Rode bietjes op grootmoeders wijze

(21)

Deze rode bietjes op grootmoeders wijze zijn heerlijk zoetzuur en extra hartig met spekjes. Een ouderwets recept dat heerlijk combineert met aardappelen of stamppot.

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Rode bietjes op grootmoeders wijze

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram rode bieten (rauw of voorgekookt)
  • 1 kleine ui
  • 100 gram spekjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • peper en zout naar smaak
Rode bietjes op grootmoeders wijze Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • optioneel: grote pan of oven
  • snijplank & koksmes
  • sauspan
  • kleine bakpan
  • middelgrote kom

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/rode-bietjes-op-grootmoeders-wijze


Voorbereiding – 5 minuten

Als je rauwe bieten gebruikt dien je deze eerst te koken of roosteren in de oven. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de bietjes, je kunt controleren of ze gaar zijn door erin te prikken. 

Laat de bietjes vervolgens afkoelen en pel ze door ze onder stromend water te houden, je veegt de schil er dan makkelijk af met je vinger. 

Snijd de bietjes in plakjes, blokjes of net wat je wilt. Pel de ui en snijd deze fijn.

Rode bietjes op grootmoeders wijze
Rode bietjes op grootmoeders wijze

De rode bietjes op grootmoeders wijze afmaken – 15 minuten

Verwarm 100 ml water samen met 100 ml azijn, 2 eetlepels suiker, 2 laurierblaadjes en 4 kruidnagels. Laat dit tot de helft indikken op laag vuur, bindt met een theelepel aardappelzetmeel en zet het zoetzuur dan opzij.

Bak de spekjes in een kleine bakpan en bak na enkele minuten de ui nog even mee. Zodra de ui zacht is meng je dit samen met de bietjes. Voeg het zoetzuur toe, meng goed en breng op smaak met peper en zout.

Laat de bietjes minimaal een half uur staan zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt deze rode bietjes zowel koud, warm als lauwwarm serveren. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

21 stemmen

Rode bietjes op grootmoeders wijze: Veel gestelde vragen

Kan ik maizena gebruiken in plaats van aardappelzetmeel?

Je kunt eventueel maizena gebruiken, maar dit zal het zoetzuur een minder mooie kleur geven.

Kan ik de spekjes weglaten?

Je kunt de spekjes eventueel weglaten, de rode bietjes zullen dan wel minder hartig van smaak zijn. Voeg dan meer zout toe.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.