De limburgse kruimelvlaai, een klassieker en favoriet bij velen. Heerlijk ouderwets gistdeeg met een laag custard en een krokante kruimellaag.
Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-kruimelvlaai
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker.
Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.
Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.
Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. Maak ondertussen de kruimels. Meng 100 gram suiker met een eetlepel water.
Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan. Maak dan ook de banketbakkersroom of custard.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken.
Verdeel de custard over de bodem en verdeel er dan de kruimels over. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe krachtig je oven is.
Laat de vlaai daarna afkoelen tot kamertemperatuur, geniet ervan!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.