Het maken van speculaasbrokken is ontzettend makkelijk, er komen geen vormpjes aan te pas en zo heb je binnen een handomdraai de allerlekkerste Sinterklaas lekkernij voor bij de koffie.
Speculaasbrokken zijn makkelijk om te maken, deze brosse en knapperige koek is zo klaar maar voor een nog kruidigere smaak kun je het deeg wel het beste een nachtje in de koelkast leggen. Maar wanneer je dit niet doet zijn de speculaasbrokken nog steeds een ontzettende aanrader.
Of er wel of geen amandelen (of amandelschaafsel) op speculaasbrokken horen zijn de meningen over verdeeld. Je kunt dit natuurlijk altijd nog toevoegen, doe dit dan na het insmeren met ei.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 26-11-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 55 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 02-12-2025
Zorg ervoor dat de roomboter koud is en snijd deze in blokjes.
Je kunt het deeg met de hand kneden of gebruik een elektrische mixer.
Meng het zelfrijzende bakmeel samen met een snuf zout en 1.5e eetlepel speculaaskruiden.

Voeg hier bruine basterdsuiker en 40 ml melk aan aan toe en dan geleidelijk de blokjes boter. Blijf kneden tot een soepel deeg.
Pak het deeg in met huishoudfolie en laat dit minimaal een uur in de koelkast liggen. Voor een optimale smaak kun je het deeg het beste een nacht in de koelkast bewaren.
Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestuif het aanrecht en de deegroller met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikke plak.

Klop een eidooier los met een klein beetje melk en besmeer hier de bovenkant mee.
Bak de speculaasbrokken ongeveer 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. De exacte baktijd is afhankelijk van de dikte van de speculaas en de oven.
De speculaasbrokken zijn goed wanneer ze bros en krokant zijn, maar ze zullen ook tijdens het afkoelen nog iets uitharden dus bak ze niet te lang.
Laat de speculaas iets afkoelen en breek deze dan in stukken. Geniet ervan!
Horen er amandelen op speculaasbrokken?
Op speculaasbrokken zitten niet altijd amandelen (of amandelschaafsel), in de meeste winkels worden ze zelfs doorgaans zonder verkocht, maar dit kun je er eventueel wel zelf aan toevoegen.
Hoe lang kun je speculaasbrokken bewaren?
Je kunt speculaasbrokken tot wel een week bewaren in een goed afgesloten bak.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 37.5 | gram | zelfrijzend bakmeel | gluten | 128.63 | 26.63 g | 1.88 g | 0.38 g | 0.04 g | 3.94 g | 0.83 g | 337.50 mg | 0.26 mg | 7.13 mg | 7.50 mg | 56.25 mg | 30.00 mg | 0.08 mg | 0.22 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.06 mg | - | 5.63 µg | - | - | - |
| 20.83 | gram | bruine basterdsuiker | 80.63 | 19.90 g | 19.90 g | - | - | - | - | 4.17 mg | 0.21 mg | - | - | 10.42 mg | - | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 20.83 | gram | roomboter | melk | 153.13 | 0.15 g | 0.15 g | 17.19 g | 11.25 g | 0.15 g | - | 1.04 mg | 0.02 mg | 2.71 mg | 0.42 mg | 3.13 mg | 4.17 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.25 mg | 0.21 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.25 | eetlepel | speculaaskruiden | 9.30 | 2.19 g | 0.03 g | 0.39 g | 0.05 g | 0.15 g | 0.27 g | 0.60 mg | 0.09 mg | 6.00 mg | 2.40 mg | 15.00 mg | 4.50 mg | 0.02 mg | 0.06 mg | - | 0.30 µg | 0.30 mg | - | 150.00 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | - | 1.20 µg | 0.06 mg | 3.00 µg | - | |
| 0.17 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 66.67 mg | - | 0.02 mg | 0.48 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 6.67 | ml | melk | melk | 4.13 | 0.29 g | 0.29 g | 0.23 g | 0.14 g | 0.25 g | - | 2.93 mg | - | 8.00 mg | 0.67 mg | 10.67 mg | 6.60 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.13 mg | 0.01 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.03 µg | 0.27 µg | - | - | - |
| 0.17 | ei | ei | 14.40 | 0.11 g | 0.02 g | 1.00 g | 0.25 g | 1.25 g | - | 12.00 mg | 0.18 mg | 5.00 mg | 1.00 mg | 13.00 mg | 18.00 mg | 0.01 mg | 0.13 mg | 3.50 µg | 3.07 µg | - | 0.18 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.23 µg | 6.00 µg | 0.11 mg | 0.02 µg | - | |
| 390.21 | 49.25 g | 22.25 g | 19.18 g | 11.72 g | 5.73 g | 1.10 g | 424.91 mg | 0.76 mg | 28.85 mg | 12.47 mg | 108.47 mg | 63.27 mg | 0.11 mg | 0.48 mg | 3.50 µg | 3.37 µg | 0.43 mg | 0.44 mg | 150.23 mg | 0.06 mg | 0.08 mg | 0.09 mg | 0.26 µg | 13.09 µg | 0.17 mg | 3.03 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!