Limburgse vlaaien
😍 5Geweldig
😋 1Lekker
😲 1Verrassend
😕 1Matig

Limburgse vlaaien

Wat maakt iets een vlaai en geen taart? Welk soort deeg geeft de typische smaak? Incl. familierecepten.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 23-02-2017.

Bijgewerkt op: 28-10-2024

Je hebt ongetwijfeld al die recepten voor Limburgse vlaaien voorbij zien komen. Wat maakt iets een vlaai en geen taart? Limburgse vlaaien worden in zijn geheel gebakken, dus als er een bodem wordt gebakken en dan later gevuld met bijvoorbeeld slagroom is het geen traditionele vlaai. 

Het gistdeeg recept dat ik gebruik, is al generaties in mijn familie. Mijn familie, aan moederskant, komt uit Beek, Limburg (het oudste dorp van Nederland). Dit was vroeger een boerenfamilie, in de tuin van de boerderij stond het 'bakhuis' (bakkusj) waar tientallen vlaaien tegelijk werden afgebakken door meerdere vrouwen uit het dorp. Helaas hebben we geen duidelijke foto's van de binnenkant, maar wel één van de buitenkant. 

Bakhuis Hoolstraat Beek Limburg
Bakhuis Hoolstraat Beek Limburg

Vlaaienbodem recept volgens mijn familie;

  • 50 gram boter (lauwwarm)
  • 125 ml melk (lauwwarm)
  • 250 gram bloem
  • half zakje droge gist of gebruik verse gist
  • 50 gram suiker

Het maken van het gistdeeg is makkelijk, het belangrijkste is dat je het kneed met de hand. Flink kneden met warme handen, om het deeg soepel en elastisch te maken. 

Het beste kun je eerst de vloeibare boter (50 gram) en warme melk (125 ml) mengen met de bloem (250 gram), gist (half zakje) en suiker (50 gram) in een kom, en dan pas gaan kneden op het aanrecht. 

Limburgse vlaaien deeg 3
Limburgse vlaaien deeg

Als het deeg goed gekneed is, zal het ook mooi gaan rijzen. Na een uur zal het verdubbeld zijn en zal het er zo uit moeten zien: 

Limburgse vlaaien deeg 2
Limburgse vlaaien deeg

 Met dit deeg kun je na het uitrollen alle soorten typische Limburgse vlaaien maken. Zoals kruimelvlaai, kersenvlaai, rijstevlaai of abrikozenvlaai

Limburgse vlaaien deeg 4
Limburgse vlaaien deeg
Limburgse kruimelvlaai
Limburgse kruimelvlaai 
Kersenvlaai
Kersenvlaai
Rijstevlaai
Rijstevlaai 
Abrikozenvlaai
Abrikozenvlaai 
Pruimenvlaai
Pruimenvlaai
Perzikvlaai
Perzikvlaai

Een linzenvlaai is een vlaai zonder gistdeeg. Een nog makkelijkere vlaai, met een simpel deeg en een jam als vulling. 

Linzenvlaai
Linzenvlaai

Wat vind je van deze blog?

8 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
1
Verrassend
😕
1
Matig
6 reacties op "Limburgse vlaaien"
Eef zegt op 25-02-2017
Zo'n mooi iets, familie recepten! Erg leuk om het verhaal erbij te lezen.
Ohmydish zegt op 25-02-2017
Dankje en helemaal mee eens, tradities wat betreft eten zijn de beste :)
Bernard zegt op 28-06-2017
Hartelijke dank voor het delen van het recept. Ik heb van het weekend een deeg zonder gist gemaakt, maar die vond ik toch niet fijn verwerkbaar. Dus van de week ga ik het met jullie recept nog eens proberen :-)
Ohmydish zegt op 28-06-2017
Dit ouderwetse recept van mijn oma zal je zeker niet teleurstellen :) Veel bakplezier en smakelijk alvast!
Sharon zegt op 21-01-2024
How much (in grams) is half a bag of yeast? Asking from Canada - My parents are from Limburg.
Ohmydish zegt op 21-01-2024

Hi Sharon,

one bag of yeast contains 7 grams, so half a bag is 3.5 grams. That's lovely, which village are they from? 

Kind regards, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.