Ohmydish.nl


Appelkruimelvlaai

Een appelkruimelvlaai, met een makkelijke zelfgemaakte bodem en de kruimels zijn zelfs nóg makkelijker. Je moet er wel wat geduld voor hebben!

Appelkruimelvlaai
2 uur 12 personen Taart en cake
Appelkruimelvlaai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten bodem

  • 250 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • snufje zout
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 eigeel
  • ongeveer 2 eetlepels sap van een sinaasappel

Ingrediënten vulling

  • 6 appels
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • handvol amandelen
  • 1/2 banketbakkersroom recept of gebruik kant-en-klare custard
  • optioneel: handje paneermeel

Ingrediënten kruimels

  • 200 gram bloem
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel water
Appelkruimelvlaai ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote kom
  • oven
  • ronde bakvorm (26 cm)
  • siliconen kwast
  • deegroller
  • vork

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

2 uur 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/appelkruimelvlaai


Voorbereiding --  1 uur

Meng 250 gram bloem samen met een snufje zout en 80 gram suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze per stuk toe aan je mixer. Mix het geheel met de menghaak totdat het geheel er kruimelig uit ziet. Voeg dan 1 eierdooier en 2 eetlepels sap van de sinaasappel toe. Mix tot het deeg tot een bol is gekneed. Haal de deegbal uit de mixer kom en pak deze goed in met huishoudfolie. Laat een uur lang rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de kruimels. Meng 100 gram suiker met een eetlepel water. Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan.

Schil ondertussen de appels en snijd deze in stukjes. Om verkleuren te voorkomen besprenkel je deze met een eetlepel citroensap. Voeg er dan ook de kaneel, suiker en vanille suiker bij. Hak de amandelen fijn en voeg deze ook toe.

Na een uur verwarm je je oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ronde bakvorm in met boter.

Appelkruimelvlaai Appelkruimelvlaai

Appelkruimelvlaai afmaken --  1 uur

Verdeel wat bloem over je aanrecht en gebruik een deegroller om het deeg plat uit te rollen. Verplaats het deeg met de deegroller naar de vorm, dit deeg breekt snel maar je kunt het gemakkelijk aan elkaar drukken. Druk goed aan en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg.

Verdeel eventueel een handje paneermeel over de bodem voordat je het appelmengsel over de bodem verdeeld. Verdeel hierover de banketbakkersroom en maak de vlaai af met de kruimels.

Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 45 minuten, afhankelijk van je oven. Als de kruimels te donker worden, maar de bodem is nog niet gaar, dek de vlaai dan af met aluminiumfolie. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
← Vorig recept
Turkse pide
Volgend recept →
Tabouleh

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.