Een appelkruimelvlaai, met een makkelijke zelfgemaakte bodem en de kruimels zijn zelfs nóg makkelijker. Je moet er wel wat geduld voor hebben!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-01-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 28-07-2024
Meng 250 gram bloem samen met een snufje zout en 80 gram suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze per stuk toe aan je mixer. Mix het geheel met de menghaak totdat het geheel er kruimelig uit ziet.
Voeg dan 1 eierdooier en 2 eetlepels sap van de sinaasappel toe. Mix tot het deeg tot een bol is gekneed. Haal de deegbal uit de mixer kom en pak deze goed in met huishoudfolie. Laat een uur lang rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de kruimels. Meng 100 gram suiker met een eetlepel water. Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan.
Schil ondertussen de appels en snijd deze in stukjes. Om verkleuren te voorkomen besprenkel je deze met een eetlepel citroensap. Voeg er dan ook de kaneel, suiker en vanille suiker bij. Hak de amandelen fijn en voeg deze ook toe.
Na een uur verwarm je je oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ronde bakvorm in met boter.
Verdeel wat bloem over je aanrecht en gebruik een deegroller om het deeg plat uit te rollen. Verplaats het deeg met de deegroller naar de vorm, dit deeg breekt snel maar je kunt het gemakkelijk aan elkaar drukken.
Druk goed aan en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem van het deeg. Verdeel eventueel een handje paneermeel over de bodem voordat je het appelmengsel over de bodem verdeeld.
Verdeel hierover de banketbakkersroom en maak de vlaai af met de kruimels.
Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 45 minuten, afhankelijk van je oven. Als de kruimels te donker worden, maar de bodem is nog niet gaar, dek de vlaai dan af met aluminiumfolie. Geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.