijd meegebakken wordt.
Hoe krijg je de vlaai het makkelijkste uit de vorm?
Je kunt gebruik maken van een vlaaivorm met een hogere rand en een losse bodem. Hierdoor kun je de vlaai heel makkelijk uit de vorm halen.
Per 1 persoonsportie:
Wat leuk om te horen Gloria! Ik ben zelf geboren in Beek, niet zo gek ver van Maastricht vandaan. Veel bakplezier, liefs Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.