Turkse pide

(12)

Een Turkse pide, oftewel een Turks broodje wordt traditioneel gemaakt met lamsgehakt. Boordevol kruiden, echt een aanrader! Met zelfgemaakt deeg. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-01-2017, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 20-07-2023

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Turkse pide

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten deeg

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • olijfolie
  • 1 theelepel zout

Ingrediënten vulling

  • 500 gram lamsgehakt
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel chili poeder
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • paar takjes verse munt
  • paar takjes verse peterselie
  • 1 klein blikje tomatenpuree (ongeveer 2 eetlepels)
  • peper en zout naar smaak
Turkse pide Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • kleine kom
  • vork of kleine garde
  • schone theedoek
  • grote kom
  • oven
  • ovenplaat bekleed met bakpapier
  • deegroller
  • siliconen kwast

Bereiding


Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/turkse-pide


Voorbereiding -- 1 uur

Verwarm het water samen met de melk tot het lauwwarm is, het mag niet te warm zijn. Los hierin de gist op en laat het ongeveer 10 minuten staan tot het begint te schuimen.

Je kunt het deeg kneden met een elektrische mixer of kneed met de hand. Meng de bloem met zout en voeg ongeveer 4 eetlepels olijfolie toe. Meng dan het gistmengsel erbij en kneed tot het deeg soepel en elastisch is.

Dit zal minimaal 5 minuten duren. Leg de deegbal in een kom en dek deze af met een vochtige warme theedoek. Laat het deeg dan vervolgens ongeveer 3 kwartier tot een uur rijzen, of tot deze verdubbeld is in volume.

Maak ondertussen de vulling. Meng het lamsgehakt met gemalen koriander, komijn en chili. Pel de uien en knoflooktenen, snijd deze fijn en voeg deze ook toe.

Snijd de munt en peterselie fijn en meng deze ook door het gehakt samen met de tomatenpuree.

Breng op smaak met peper en zout en laat minimaal een half uur intrekken. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. 

Turkse pide
Turkse pide

Turkse pide afmaken -- 30 minuten

Verdeel het deeg in vieren en rol elk deel uit tot een langwerpig stuk deeg met een dikte van ongeveer 4 mm. Verdeel het gehakt over het midden van het deeg, laat ongeveer 2 cm rondom vrij. 

Turkse pide met vulling op deeg
Turkse pide met vulling op deeg

Vouw de randen naar binnen om deze te sluiten en gebruik wat olijfolie om het deeg vast te plakken.

Besmeer vervolgens ook de bovenkant van het gehakt en de randen deeg met olijfolie. 

Dichtgevouwen Turkse pide
Dichtgevouwen Turkse pide

Bak de broodjes mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten tijd. Smakelijk!


Waardeer dit recept!
12 stemmen

Turkse pide: Veel gestelde vragen

Kun je de Turkse pide ook met een ander soort gehakt maken?

Je kunt ook half-om-half gehakt gebruiken in plaats van lamsgehakt. Als je gebruik maakt van rundergehakt dan zal het wat aan de drogere kant zijn.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.