Pita gyros

(10)

Een broodje gyros is altijd lekker, maar met zelfgemaakte gyros is dit broodje zelfs nóg lekkerder! Maak ook eens zelf je gyroskruiden en knoflooksaus voor een nog betere pita gyros!

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Pita gyros

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram varkensvlees (bijv. naturel schnitzels)
  • 1 recept voor gyros kruiden
  • handvol cherry tomaatjes
  • 1/4e komkommer
  • 1 knoflookteen
  • 6 pita broodjes
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel citroensap
  • handvol salade naar keuze
  • 1 recept voor knoflooksaus (met als extra optie verse peterselie)
Pita gyros Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote kom
  • grote bakpan
  • oven of broodrooster

Bereiding


Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pita-gyros


Voorbereiding -- 15 minuten + marineer tijd

Pel de knoflookteen en snijd deze fijn. Snijd het varkensvlees in reepjes en meng deze met de gyros kruiden, citroensap en de fijngesneden knoflook. Laat het minimaal een uur marineren, hoe langer hoe smaakvoller het vlees zal worden. 

Pel de rode ui en snijd deze in (halve) dunne ringen. Snijd de komkommer en cherry tomaatjes in plakjes en was eventueel de sla. Maak de zelfgemaakte knoflooksaus, of gebruik kant-en-klare saus. 

Pita gyros
Pita gyros

Broodje gyros afmaken -- 10 minuten

De pita broodjes kun je verwarmen in de oven of broodrooster. Verhit een scheutje olie in een grote bakpan en bak hierin het gemarineerde vlees mooi goudbruin in enkele minuten. 

Snijd de pita's half open en vul deze met sla, komkommer, rode ui en tomaatjes. Verdeel dan ook de gyrosreepjes en knoflooksaus. Eet smakelijk!

Pita gyros: Veel gestelde vragen

Wat is gyros?

Gyros betekent letterlijk vertaal ‘rond’. Gyros komt uit Griekenland en wordt gekruid en daarna aan een verticale spies gegrild. Deze grote spies draait rond, waardoor deze perfect gaar wordt. De Griekse gyros is afgeleid van de Turkse döner kebab.

Wat voor vlees is gyros?

Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Heel soms gebruikt men ook rundvlees of lamsvlees, maar dat komt niet vaak voor.

Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen
← Vorig recept
Zuurkoolstamppot

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!