Deze rode bietjes op grootmoeders wijze zijn heerlijk zoetzuur en extra hartig met spekjes. Een ouderwets recept dat heerlijk combineert met aardappelen of stamppot.
Deze ouderwetse zoetzure rode bieten volgens grootmoeders recept zijn het lekkerste als je gebruik maakt van rauwe bieten, maar voorgekookte bieten zijn makkelijker en alsnog heerlijk.
Rauwe bieten kun je het beste koken of roosteren in de schil, ze behouden dan hun mooie rode kleur omdat ze minder zullen ‘bloeden’. Wanneer je bieten uit de moestuin of van de markt gebruikt, zit hier meestal het blad nog aan. Het blad hoef je zeker niet weg te gooien, want bieten blad kun je net zoals verse spinazie gebruiken, bijvoorbeeld in de wok of quiche.
De combinatie rode bieten, spekjes en een kruidige zoetzure dressing maken deze ouderwetse bieten het allerlekkerste. De zogeheten aardse smaak van bieten wordt hierdoor verdrongen, waardoor deze zoetzure rode bieten bij iedereen geliefd zijn.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-07-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-11-2024
Als je rauwe bieten gebruikt dien je deze eerst te koken of roosteren in de oven. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de bietjes, je kunt controleren of ze gaar zijn door erin te prikken.
Laat de bietjes vervolgens afkoelen en pel ze door ze onder stromend water te houden, je veegt de schil er dan makkelijk af met je vinger.
Snijd de bietjes in plakjes, blokjes of net wat je wilt. Pel de ui en snijd deze fijn.
Verwarm 100 ml water samen met 100 ml azijn, 2 eetlepels suiker, 2 laurierblaadjes en 4 kruidnagels. Laat dit tot de helft indikken op laag vuur, bindt met een theelepel aardappelzetmeel en zet het zoetzuur dan opzij.
Bak de spekjes in een kleine bakpan en bak na enkele minuten de ui nog even mee. Zodra de ui zacht is meng je dit samen met de bietjes. Voeg het zoetzuur toe, meng goed en breng op smaak met peper en zout.
Laat de bietjes minimaal een half uur staan zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt deze rode bietjes zowel koud, warm als lauwwarm serveren. Eet smakelijk!
Kan ik maizena gebruiken in plaats van aardappelzetmeel?
Je kunt eventueel maizena gebruiken, maar dit zal het zoetzuur een minder mooie kleur geven.
Kan ik de spekjes weglaten?
Je kunt de spekjes eventueel weglaten, de rode bietjes zullen dan wel minder hartig van smaak zijn. Voeg dan meer zout toe.
Per 1 persoonsportie:
Dankje voor je leuke bericht, laat het smaken morgen! Veel liefs, Véronique
Bedankt voor je leuke bericht Gilbert!
Wat leuk, ik zaai ook altijd veel bieten in de moestuin omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Heerlijk die aardse smaak, daarom zijn bieten juist één van onze favoriete groenten.
Fijne avond en veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.