Je hebt ongetwijfeld al die recepten voor Limburgse vlaaien voorbij zien komen. Wat maakt iets een vlaai en geen taart? Limburgse vlaaien worden in zijn geheel gebakken, dus als er een bodem wordt gebakken en dan later gevuld met bijvoorbeeld slagroom is het geen traditionele vlaai.
Het gistdeeg recept dat ik gebruik, is al generaties in mijn familie. Mijn familie, aan moederskant, komt uit Beek, Limburg (het oudste dorp van Nederland). Dit was vroeger een boerenfamilie, in de tuin van de boerderij stond het 'bakhuis' (bakkusj) waar tientallen vlaaien tegelijk werden afgebakken door meerdere vrouwen uit het dorp. Helaas hebben we geen duidelijke foto's van de binnenkant, maar wel één van de buitenkant.
Vlaaienbodem recept volgens mijn familie;
- 50 gram boter (lauwwarm)
- 125 ml melk (lauwwarm)
- 250 gram bloem
- half zakje droge gist of gebruik verse gist
- 50 gram suiker
Het maken van het gistdeeg is makkelijk, het belangrijkste is dat je het kneed met de hand. Flink kneden met warme handen, om het deeg soepel en elastisch te maken.
Het beste kun je eerst de vloeibare boter (50 gram) en warme melk (125 ml) mengen met de bloem (250 gram), gist (half zakje) en suiker (50 gram) in een kom, en dan pas gaan kneden op het aanrecht.
Als het deeg goed gekneed is, zal het ook mooi gaan rijzen. Na een uur zal het verdubbeld zijn en zal het er zo uit moeten zien:
Met dit deeg kun je na het uitrollen alle soorten typische Limburgse vlaaien maken. Zoals kruimelvlaai, kersenvlaai, rijstevlaai of abrikozenvlaai.
Een linzenvlaai is een vlaai zonder gistdeeg. Een nog makkelijkere vlaai, met een simpel deeg en een jam als vulling.