Ohmydish.nl


Limburgse kruimelvlaai

De limburgse kruimelvlaai, een klassieker en favoriet bij velen. Heerlijk ouderwets gistdeeg met een laag custard en een krokante kruimellaag.

Limburgse kruimelvlaai
1 uur 30 minuten 12 personen Taart en cake
Limburgse kruimelvlaai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten bodem

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist

Ingrediënten vulling en kruimels

  • 1 recept voor banketbakkersroom of gebruik kant-en-klare custard
  • 200 gram bloem
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel water
Limburgse kruimelvlaai ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • middelgrote pan
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 30 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-kruimelvlaai


Voorbereiding -- 1 uur

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker.

Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.

Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.

Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. Maak ondertussen de kruimels. Meng 100 gram suiker met een eetlepel water.

Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan. Maak dan ook de banketbakkersroom of custard. 

Limburgse kruimelvlaai
Zelf een Limburgse kruimelvlaai maken

Limburgse kruimelvlaai afmaken -- 30 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.

Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. 

Verdeel de custard over de bodem en verdeel er dan de kruimels over. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe krachtig je oven is.

Laat de vlaai daarna afkoelen tot kamertemperatuur, geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen
← Vorig recept
Citroenlimonade
Volgend recept →
Draadjesvlees à la oma

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.