Rijstevlaai
😍 133Geweldig
😋 1Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Rijstevlaai vegetarisch

Recepten voor Limburgse vlaaien zijn al generaties in mijn familie. Onder andere deze geweldige Limburgse rijstevlaai. Toch wel één van mijn favorieten.

1 uur 30 minuten
12 personen
Rijstevlaai ingrediënten

Recept rijstevlaai

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-01-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Bijgewerkt op: 10-12-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur 30 minuten

Voorbereiding – 1 uur

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. 

Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist zijn werk niet meer goed doen. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. 

Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. 

Maak vervolgens de dessert rijst. Verwarm melk met een snufje zout. Zodra de melk warm is, voeg je de dessert rijst toe en roer kort door. Plaats de deksel op de pan en laat het op laag vuur zachtjes garen. 

De exacte tijd is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt, de rijst die wij gebruikten had een half uur nodig. Kook de rijstepap in ieder geval tot deze alle melk heeft opgenomen, dan zal hij dik genoeg zijn. Dessertrijst behoor je namelijk niet af te gieten.

Laat de dessertrijst vervolgens afkoelen, tijdens het afkoelen zal de rijst de melk nog meer opnemen en dikker worden. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. 

Limburgse rijstevlaai
Limburgse rijstevlaai

De Limburgse rijstevlaai afmaken – 30 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog minimaal een kwartier narijzen. 

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Ondertussen kun je de vulling afmaken. 

Roer de vanille suiker door de dessert rijst, dit doen we nu pas omdat het anders sneller zal verbranden in de pan. 

Scheid de eieren en klop het eigeel samen met 80 gram suiker tot het luchtig is geworden. Roer dit dan door de dessertrijst. Druk het deeg nogmaals goed aan en verdeel 2/3e van de dessert rijst over de bodem. 

Klop op het laatste de eiwitten stijf en roer deze voorzichtig door 1/3e van de dessert rijst. Verdeel deze laatste laag luchtige dessert rijst over de vlaaibodem. Het is belangrijk om de vlaai laag in de oven te zetten, maar niet op de bodem. 

Bak deze dan af onderin de oven in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. De rijstevlaai is klaar als de bovenkant mooi goudbruin is, want dan zullen de eieren ook volledig gaar zijn.

Maak ondertussen de oven niet open, dan zal de vlaai inzakken. Laat de vlaai 10 minuten afkoelen in de oven met het deurtje op een kier. Laat deze dan vervolgens volledig afkoelen. 

Vaak wordt Limburgse rijstevlaai gegeten met slagroom en chocolade schilfers bovenop. Dit hebben we met opzet niet gedaan, zodat je kunt zien hoe mooi de vlaai is, geniet ervan!

Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.

Tips!

Kan ik ook gewone rijst gebruiken in plaats van dessertrijst?

Er zijn veel verschillende soorten rijst, met vrijwel iedere rijst kun je rijstpap maken. Maar een dessertrijst leent zich beter voor een vlaai aangezien de rijstkorrel zoeter en papperiger is. Gebruik dus dessertrijst in plaats van gewone rijst voor deze heerlijke Limburgse rijstevlaai.

Moet de vlaaibodem eerst afgebakken worden?

Een vlaaibodem hoef je niet eerst (blind) te bakken, je bakt de vlaai met vulling gelijktijdig af in de oven. Het verschil tussen een taart en een vlaai is dat bij een vlaai de vulling altijd meegebakken wordt.

Hoe krijg je de vlaai het makkelijkste uit de vorm?

Je kunt gebruik maken van een vlaaivorm met een hogere rand en een losse bodem. Hierdoor kun je de vlaai heel makkelijk uit de vorm halen.

Wat vind je van dit recept?

134 waarderingen
😍
133
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
224.68 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
31.94 g
14.81 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
7.24 g
4.07 g
Eiwitten
6.59 g
Vezels
0.61 g
Natrium
78.11 mg
Mineralen
Ijzer
0.42 mg
Calcium
97.48 mg
Magnesium
13.47 mg
Kalium
13.47 mg
Fosfor
113.05 mg
Koper
0.09 mg
Zink
0.74 mg
Jodium
3.5 µg
Selenium
3.16 µg
Vitamines
Vitamine C
1.46 mg
Vitamine D
0.3 mg
Vitamine A
0.08 mg
Vitamine B1
0.06 mg
Vitamine B2
0.18 mg
Vitamine B6
0.11 mg
Vitamine B12
0.52 µg
Foliumzuur
16.68 µg
Vitamine E
0.11 mg
Vitamine K
0.03 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
21 reacties op "Rijstevlaai"
Mia Janssen zegt op 10-02-2017
Hallo Veronique, Heb de rijstevlaai vanmiddag gemaakt volgens gebruiksaanwijzing maar met aansnijden is deze te dun. Wat heb ik fout gedaan? Kan het zijn dat de eidooiers in de warme/hete rijstepap had gemoeten? De smaak was wel lekker! Gr Mia
Ohmydish zegt op 10-02-2017
Hallo Mia, De eidooiers zouden in dit geval niet moeten uitmaken. De dessertrijst moet volledig gaar gekookt zijn, dan wordt de melk ook opgenomen waardoor de rijst dikker zal worden. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat het per soort kan verschillen hoeveel gram er gebruikt dient te worden. Niet elke rijstsoort is denk ik exact hetzelfde. Was de rijstepap goed dik en gaar toen deze op de bodem ging? Groetjes Véronique
Mia Janssen zegt op 11-02-2017
Nee deze was nog vloeibaar maar wel gaar. Had rijst van Silvo denk dat ik de volgende keer deze wat bindt met maïzena als deze weer dun is. Of andere paprijst proberen. Groetjes Mia
Ohmydish zegt op 11-02-2017
Oei, dan ligt het denk ik echt aan de rijst want als ik dessert rijst maak is deze altijd ingedikt zodra deze gaar is. Ik gebruik wel eens die van Lassie en dit keer vanuit Kaufland in Duitsland. Maar gelukkig was de vlaai alsnog lekker van smaak :)
Mia Janssen zegt op 12-02-2017
Bedankt voor je reactie maar de vlaai in intussen toch op gegeten want de smaak was lekker dus probeer het gewoon nog een keer.
Laura zegt op 28-06-2018
Hallo Veronique, Ik zou graag dit recept willen nabakken maar ik begrijp niet zo zeer wordt het alleen maar 10 min. gebakken of wordt het daarvoor nog blind gebakken. Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Laura
Ohmydish zegt op 28-06-2018
Limburgse vlaaien worden altijd kort en krachtig gebakken, nooit blind gebakken. Het is namelijk pas een vlaai zodra deze met vulling wordt gebakken. Veel bakplezier! :)
Sharon zegt op 17-10-2019
Hallo ik wil graag je recept gaan proberen. Welke bloem heb je patent of zelfrijzend En wat is de maat van je vlaaivorm Liefs sharon
Ohmydish zegt op 17-10-2019
Hoi Sharon, ik gebruik hiervoor patentbloem en een vlaaivorm van 28 cm. Groetjes en een fijne dag!
Mavis zegt op 22-11-2019
Hoi ik wil de vlaai gaan maken!Maar kan het ook in een taartvorm?Ik heb wel een gewone vlaaivorm, maar geen hogere!Gr
Ohmydish zegt op 22-11-2019
Hoi Mavis, dat zou geen probleem moeten zijn! Een taartvorm is iets dikker, dus misschien moet je de vlaai dan net iets langer bakken maar dat weet ik niet 100% zeker. Fijne dag en veel bakplezier!
Linda zegt op 20-03-2021
Hoi, wij hebben de vlaai gemaakt en deze was ook veel te dun. De verhouding rijst t.o.v. melk is ook heel anders dan op de rijst-verpakking. Zou het kunnen dat er een cijfertje mist en 180 gram rijst nodig is i.p.v. 80? 80 gram rijst voor een hele taart is wel heel weinig.
Ohmydish zegt op 22-03-2021
Hoi Linda, voor een klassieke rijstevlaai is dit de juiste verhouding. Een echte 'riestevlaai' is dan ook helemaal niet heel erg stijf, zodat je bij het snijden een vlaai hebt die helemaal rechtop staat zeg maar. Een klassieke Limburgse rijstevlaai is precies zoals op mijn foto's, zo worden ze al generaties lang gemaakt en zo krijg je ze ook bij de échte Limburgse bakker. Het kan eventueel verschillen met de soort rijst die je gebruikt, maar het zou altijd zo moeten zijn dat de rijst volledig gaar is zodra de melk volledig is opgenomen. Daardoor is deze ook al een beetje stijf, en dan roer je de eidooiers erdoorheen die de dessertrijst ook nog eens binden. 80 gram is niet te weinig, aangezien rijst altijd verdubbeld tijdens het koken. Door het eiwit komt de vulling ook nog mooi omhoog, dus precies de goede hoeveelheid. Misschien heb je een grotere vlaaivorm gebruikt, waardoor de oppervlakte groter is dan zou moeten. Veel liefs, Véronique
Marc zegt op 06-12-2021
Ik heb al wat recepten gezien, maar dit lijkt tot nog toe de beste. Namelijk zonder puddingpoeder en met 2 lagen pap. De opmerkingen dat de pap misschien wat dun uitvalt, maken alleen maar dat ik deze nog liever wil maken. De lekkerste rijstevlaai die ik ooit heb gegeten, had pudding die er een beetje uitliep en was niet zoet. Ik heb alleen risottorijst in huis, maar ik ga niet wachten....
Ohmydish zegt op 06-12-2021
Hallo Marc, dankjewel! Dit recept is een echt Limburgs recept, al generaties in mijn families, dus precies zoals de rijstevlaai hoort. Een beetje lopend en inderdaad ook niet te zoet. Risotto rijst is net iets anders, maar ik heb wel eens gehoord dat mensen er succesvol rijstepap mee hebben gemaakt dus komt vast goed! Fijne avond, liefs Véronique
Marc zegt op 04-02-2022
Daar ben ik weer. De eerste keer was niet helemaal gelukt, de vulling was wel echt veel te dun. Mijn fout, want ik had de dooiers en de suiker al met elkaar gemengd ruim voordat de rijst helemaal was afgekoeld. De eieren zijn door de suiker waarschijnlijk al beginnen te 'garen' voordat het mengsel uiteindelijk bij de rijst ging. Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik de tweede keer de suiker apart door de rijstepap gedaan (dat versnelt ook nog eens het afkoelen) en daarna de geklopte eidooiers erbij. Een perfecte vlaai! Helaas kan ik de foto hier niet posten... ;-D Deze komt definitief in mijn receptenboekje.
Ohmydish zegt op 05-02-2022
Hoi Marc, dankjewel voor je leuke en uitgebreide bericht, super fijn om te horen! Je mag de foto altijd mailen naar [email protected] Fijn weekend, veel liefs Véronique
Gloria Willems zegt op 18-06-2023
Ik ben geboren in Maastricht en heb ook het Limburgse vlaaien boek. Wij haalden de rijstevlaaien altijd in België, die waren altijd super lekker en ook hoog. Bij de huidige prijzen in de supermarkt, gaat deze eens zeker proberen.
Ohmydish zegt op 19-06-2023

Wat leuk om te horen Gloria! Ik ben zelf geboren in Beek, niet zo gek ver van Maastricht vandaan. Veel bakplezier, liefs Véronique

Marjo zegt op 08-06-2024
Ik ben sinds kort helemaal in de ban van 't vlaaien bakken. Inmiddels al veel vlaaien gebakken,ook rijstevlaaien......die het net niet waren.En dan kom ik als "Baeks maedje" (zelfs geboren in de straat waar het oude bakkes stond) een perfect recept tegen van een ander "Baeks maedje".....hoe leuk is dat 😀 Dankjwel voor dit recept van een heerlijke (weike) rijstenvlaai 👌
Véronique zegt op 08-06-2024
Hallo Marjo, wat een super leuk bericht, dankjewel! Ik ben zelf ook in de Hoolstraat geboren, misschien kennen we elkaar wel? Of op z'n minst onze families? Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.